Jóval az infláció felett drágulnak a fővárosi közszolgáltatások

Mno.hu

Drágulnak

Budapesten januártól szinte minden közszolgáltatás ára a kormány konvergenciaprogramjában jelzett csaknem ötszázalékos inflációnál nagyobb mértékben drágul.

A BKV tarifái az ideihez hasonlóan jövőre is átlagosan 13 százalékkal emelkednek. E szerint a csak nappal használható vonaljegy ára 270 forint, az éjszakai jegyé pedig 350 forint lesz. A 30 napos dolgozói bérletért 8 250 forintot, a tanuló-nyugdíjas bérletért 3 250 forint kell majd fizetni. Lesz olyan jegyfajta, ami 22 százalékkal drágul, és lesz olyan is, mint a 65 évnél fiatalabb nyugdíjasok agglomerációs HÉV-bérlete, amelyért esetenként 10-szer többet kell kifizetni.

Mintegy 13,7 százalékkal drágul a szemétszállítás díja. A csatornahasználatért 9,9 százalékkal, a vízfogyasztásért 8,8 százalékkal, a szennyvízszippantásért 8,6 százalékkal, a kéményseprésekért pedig 4,4 százalékkal több pénzt kérnek jövőre. A kegyeleti közszolgáltatások ára 9,3 százalékkal nő, a szabadáras szolgáltatásoké viszont 10 százalékkal csökken.

A távhő díjszerkezetének módosításával az alapdíjat jövő évre befagyasztották, a hődíj viszont negyedévente a gáz árának függvényében emelkedik vagy csökken majd. A januári ötszázalékos gázáremelés miatt februártól négy százalékkal nő a távfűtés hődíja. Az új szabályozás szerint alapesetben 35-65 százalékra csökken az alapdíj-hődíj aránya. Aki igényli, az maradhat a jelenlegi 48-52 százalékos alapdíj-hődíj aránynál. Ez hidegebb időjárás esetén előnyösebb a fogyasztóknak.

Forrás: MTI, Mno.hu

Egy hozzászólás “Jóval az infláció felett drágulnak a fővárosi közszolgáltatások” bejegyzésre

  1. Andrew Toth szerint:

    Hát, igen, ez a BKV áremelkedés igen kihoz a sodromból; igyekszem nem gyűlöletet vagy haragot táplálni a jelenleg hatalmon lévőkkel szemben, de nehezen megy.
    Az áremelést már megszokhattuk; így nem is ez önmagában a bosszantó, még úgy sem, hogy infláció feletti… – viszont ez a járatcsökkentéssel, egyes viszonylatokon a járat megszüntetésével és az éjszakai felárral együtt, valamint az emelt díj a külváros-felé igen felháborító – s erre még azt mondani, hogy fejlesztési stratégia…

    Hát nem is tudom; azon tűnődöm, hogy bojkottálom a BKV-t, s biciklivel fogok járni… – nagyon drága és mit fogok csinálni, amikor éjjel kell hazajönnöm Podmaniczky útról Csepelre…
    Az is érdekes, hogy a diákok csak az iskoláig közlekedhetnek a bérletekkel; vajon ezt hogy ellenőrzik, s vajon akkor most mennyibe fog kerülni, ha valaki közülük szakkörre jár, vagy sportolni, kirándulni, szórakozni stb…

    De, hát, nem is tudom, hogy mi mást vártunk. Demszky főpolgármester úr a választási beszédében úgy nyilatkozott, hogy azt fogja első helyen támogatni, hogy az emberek gyalog járjanak ( http://209.85.135.104/search?q=cache:SBv6MtZQ7UMJ:www.demszky.hu/assets/doc/2lv06-07.pdf+demszky+gyalog&hl=hu&ct=clnk&cd=7&client=iceweasel-a – itt van pl. egy cikk erről).
    Arra már nem emlékszem, hogy a tömegközlekedés (értsd: közösségi közlekedés) a második vagy harmadik helyen volt-e a bicikli-utakkal szemben…
    S csak utána jöttek valamikor a parkolók és az autóutak fejlesztésének tervei.

Itt lehet hozzászólni !