Szenzáció: Csepelen készült a világ legnagyobb acélsólyma

Csepel.info, ATV, Építészfórum

Fotó: Szőke Gábor Miklós Facebook oldala

Az egykori Csepel Művek egyik gyárépületében készült az a mintegy 40 tonnás, gigantikus acélsólyom, amely az USA legnagyobb NFL csapata, az Atlanta Falcons stadionját díszíti.

Az állatszobrairól ismertté vált Szőke Gábor Miklós alkotása a világ legnagyobb ilyen szobra. Ehhez hasonlót csak itt Magyarországon, a Fradi stadionjánál készített. Ez tetszett meg egyébként az amerikai csapatnak is.

Az ATV május 15-i beszámolója

A sólyom szobor a Csepel Művekből 4 darab 12 méteres konténerben utazott több ezer kilométert a Super Bowlnak otthont adó Mercedes-Benz Stadion főbejárata elé.

A monumentális köztéri állatszobrairól ismert szobrászművészt Szőke Gábor Miklóst, a világ egyik legnevesebb Red Dot-díjas művészeti egyeteme a Savannah College of Art and Design (SCAD) kereste fel a Super Bowl döntőt játszó, Atlanta Falcons NFL csapat megbízásából. Idén nyárra készült el a 2019-es Super-Bowlnak is helyet adó, 2 millió négyzetméteres Mercedes-Benz Stadion, amelynek főbejárata előtt fog állni a fiatal magyar szobrászművész sólyom szobra.

Az első látványtervek szeptemberben szivárogtak ki először Szőke Gábor Miklós szobráról, amely hatalmas méreteivel sokkolta a nemzetközi sajtót is. Ez lesz a világ eddigi legnagyobb madár szobra, amely 40 tonna rozsdamentes acélból, bronzból és könnyített betonból készül.

Itthon a Fradi-sas alkotójaként ismert művész már számos köztéri szobrával, installációival és bútoraival büszkélkedhet a világ nagyvárosaiban, de ez a szobor mind komplexitásában, mind léptékében túlhaladja eddigi alkotásait. A 21 méteres széles, 13 méter magas szobor több ezer különböző lézervágott rozsdamentes acélelemből áll. A sólyom karmai között egy hatalmas bronz amerikai futball labda van, amely egy ötlépcsős beton emelvényen nyugszik. Az első látványterveken jól érezhetőek a meghökkentő méretek, még a labda tetejét sem lehet puszta kézzel megérinteni. A kolosszus teljes felületkezeléséhez 5 tonna üveggyöngyöt használnak fel. A Mercedes-Benz Stadionba érkező látogatót elsőként a sólyom fogadja, amely farkasszemet néz vele. Szárnyai alatt több ezren lépnek majd be az Atlanta Falcons sportszentélyébe.

A munkálatok 1,5 évvel ezelőtt kezdődtek el, eddig 150 ember bevonásával, beleértve szakképzett hegesztőket, szobrászokat, lakatosokat, felületkezelőket, burkolókat, bronzöntőket, világítástervezőket, statikus mérnököket, művezetőket, lézervágókat, projekt menedzsereket, csomagolástervező és logisztikai partnereket, valamint a szobrászművész többéves, rozsdamentes acél terén széleskörű tapasztalattal rendelkező partnerét, a Panelko Kft-t.

“Közel 50 tervet készítettem az Atlanta Falcons számára, mire megszületett ez a szobor. Hihetetlen érzés, hogy számos nemzetközi sztárszobrász közül az én munkámat választotta megrendelőm, Arthur Blank, az Atlanta Falcons tulajdonosa és a Home Depot alapítója és tulajdonosa, miután személyesen prezentáltunk az első terveimet Atlantában. A Falcon szobrot már most hatalmas figyelem övezi, külön öröm számomra, hogy a statikai tervektől egészen a szobor installálásáig saját csapatommal dolgozhatok és a legjobb hazai partnerekkel a saját budapesti studiómban. Megtisztelő kihívás több ezer kilométer távolságból lebonyolítani egy ekkora munkát, beleértve a szobor megtervezését, itthoni megvalósítását, majd az atlantai installás előkészítését és a szobor végleges megépítését.” – mondta Szőke Gábor Miklós szobrászművész.

Animáció az építés fázisairól

A szobor előkészítése és a megvalósítása Szőke Gábor Miklós és partnere, Hauer Berta studiójában, a Gábor Miklós Szőke Studióban történt szigorú titoktartási feltételek között. Az egykori Csepel Művek területén található 100 éves téglaépületben működő stúdió – ami elnyerte az Év Irodája díjat design kategóriában – további különlegessége, hogy minden egyes bútortárgy és belsőépítészeti megoldás a szobrászművész saját tervezése, amelyet saját csapatukkal valósítottak meg – írja a különleges építményről és elkészítéséről az Építészfórum.hu.

Csepel.info, ATV, Építészfórum.hu

 

Egy hozzászólás “Szenzáció: Csepelen készült a világ legnagyobb acélsólyma” bejegyzésre

Itt lehet hozzászólni !