Emléktábla-avatás és emlékezés a katyńi áldozatokra

 

Csepel.hu

img_1466

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata, valamint dr. Csúcs Lászlóné parlamenti lengyel nemzetiségi szószóló szervezésében 2017. április 21-én került sor Andrzej Przewoźnik, a Lengyel Nemzeti Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács egykori főtitkára emléktáblájának avatására Óbudán.

Németh Szilárd országgyűlési képviselő, az IPU Lengyel Tagozatának elnöke – miután Csepelen megnyitotta a Szakmák Éjszakáját a Weiss Manfréd középiskolában – a Katyńi Mártírok Parkjában megkoszorúzta az aznap délután felavatott emléktáblát, valamint megemlékezett a Katyini Áldozatok Emléknapjáról is. (A lengyel parlament 2007-es döntése alapján április 13-a a katyńi bűntény áldozatainak emléknapja.)

A Fidesz alelnöke évek óta nagy erőkkel dolgozik a lengyel-magyar kapcsolatok és a közös történelmi hagyományok ápolásán.

Háttér:

  1. április 10-én lezuhant a Lengyel Légierő 101-es oldalszámú Tu–154M utasszállító repülőgépe Oroszországban, a szmolenszki katonai repülőtér közelében. A gép fedélzetén volt a lengyel elnök, Lech Kaczyński, valamint az ország politikai és katonai vezetésének számos tagja, köztük Andrzej Przewoźnik, a lengyel nemzeti emlékhelyek védelmére létrehozott bizottság főtitkára, akinek emlékét mostantól emléktábla őrzi Óbudán. A repülőgép 96 utasaközül senki sem élte túl a katasztrófát.

Andrzej Przewoźnik történész, szerkesztő, vezető állami hivatalnok 1963. május 13-án született és a krakkói Jagelló Egyetem történész szakos hallgatójaként a második világháború témakörében írott, magyar témájú szakdolgozatával szerezte meg diplomáját.

 

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !