Szakmák éjszakája a Weiss Manfréd iskolában

Csepel.hu

szakmakejszakaja8

 

Idén másodjára rendezték meg a szakmák éjszakáját országszerte április 21-én. Csepelen a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum (BKSZC) Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma adott otthont az eseménynek, amelynek fővédnöke Németh Szilárd országgyűlési képviselő volt. A rendezvényen megjelent Valló Péter, a BKSZC főigazgatója és Herczeg Mária, az iskola igazgatója. Németh Szilárd jó hírt jelentett be: közbenjárására jövőre felújíthatják az intézményhez tartozó kollégium épületét.  

Németh Szilárd köszöntőjében arról beszélt, hogy más intézményekből is sokan keresték fel a Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma iskoláját. Csepelen 25 programot rendeztek, országosan pedig nyolcezret. A szakmák éjszakájának sikere van, ezért vesznek rajta részt egyre többen. Amikor az új kormány megalakult 2010-ben, alapvető céljának tekintette egy olyan világ megteremtését, amely a munka megbecsülésén alapul. Olyan adórendszert hoztak létre, amely díjazza a szorgalmas munkát. Azon voltak, hogy érdemes legyen dolgozni, a jó munkáért pedig magasabb jövedelemre szert tenni. A korábbi kormányzatok idején 13 százalékos volt a munkanélküliség, de jelenleg gyakorlatilag bárki dolgozhat. A szakmák éjszakája lehetőséget nyújt, hogy a diákok megismerjék azokat a szakmákat, amelyeket szívesen választanának későbbi fő tevékenységükként. Fontos a megfelelő választás, hogy boldogulhassanak, eredményeket érjenek el életükben. 

Németh Szilárd bejelentette, hogy felvetette Orbán Viktor miniszterelnöknek és a kormánynak az iskola kollégiumának a felújítását, és kedvező választ kapott. Jövőre elkezdődhetnek a munkálatok.

A képviselő megtekintette a programok egy részét és beszélgetett a diákokkal.

Érdemes szólni arról, hogy a múzeumok és a kutatók éjszakája után szakmák éjszakája is létezik. Országszerte színes és szórakoztató programokat kínáltak, de ennél többet is: a jövőt, lehetséges életutakat vázoltak fel. Az érdeklődők most egy éjszaka alatt végigjárhatták az iskolákat, a velük együttműködő sikercégek máskor rejtett világát, bejuthattak olyan üzemekbe, melyek zártak az utca embere előtt. Feltárhatták a sikeres szakemberek titkait, megnézhették, melyik foglalkozás mit takar, végigjátszhattak akár ezer pályát néhány óra alatt. Lehet, hogy a jövő itt, ezen az éjszakán kezdődött el.

A szakmák éjszakája jelmondata: „Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg!” Nemcsak hasznos, hanem aktív programokkal is vártak mindenkit, ahol az egyszerűbb és bonyolultabb szerelési műveletektől a drónnal való házépítésig mindent ki lehetett próbálni. Napelemcellák, szélgenerátorok, vízerőművek: a megújuló energiaforrásokat ismerhették meg, szerelhették és megépíthették a saját erőművüket. A programok sorában szerepelt a rendészeti, tűzoltósági bemutató. A tűzszerészek a robbanóanyagok felkutatását, hatástalanítását ismertették szemléletes módon.  De bemutatkoztak a szakácsok, fodrászok, kozmetikusok és sok más egyéb szakma képviselői is.

Tavaly, amikor első alkalommal rendezték meg a szakmák éjszakáját, az ország 121 településén 341 iskola 4 862 különböző programmal fogadta a 43 572 látogatót. Idén határtalanná vált a szakmák éjszakája; már nemcsak a Nemzetgazdasági Minisztérium által fenntartott szakképző intézmények nyitották meg kapuikat, hanem egyéb iskolák és vállalkozások is csatlakoztak a felhíváshoz határainkon innen és túl. A Budapesti Komplex Szakképzési Centrum tavaly három helyszínen (Csepelen a Weiss Manfréd iskolában, Zuglóban az Ybl iskola, Újpesten a Kozma iskolában) tartott rendezvényt a fővárosban a szakmák éjszakáján. Idén mind a 11 iskolájával részt vett a programban, 11 fővárosi helyszínen.

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !