Kettő helyett három: teljesen megújulnak a Gubacsi hidak

Csepel.hu

600x365_gubacsi

Csak a hídpillérek maradnak meg a ma ismert Gubacsi vasúti hídból, ha megkezdődik annak teljes újjáépítése. Uniós források felhasználásával, állami pályázattal új kerékpáros híd is épül. A közúti híd felújításának előkészületeit a Fővárosi Közgyűlés kezdte meg. Ezzel három új híd lehet belátható időn belül a jelenlegi kettő, leromlott állapotú helyett. Az ellenzék különböző politikai indokokra hivatkozva tiltakozik.

Várhatóan jövő év októberétől indul el a Gubacsi vasúti híd újjáépítése és a kerékpáros híd építése. Valamivel később indulhat a jobb állapotú, de szintén felújításra szoruló közúti híd rekonstrukciója. Technikai szempontból ez így biztonságosabb, hiszen ha egyszerre dolgoznak az összes hídszerkezeten, egymást is akadályozhatják.

A vasúti híd állapota a rendszerváltás óta kritikussá vált. A lezárásával több ezer ember veszítené el a munkahelyét. Ezért gyorsan kell lépni, és folyamatosan fenn kell tartani a közlekedést. Ezért egy ideiglenes hidat is építenek a munkálatok idejére. A vasúti híd a pillérektől eltekintve teljesen új lesz. Mellette szintén egy teljesen új, kerékpáros híd épül, a Duna alatt pedig új közműalagutat építenek ki Csepel biztonságos ellátása érdekében. Az összesen 10 milliárd forintos projekt keretében kicserélnek még 500 méternyi sínpályát. A szükséges engedélyek rendelkezésre állnak, az átépítés befejezése 2021-re várható. Az uniós pályázat előkészítésében és a benyújtással kapcsolatos lobbiban aktív szerepet játszott Németh Szilárd országgyűlési képviselő valamint a csepeli önkormányzat.

A közúti átkelőt 1997-ben újították fel. Az elmúlt húsz év azonban megviselte ezt a hídszerkezetet is, ezért a Gubacsi közúti híd rendbe tételére Borbély Lénárd polgármester adott be javaslatot a Fővárosi Közgyűlésben. Ott a közelmúltban szavazták meg a hídfelújítások tervezési költségeit.

Az ellenzék tiltakozik

Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa és a csepeli MSZP felháborodásuknak adtak hangot az új hidak hírére. Szabó az uniós pénzt sajnálja Csepelre. „A kérdés csak az, hogy ezt miért nem a Metrans finanszírozta, hiszen miatta kell bővíteni a hidat?” – írta az Együtt politikusa. A híd ugyanakkor a MÁV-hoz tartozik, a tucatnyi használó közül pedig a Metrans csak egy. Vagyis súlyos diszkrimináció Szabó javaslata. A csepeli MSZP közleményben tiltakozott. Ők a kínai kapcsolatok fejlesztését és a keleti nyitást hibáztatják a felújítás miatt. A párt azt követeli, hogy a hidakat politikai okokból egyszerre újítsák fel. Így akkor is csúszna a vasúti híd újjáépítése, ha emiatt több ezer ember veszítené el a munkahelyét. A hídellenzés szószólója a 24.hu ellenzéki lap lett. Ők azt kifogásolják, hogy 10 milliárd forintba kerül a két új híd valamint az ideiglenes híd a sínekkel és az új közműalagúttal, amikor a nagy Dunán egy vasúti híd önmagában 14 milliárdból jött ki 2009-ben.

Csepel.hu

22 hozzászólás “Kettő helyett három: teljesen megújulnak a Gubacsi hidak” bejegyzésre

  1. Letiltatni szerint:

    A tervezett közúti hidat érintően, az arra rácsatlakozó közutak kiszélesítése tervben van? A közúti hidat milyen szempontrendszer szerint tervezik? Ragaszkodni kell a minimum 2×2 sávot biztosító hídrendszerhez, s az ehhez kapcsolódó közút kiszélesítéshez. Legyen jól megcsinálva – az erzsébeti felüljáró kiszélesítését meglehetne oldani, amiként az m0-s autó utat is megcsinálták- melléhúzni még 2 sávot. A csepeli Corvin csomópont felé kellene a 2×2 sávot megcsinálni ami a nevezett csomópontnál csatlakozni tudna a “negyedrészkész” gerincúthoz és a kiszélesítendő gyorsforgalmihoz. Szükséges a Corvin csomópont fejlesztése, kétszintűvé tétele – főképpen a vasútközlekedés- gépjárműközlekedés egymást akadályozó voltának megszüntetése érdekében.
    Szükséges lenne egy további híd is ebben a térségben – akár a gubacsi hídtól számított “egyenes” mentén – amely a budai oldalra visz, szintén közúti- illetve vasúti hídként.

  2. Lovas szerint:

    Örülök 😊 Az agyhalottaknak üzenem, hogy hiába szélesítenek ki egy hidat, ha a híd előtt és után kisebb a keresztmetszet.

  3. Letiltatni szerint:

    Tekintettel arra, hogy az észrevételemet feltehetőleg nem olvasta el, továbbá nem értelmezte, feltárom: a híd kiszélesítését és a közútrendszer megfelelő hozzáigazítását kell szorgalmazni, Csepel fejlődésének érdekében.
    Továbbá, amint a cikkből kiderült a vasúti híd a régi pillérekre kerül (spórolás?) ami fix, így azon a terhelési tesztek ismerete nélkül, ugyanolyan kapacitású vasúti hídrendszer lesz kiépítve.
    A közúti hídról viszont nem történt beszámolás, csak megállapították, hogy a tervezésekre “költségeket” fordíthatnak. Így a tervezési folyamat során nyomatékosítani kell, hogy a közúti hídnak szükséges a kiszélesítése és a hozzátartozó közúthálózat fejlesztése.

  4. Lovas szerint:

    Egy ilyen szintű közúti átépítés viszont nem rövid vagy középtavú fejlesztés. Csak egy agyhalott gondolhatja másként.

  5. Letiltatni szerint:

    Közutat illetve ipari nyomvonalat sosem érdemes rövid vagy középtávon fejleszteni.
    A személyeskedő jelzők pedig továbbra sem hasznosak, hanem az elkeseredettséget leplezik.

  6. nekünk ment el az eszünk szerint:

    Letiltani-nak gaza van! legyen 2×2 sávos végre a Gubacsi, és a körülötte lévő infrastruktúta is fejlődjön! borzalmas ami ott megy minden délután…

  7. nekünk ment el az eszünk szerint:

    “igaza” csak lemaradt az i 🙂

  8. Balos szerint:

    Szerintem meg legyen 3×3 sávos, az jobban hangzik. Legyen háromra: egy, kettő, három! 🙂

  9. kilgore trout szerint:

    Nagyon itt az ideje, hogy kezdjenek valamit a híddal, mert olyan állapotban van, mint több kisebb híd Szerbiában, ahol ugye köztudottan háború is volt.
    Új híd építése alapvető biztonsági kérdés, hiszen a jelenlegi már-már életveszélyes állapotban van. Ez azonban a közlekedési problémát megoldani nem fogja, egészen addig, amíg nem épül több híd a sziget keleti és nyugati oldalán is, illetve a csatlakozó úthálózatot nem tervezik át és nem kezdenek bele az építésébe.
    A Közlekedés Kft-nél lehet terv a csomópont átalakításával kapcsolatban, úgy vélem.
    Mindenesetre örülök, hogy NSZ ki tudott járni valamit a nagyuraknál, ha igaz.

  10. xy szerint:

    Szóval a vasútit megcsinálják a 800 méteres kínai vonatoknak, a közútit meg ‘valamivel később’. 10 év?

  11. Lovas szerint:

    Csak mert 100 év alatt átment ott egy kínai vonat, ne legyél már ilyen butuska. ..

  12. mutyi szerint:

    A kivitelező meg gondolom a Mészáros és Mészáros kft lesz. 😀

  13. Vazul néni szerint:

    Következtetés a kínaiak és Mészáros miatt ne legyen semmi ,mert az már valami ,ami nem semmi.

  14. Nagyapó szerint:

    Szerintem népszavazást kell kiírni a híd ügyében
    – SZÜKSÉGESNEK TARTJA VASÚTI HÍD FENNTARTÁSÁT A METRANS ÉRDEKÉBEN?
    – JOBBNAK TARTJA ALAGÚT ÉPÍTÉSÉT A XX. ÉS A XXII. KERÜLET KÖZÖTT?
    – TÁMOGATJA HELIKOPTER ÁLLOMÁS ÉPÍTÉSÉT A SZT. IMRE TÉREN?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  15. névkötelező szerint:

    Szóval 4 év múlva lesz új vasúti híd (plusz a szokásos határidő-csúszások még 1-2 év), aztán közúti meg majd ki tudja hány évvel utána, ha egyáltalán. Köszönjük az infót.

  16. mutyi szerint:

    Nagyapó! Beszéltem Tónival, támogatható a Szent Imre téri helikopter állomás!

    Így nem kell kiírni népsavazást, spórolunk ötmilliárdot! 😀

  17. csisa szerint:

    Állítsuk meg Brüsszelt!!!!!!!!!!!!

  18. mind_the_gap szerint:

    Lehet viccelődni, de a 2×2 sávos út tényleg indokolt lenne. És ahogy azt már többen írtuk itt is, a 3as villamos Csepelre hozatala (vagy tovább Budafokra) is.
    A jövőre nézve megoldás lehet, ha a Gubacsit felújítják és később egy kicsit északabbra épül egy új villamos és közúti híd.
    Én igazából egy nyugati nyitást várok, vagyis nagy-dunai átkelőt.
    Illetve azt se ártana megoldani, hogy az M0 elérése ne egy küzdelem legyen.

  19. Gábor szerint:

    Nem szeretnék az anyázásba bonyolódni, és nem tudom, elhangzott-e már, de ha valaki d legnagyobb dugóban megnézi, hogy miért áll a forgalom, akkor nem kell nagyon keresgélni. A lenti kanyarban, ahol a Hollandi felé lehet lekanyarodni, elég nagy forgalom bonyolódik, ami t a rövid lekanyarodó sáv nem képes felvenni, lekanyarodni csak lassan tudnak a szembejövő szintén nagy forgalom miatt, és így a főúton elkezdenek a benzinkút felé feltorlódni, és vége a dalnak. A Hollandi felől érkezők meg egyébként ugyanott kikanyarodni nem tudnak, ezért ott is be szokott állni a forgalom… Ha azt a neuralgikus pontot sikerülne felszámolni, akkor még többnyire a 2×1 sáv is elég lenne. Persze a 2×2 hosszútávra akkor is jobb ötlet, de ettől a dugó még megmarad az előzőek miatt.
    Lehet, hogy érdemes lenne lámpán vagy a töltés (híd lejárat és benzinkút között) szintbeli kihasználásán elgondolkodni. Egy költségelemzés erejéig legalább…

  20. Nagyapó szerint:

    mind_the_gap! Érdemes a csepeli érdekeken is elgondolkozni. A 2×2 sáv jó, azonban – ha tovább épül a Gerincút, akkor a Helsinki, Határ utak forgalma ide özönlene, mert az M0 felé ez rövidebb út. Amennyiben megépül a Munkás körút két hídja, azon mehet a forgalom az M6-os és az M0 felé, elkerülve Csepelt.
    A 3-as villamos Csepelre jó lenne, csak melyik hídon, mert lehet a Gubacsin és egy budafoki hídon Budafokra, de lehet a Munkás körút hídjain, csepeli leágazással.
    Érdemes elgondolkodni.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  21. bolsevikapótedrága szerint:

    “A 2×2 sáv jó, azonban – ha tovább épül a Gerincút, akkor a Helsinki, Határ utak forgalma ide özönlene, mert az M0 felé ez rövidebb út.”
    csak bolsevikapó gondolkodna úgy, hogy a határútról inkább átjön csepelre, ha az M0-ra akar kijutni, mikor a nagykőrösin rövidebb, gyorsabb, egyszerűbb. csupa olyan jelző, ami vérkomcsi bolsevikapóknak nem tetszővé varázsolnak dolgokat.

    “A 3-as villamos Csepelre jó lenne, csak melyik hídon, mert lehet a Gubacsin és egy budafoki hídon Budafokra, de lehet a Munkás körút hídjain, csepeli leágazással.
    Érdemes elgondolkodni.”
    Csakis a Gubacsi híd-Ady-Budafoki híd jöhet szóba. Ezt egy alsós is megmondja, ha elé teszel egy térképet.

    Ceterum censeo…ha a bolsevikapónak holnap azt mondanák a főnökei, hogy a 3-as villamost a gubacsi-ady-budafoki nyomvonalon kell megcsinálni, akkor előadná, hogy ő mindig is ezt mondta.

    Ez így amúgy kevés lesz ide.
    2010 óta erre futotta? A budafoki hidat elkúrták egy – a csepelieknek semmire se jó – galvani úti hídra, és majd a választások előtt megtörténik pár kapavágás a gubacsi híd felújítása miatt, ami 2022-re kész is lesz. 12 évvel azután, hogy csepelen és bp-n ők irányítanak…
    micsoda teljesítmény. Pedig a híd ára olyan aprópénz, amit Mészáros Lőrinc, Kuna Tibi stb 1-2 hónap alatt zsebre tesznek.

  22. […] közlekedést érintő fejlesztések közül hamarosan megkezdődik a Gubacsi hidak teljes felújítása, a főváros pedig kiemelten foglalkozik a csepeli HÉV megújításán. Ezen kívül már […]

Itt lehet hozzászólni !