Akkor most illegitim a francia választások eredménye?

Vélemény – Lánczi Tamás, Bencsik Gábor

Magyarországon ma azok lelkesednek a leghangosabban Macron győzelméért, akik itthon egy a franciánál sokkal arányosabb választási rendszert igazságtalannak tartanak – írja Lánczi Tamás. Macronék a francia választók kevesebb mint felének kevesebb mint egyharmadának támogatásával érhetnek el végül kétharmados többséget. Franciák, nagy a baj! – írja Bencsik Gábor.

Mint ismert, a közelmúltban szélsőséges liberális és jobbikos politikusok keltek ki a magyar választási rendszer ellen, azt állítva, hogy antidemokratikus. Nagy-Britanniában és Franciaországban – valamint Európa nagy részén – ehhez képest a mienknél sokkal aránytalanabb a választási rendszer. A cél ugyanis mindegyik esetben az, hogy a legerősebb egységes politikai erő adja a kormányt, és az biztos kézzel tudjon kormányozni.

Akkor most illegitim a francia választások eredménye?

Magyarországon ma azok lelkesednek a leghangosabban Macron győzelméért, akik itthon egy a franciánál sokkal arányosabb választási rendszert igazságtalannak tartanak.

„Macron pártja a szavazatok 32 százalékával meg fogja szerezni a mandátumok 70 százalékát. Magyarországon ma azok lelkesednek a leghangosabban Macron győzelméért, akik itthon egy a franciánál sokkal arányosabb választási rendszert igazságtalannak tartanak.

A nemzetgyűlési választás első fordulós eredményéhez hozzátartozik az is, hogy a részvétel nem csak nyugat-európai, de még magyar mércével is rekord-alacsony volt. A választásra jogosultak alig 50 százaléka vett részt a voksoláson – ez történelmi mélypont az V. Köztársaság választásainak sorában.

Mégsem nevezi senki Macron kormányát antidemokratikusnak, senki sem kérdőjelezi meg a francia Nemzetgyűlés legitimitását. Talán még az antiszemita Zagyva György Gyulát újabban felkaroló Gulyás Márton sem.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Forrás: Lánczi Tamás, Mandiner

Franciák, nagy a baj!

Macronék a francia választók kevesebb mint felének kevesebb mint egyharmadának támogatásával érhetnek el végül kétharmados többséget.

A franciaországi nemzetgyűlési választások vasárnapi első fordulójában a Macron elnök vezette pártszövetség olyan nagy előnyre tett szert, amellyel a június 18-án sorra kerülő második fordulóban akár a kétharmados többséget is megszerezheti. Ezt a történelmi sikert a francia választók kevesebb mint felének kevesebb mint egyharmadának támogatásával érték el.

Franciák, nagy a baj! Franciaországban jelenleg nem adottak a feltételek a demokratikus és szabad választások megtartásához, mert a választási rendszerük nyilvánvalóan nem a népakaratnak a kifejezésre juttatását szolgálja, hanem Macron hatalomban maradását.

Összegezve: baj van.

Ez a választási rendszer úgy igazságtalan, ahogy van!

Kedves Bánfalvi Eszter, Csintalan Sándor, Gálvölgyi János, Hajós András, Kiss Imre, Kóbor Andrea, Kornis Mici, Kovács Luca, Misetics Bálint, Pörzse Sándor, Stohl András, Thuróczy Szabolcs, Törley Katalin és Zagyva Gyula! Ne álljanak meg félúton.

Mentsék meg Franciaországot is!

Emeljék fel intő szavukat az ellen az igazságtalanság ellen, hogy egy népet a választópolgárai öthatodának akaratát semmibe véve kormányozni lehessen!

Forrás: Bencsik Gábor, Mandiner

2 hozzászólás “Akkor most illegitim a francia választások eredménye?” bejegyzésre

  1. Tóth kati szerint:

    A francia szavazók 49%-a ment el szavazni.Ennek a 49%-nak a 39%-a szavazott Macron pártjára és ezzel a 49/39 %-kal a képviselői helyek 75!%-t szerezte meg.Na ez mekkora fasiszta diktatúra?Na ez mekkora demokrácia?

  2. Nagyapó szerint:

    Hát igen! Ha a végtelenül demokrata angol, vagy francia rendszert vennénk alapul, akkor az országgyűlésben most 1 Jobbikos, 9 MSZP-s, 1 DK-s, 1 Együttes (csepeli szégyen) és 1 független képviselője lenne a zellenzéknek.
    Eetásak ezt szeretnék?? Tudom nem, hanem azt, amikor egy maroknyi csoport magát többségnek (bolsevik, hasonlatosan ahhoz, amikor néhány kriptokommunista demokratának nevezi magát) kikiáltva, fegyverrel átveszi a hatalmat.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !