Milliárdos fejlesztés a csepeli Ady Endre úti lakótelepen

A Fidesz közleményben üdvözölte a rehabilitációt, de bocsánatkérésre szólította fel az MSZP-t

Csepel.hu, Csepel.info

Parlagfű az Adyn

Reméljük, a rehabilitáció jobban sikerül, mint a füvesítés

Sikerrel végződött a Csepeli Önkormányzat számára az Ady-lakótelep integrációs rehabilitációjával kapcsolatos több fordulós pályázat. Ennek eredményeként a lakók és az önkormányzat társfinanszírozásában 1,32 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg az Ady Endre úton. Többek között öt társasház és két lakásszövetkezeti épület részleges felújítására, a lakótelep közterületeinek átalakítására, fejlesztésére, parkoló bővítésére, és a Csete Balázs sétányon található üzletsor részleges felújítására kerül sor.

Bár Csepel lakosságának igen nagy hányada él panel-lakótelepeken, a rendszerváltás óta ez az első komolyabb panel-rehabilitáció – de csak a kerületünkben. Mint ahogy a papírgyári uszoda felújításából, az Orbán kormány panelprogramjából sem kért a csepeli MSZP-s vezetés. Míg az ország minden egyes szegletében lakások ezrei újultak meg az elmúlt nyolc év alatt, itt egészen 2006-ig megállt az idő, még a 2002-es kormányváltás is kevés volt ahhoz, hogy a csepeli vezetés felismerje: óriási szükség van a panelrehabilitációra.

Lapunk úgy tudja, hogy még 2006, a programhoz csatlakozás után sem volt hajlandó az önkormányzat vezetése finanszírozni a szükséges fedezetet, így a közelmúltban is három sikeres pályázót utasítottak el pénzhiány miatt. A helyzet azonban az idő múlásával mára megváltozott: jövőre ugyanis választások lesznek.

A tervekről és más részleteiről Tóth Mihály, Csepel polgármestere és Szenteczky János, a Csepeli Vagonkezelő Zrt vezérigazgatója, MSZP-s polgármester-jelölt tartott augusztus 6-án csütörtökön sajtótájékoztatót. Az eseményen részt vett Podolák György, MSZP-s parlamenti képviselőjelölt is. Az ellenzék önkormányzati képviselőit természetesen nem hívták meg, bár a pályázatot ők is támogatták.

Miként a csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, a fejlesztés segíti a hátrányos terület teljes integrációját: lehetőséget teremt az ott élők társadalmi felzárkóztatására, javítja életminőségüket, növeli a közbiztonságot. A lakóépületeket a felújítás korszerűbbé, gazdaságosabbá teszi, növeli piaci értéküket is. A kereskedelmi egységek és egyéb épületek átalakítása, a közterületek (parkok, sétányok, parkolók) megújulása élhetőbbé és kulturálttá alakítja át a területet. Arról az MSZP-s vezetés és Podolák György nem beszéltek, hogy az elmúlt nyolc évben Csepel miért maradt ki ezekből a lehetőségekből.

A sikeres pályázattal Csepel szegregációval leginkább sújtott lakótelepe kap esélyt a teljes megújulásra. A beruházás megvalósulásával a részt vevő öt társasház és két lakásszövetkezeti épület részleges felújítására, a lakótelep közterületeinek átalakítására, fejlesztésére, parkoló bővítésére, és a Csete Balázs sétányon található üzletsor részleges felújítására kerül sor. A szociális rehabilitációt segíti egy olyan közösségi ház létrehozása, ahol a környéken élőket különböző programok, képzések, foglalkozások várják. Ezt a célt szolgálja egy sportudvar kialakítása, és a Csepel Galéria épületének felújítása is. Emellett az önkormányzat finanszírozásában térfigyelő kamerarendszer épül ki, melytől a közbiztonság javulása várható.

A pályázaton elnyert támogatás 974 millió forint (73,8%). Az önerőt a pályázatban részt vevő társasházak és a Csepeli Önkormányzat biztosítja. Az önkormányzat által nyújtott önrész 232 millió forint. A fejlesztés a szerződések aláírása után az idén ősszel, várhatóan októberben kezdődik.

Csepel.info

A Fidesz-KDNP frakció közleménye:

Csepel vezetői először bocsánatkéréssel tartoznak!

2009. augusztus 6-án Tóth Mihály, Csepel MSZP-s polgármestere, Szenteczky János, az MSZP 2010-es csepeli polgármester-jelöltje valamint Podolák György, az MSZP 2010-es parlamenti képviselő-jelöltje nagyszabású panel-rehabilitációs munkák kezdetéről tartottak sajtótájékoztatót.

A Fidesz-KDNP csepeli frakciója üdvözli, hogy kerületünk vezetői nyolc évvel a panelprogram Orbán-kormány általi bevezetése és sok éves unszolás után végre komoly lépésre szánták el magukat. Azzal is egyetértünk, hogy a rehabilitáció az egyik legproblémásabb lakótelepen kezdődik. Ezért támogatta frakciónk is ezt a stratégiai fontosságú pályázatot.

Magyarország településeit járva szembetűnő, hogy az elmúlt nyolc évben a magukat kicsit is felelősnek érző városvezetők pártállástól függetlenül, mindenhol fontosnak tartották, hogy a panelházakban élőknek nagyobb esélyt adjanak házaik felújítására.

Egyetlen település van ma Magyarországon, ahol mind a mai napig egyetlen panel-rehabilitáción felújított sorházat sem találni. Ez Csepel. Csepel, ahol ugyanakkor a kerület lakóinak fele él lakótelepeken. Csepel MSZP-s vezetői ugyanakkor még az elmúlt években sem voltak hajlandóak elég anyagi forrást biztosítani a rehabilitációs pályázatokra. Így történt, hogy miközben 9 milliárd forintot kapott az önkormányzat északi területeinek kiárusításáért, három sikeresen pályázó társasházat is azért zárt el az MSZP-s vezetés a megújulás lehetőségétől, mert nem voltak hajlandóak forrást biztosítani a nyerteseknek. Azért nem voltak szerencsések ezek a panel-társasházak, mert nem kampányidőszakban nyújtották be a pályázatukat!

Mindezen okok miatt a Fidesz-KDNP csepeli frakciója felszólítja Tóth Mihály polgármestert, Podolák György és Avarkeszi Dezső parlamenti politikusokat, Szenteczky János Csepeli Vagyonkezelő-vezetőt, leendő MSZP-s polgármester-jelöltet, hogy először is kérjenek bocsánatot a csepeliektől azért, amiért mindeddig semmit sem tettek kerületünk megújulásáért! Pofátlanságnak tartjuk, hogy a munka elől eddig menekülő politikusok a kampányidőszak kezdetén ott tolongjanak a nagy, jogos, de éppen miattuk sok-sok évet késett pályázatok bejelentésein!

Budapest, 2009. augusztus 7.

Németh Szilárd
Frakcióvezető
Fidesz-KDNP frakció

28 hozzászólás “Milliárdos fejlesztés a csepeli Ady Endre úti lakótelepen” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Töketlen, tehetségtelen, a valós problémákat felismerni nem akaró vezetése van Csepelnek. Hamarosan menniük kell.

  2. pártatlan szerint:

    Hacsak akkor problémázna a Fidesz, amikor a helyi vezetők elrontanak valamit, és hát bőven van ilyen eset, akkor már biztos szavazóik közt tudhatnának. De annyira undorodom már ettől az egésztől. A mostani vezetés alkalmatlan, akik pedig szeretnék átvenni tőlük a vezetést, azok a jó dolgokba is belekötnek. Nagyon rossz taktika. Az embereknek már ebből az örökös fröcsögésből is elegük van. Amikor a kerület érdekeit sérti valami emelje fel a hangját az ellenzék, de ha néha jó dolog is történik, akkor ezt is tudja elismerni. Ettől naggyá válhatnátok, de így ugyanolyan szánalmasok vagytok.

  3. bolemann lajos szerint:

    “Orbán kormány panelprogramjából sem kért a csepeli MSZP-s vezetés.”
    Abból a 36-ból? 🙂

    Az Orbán-kormány idején, a program indulásának évében, 2001-ben csupán 36 pályázatról született döntés – amelynek nyomán kevesebb mint 2000 lakás újulhatott meg, összesen 138 millió forint kormányzati támogatással –, addig 2002 és 2008 között 190 ezer lakás, vagyis a teljes panelállomány negyede újulhatott meg, mintegy 35 milliárd forint támogatással. A beruházások összértéke csaknem 100 milliárd forintra tehető. Az újabb 15 milliárd forintból pedig közel 55 ezer további lakás újulhat meg, összesen 45 milliárd forintnyi beruházással. Magyarországon 820 ezer panel-, ún. iparosított technológiával készült lakás van, melyben hazánk lakosságának 1/5-e, azaz 2 millió lakos él. Mégis, a panelházban élők problémáit csak a választások közeledtével ismerte fel az Orbán-kormány, ugyanis csak 2001-ben látott hozzá a panellakások felújításához.

  4. hollósi szerint:

    Az itt lakók valós problémáiról egy szó nem esett. Hányan tartoznak lakbérrel, közműdíjakkal? Mennyien adósodtak el a “sárga földig?”
    Szeretnék arról olvasni, hogy a programot hatalmas közéleti aktivitás előzte meg, nagy résztvételű lakossági fórumokkal.
    Ez így egyértelműen a választási program kezdete, a fényezés a cél- nem a saját zsebükből. No meg, egy kis építőipari tevékenység.
    Mennyi is az Önkormánmyzat hitelállománya?

  5. Kovács Ernő szerint:

    Ma lesz a gyászszertartás Kislétán
    A köztársasági elnök ott lesz rajta?
    Kommentalok.hu

  6. bolemann lajos szerint:

    Te miről zagyválsz itt? Ez egy panelfelújítási program. Szigetelés, fűtéskorszerűsítés, környezet-rehabilitáció.
    Ott laksz te egyáltalán? Voltál lakógyűlésen? Beszéltél a közös képviselőddel? Vagy csak behánytál ide egyet.
    Ez a kormány évi bontásban is 50-szer (!) annyit áldozott a panelfelújításra mint az Orbán-kormány.

  7. Prendick szerint:

    Jó gazda a saját jószágait eteti. 🙂

  8. bolemann lajos szerint:

    Ennyi?

  9. spam szerint:

    maga az, hogy ennyi pénzt kap a kerület, az jó hír, a kérdés, hogy az mszpsek ezt hogyan használják fel …

    feltó úgy fogalmazott annó, hogy ő azt szeretné, hogy több jusson a családnak

  10. Prendick szerint:

    Mennyi legyen? Beindult az MSZP-Fidesz panelproli-program. Az egyik etet, a másik ganajoz. Aztán majd cserélnek.
    A lényeg, hogy kié lesz a végén a lenyírt gyapjú.

  11. bolemann lajos szerint:

    Így van.
    Szarni az energiapazarlásra! Gárdát, meg kakastollat a népnek!

  12. miska72 szerint:

    Milliárdos fejlesztés a csepeli Ady Endre úti lakótelepen.
    Eddig miért nem tettek semmit?

    Mert eddig ellopták a pénzt!

  13. munkásököl szerint:

    Majd amikor dryvittal dobálóznak a cigánygyerekek az utcán, akkor rájönnek, hogy talán a korábbi pályázókat (is) kellett volna támogatni. Aki a saját adójából másokat is etet, az nem kap támogatást, de a cigányok igen.

    Tudom, nem csak ők élnek az Adyn. Nem sajnálom az ott élőktől a fejlesztéseket, de felháborító, hogy a rendes, tartozásokat nem felhalmozó, becsületes adófizetőket tömörítő, de szerényebb sorsú lakóközösségek pályázatai a kukában landoltak.

  14. Torro szerint:

    Tisztelt Bolemann úr!

    A panelrehab az Orbán kormányhoz fűződik, ők ismerték fel, hogy nagyon-nagy szükség van megállítani a panel-lakótelepek lerohadását. Persze, mint egy kezdődő program, nyilván nem a legnagyobb erővel kezdődött meg, de ez minden program esetében így van. Én megértem, hogy a 11 éve tartó “Zorbánozás” sokaknál termékeny talajra talált, de azért ami tény, az tény, és kár lene elvitatni. Nem tudhatjuk ráadásul, hogy ha az Orbán kormány nem indít ilyen programot, akkor más indított volna-e egyáltalán?

    És arra sincs válasz, hogy miért csak 8 évvel a program indítása után, miért csak választási kampányban kezdődik meg valami. Csepelen én egyetlen egy felújított panelházat sem láttam még, minden létező más településen tucatjával látok.

    Kinek a hibája ez, kedves Bolemann? Csak nem Zorbáné?

  15. spam szerint:

    teljes egyetértésben Torroval!

  16. Prendick szerint:

    “Gárdát, meg kakastollat a népnek!”

    Pufajkát, Lajos, pufajkát. Az melegít és kevesebb hőszigetelés kell a panelokra. 😉

  17. csepeli szerint:

    Kedves Bolemann Lajos!

    Elnézést kérek a múltkori lehitlerezéséért! Tévedtem! Mától maga egy Benny Hill, bár szegény flótás nem tudott úgy megnevettetni, mint maga!

  18. bolemann lajos szerint:

    Eszembe se jutott volna a törpe dakota, ha a csepel.info nem csempészi be a csepel.hu-ról átvett cikkbe a JEL nevét.
    Magunk között szólva elég amatőr módon. Goebels ezt profibban csinálta.
    Az Orbán kormány 198 millája nem volt más mint választási parasztvakítás (Pl. az 500 lelkes Felcsőmocsolád 100 millát kapott).

    Isteni gulyást főztünk a nejemmel, én pucoltam meg az egyik répát.

  19. Gordon szerint:

    kiváncsi vagyok, hogy ebből a pénzből mennyit lopnak majd el az elvtársak.

  20. Gordon szerint:

    94 és 98 között mennyi ment panelrehabra?

  21. Papi szerint:

    Csepeli!
    Nagyon megkérlek ne sértegest Benny Hillt egy ilyen Bolemann félékkel.(
    Bolemann!
    Hány km.-es az orrod a sok hazugságtól? Az a “törpe dakota” többet tett ezért az országért mint a te hebegőd (Meggyesi), Vagy a hazug, kordonos (fleto) de a libás kordonon eggyütt véve. Nem vagytok mások mint Magyarország testén egy rohadt daganat de nefélj kilesztek vágva egy életre!

  22. hugi szerint:

    Én elõször felcímkéztetném a parkban, hogy ott mi került 110 millió forintba. Mert nem látom azt a pénzt.

    Másodjára a közterületi kocsmáztatást szüntetném meg, mert addig a parkra költött pénz falra hányt borsó. Ja, ehhez is dolgozni kellene, és az ott ivó, hugyozó, dorbézoló népek nem biztos, hogy örülnének neki.

  23. Gordon szerint:

    Biztos nem örülnének neki, és tovább csökkenne az mszp szavazótábora.

  24. Nagyapó szerint:

    Szokásos szoci propaganda, ami a következő kérdéseket veti fel:
    – Hány lakást újítanak fel? Székesfehérváron (102000 lakos) 2009 végéig 15 milliárd forintos beruházás (panelfelújítás) valósul meg. Kaposvár (66000 lakos) négymilliárd forintból 6.593 lakást újítottak fel.
    – Mikor fejeződnek be a felújítások? Télen nehéz, mondjuk a fűtés leállítása miatt. Tehát 2010-ben valósul meg, a következő kormány, következő önkormányzat idején. Lesz pénz? Mi maradt az É-i terület eladásából?
    – Miért most ébredtek a csepeli vezetők? Azért, mert a választások előtt, a szokásos hazug ígéretekkel operálnak. Ígérnek, aztán valami majdcsak történik.
    – Kik lesznek a kivitelezők? Lesz közöttük csepeli cég?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  25. Lakotelepi szerint:

    Én ezen a lakótelepen élek és bizony szükség van a fejlesztésekre. Főleg a térfigyelőkre. Tudniillik az illatos útról áthozott cigányok egy részét erre a környékre telepítették. Drasztikus változások történtek az utóbbi hónapokban, a lopások száma is megnőtt, éjszaka állandóan veszekedés, üvöltözés és cigány zenére dajdajozás megy. Az új jövevények van mikor a kocsijuk tetején ugrálnak, éjszaka megy a bandázás megy..

  26. Demeter J. szerint:

    Már megint mindenféle öntömjénező, saját zsebes beruházás.
    Infrastruktúrát Csepelnek!!
    Hol marad a csatornázás???
    Putris faluk leelőztek minket. Szentmiklós szidja a szegény rokon Csepelt, mert nem tudják becsatlakoztatni a hamarosan elkészülő elkerülő útjukat.
    Gerincutat – rizsa helyett!!

  27. én szerint:

    Hugi! Igazad van! Fertő, ami ott van, undorító. Kocsma kocsma mellett a hozzá tartozó közönséggel. Nem is beszélve a csövesekről, kábszeresekről és az etnikumról. Büdös a fű, a föld. Tele ok.dva, tele sz.rva a beton virágtartók. Soroljam még?

    Hab a tortán, hogy eme kultürkörnyezet közvetlen közelében tudomásom szerint oktatási intézmények találhatók. Ha jól számolom min. 6 (Adu, Burattinó, Lajtha, Árpád u. ovi, kis-nagy Csete), valamint a Galéria.

    Itt nem elég csak a paneleket felújítani és a kamera is kevés.

  28. mf: szerint:

    én is itt lakom, épp most voltam lent vássárolni, és vettem észre hogy ez az egész nagy szenzációs fejlesztés csak az árpád utcai panelokra szól.
    én pont az ellenkező oldalán lakom a térnek, ami véleményem szerint sokkal jobban beleszól az összképbe, aki itt lakik tudja mire gondolok. Egy-két erkély életveszélyes, és már 500 méterről látszik, ahogy rozsdásodnak. Nyáron örültem a kezdeményezésnek, de most hogy már tudom hogy csak 5 lakóépület van benne a választás előtti projektben, nem látom értelmét sem.

    ami meg az éjszakai randalírozás és a többi témát illeti. Azt kéne belátni, hogy egy ekkora lakótelepen , annyi ember lakik, mint egy kisközségben, csak ott van külön rész erre, ahol nincsenek szeme előtt, az éjszakai állatok, de mivel itt összesűrítve, egy sokkal kisebb helyen lakik ugyanez a mennyiségű ember, jobban feltűnik a kevésbé kulturált tömeg. Ez nem a környék hibája, az egész országban ez a baj, ez a nagy számok törvénye.

    Itt beszüntetik az éjszakai életet, elmennek máshova, utána ott jelentenek majd problémát. Megszabadulni nem lehet ezektől, nagy részén már változtatni sem. A vezetésnek meg jó, mert akinek nem itt van konkrét célja a kerültben, az szinte sosem jár erre, jobb nekik ha itt csinálják, mintha a szt.imre vagy áruház téren csinálnák, ahol véleményem szerint nem jobb a helyzet, csak a kedves lakók nem járnak arra hajnali egy körül.

    mindenhol a városban ugyanez a probléma, a hatodik kerület is tele van omladozó epületekkel, a váci utcában is nem egy golyónyomot látni még.

Itt lehet hozzászólni !