Idén is összemérték tudásukat a dél-budai kerületek diákjai

Csepel.hu

k11

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltsége az idei évben április 7-én tartotta a Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny immáron hagyománnyá vált összevont helyi fordulóját. A versenynek a XXI. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság laktanyája adott otthont.

A verseny kezdetén a XI., a XXI. és a XXII. kerületekből érkezett összesen húsz általános- és középiskolás csapatot Pócsik Attila tűzoltó ezredes, kirendeltségvezető köszöntötte, a verseny technikai részleteit Czifra Ferenc tűzoltó alezredes, polgári védelmi felügyelő ismertette. A közel száz diák és kísérőtanáraik a reggeli kürtöskalács közös elfogyasztását követően kezdték meg a tíz versenyállomás teljesítését.

A csapatok többek között általános környezet-, tűz- és katasztrófavédelmi ismereti tesztet és tűzvédelmi témakörökhöz kapcsolódó elméleti és gyakorlati feladatokat oldottak meg, árvízi védekezéshez szükséges ismereteiket bizonyíthatták, valamint több ügyességi feladatban is összemérhették képességeiket. A társszervek részéről a XXI. kerületi Rendőrkapitányság közlekedésbiztonsági, a Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtási, a MH Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység ügyességi, a Fővárosi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Szövetség túlélési, valamint a Vitézi Rend Katasztrófavédelmi Század labirintusos feladatokkal várták a versenyzőket. Az idei évben első alkalommal részt vettek a versenyen a Firelife Erdőtűzmegelőzési Projekt képviselői, akik bemutató standjukon erdőtűz-megelőzési ismeretekkel kapcsolatos feladatokkal várták a versenyzőket.

A versenyfeladatok végeztével a csapatokat a megérdemelt pihenés mellett meleg ebéd várta. Ezt követően a Honvéd Díszzászlóalj Különleges Díszelgő Csoportja tartott rendkívül látványos dinamikus alaki bemutatót, valamint a tűzoltóság készenléti állománya mutatott be egy önként jelentkező diák részvételével magasból mentési gyakorlatot. A bemutatókat hatalmas érdeklődés övezte, a versenyzők, a kísérőtanárok, valamint a társszervek és szervezetek képviselői is élénk érdeklődéssel kísérték végig az eseményeket, majd elismerő tapssal köszönték meg a katonák és a tűzoltók munkáját.

Az eredményhirdetésen a díjakat Pócsik Attila tűzoltó ezredes és Borbély Lénárd a XXI. kerület polgármestere adta át. A honvédségi, valamint a labirintus versenyszám vonatkozásában a különdíjakat a versenyállomás üzemeltetői adták át.

A csapatok kiemelt felkészültségét idén is jól mutatta, hogy az előző évekhez hasonlóan csupán néhány pont döntött a helyezettek között. Minden versenyző rendkívül tiszteletre méltó módon és  legjobb tudása szerint állt helyt, lelkesedésük és kitartásuk a hideg időjárás és az erős szél ellenére sem lankadt.

A diákok kiváló teljesítményük jutalmaként tornazsákot, elsősegélycsomagot, kulacsot, vízhatlan telefontokot, fényvisszaverő sípot és biciklilámpát, valamint oklevelet, továbbá a dobogós csapatok érmeket és kupát vihettek haza.

A középiskolai korcsoportban az első helyezést a XI. kerületben az Újbudai József Attila Gimnázium, a XXI. kerületben a Jedlik Ányos Gimnázium, míg a XXII. kerületben a Kempelen Farkas Gimnázium szerezte meg.

 

Az általános iskolai korcsoportban az első helyezést a XI. kerületben az Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola, a XXI. kerületben a Jedlik Ányos Gimnázium, a XXII. kerületben a Kempelen Farkas Gimnázium csapata szerezte meg.

A felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny április 19-i fővárosi fordulójában a kirendeltséget – és egyben saját kerületeiket – az első helyezést elért hat csapat képviseli majd.

A szervezésért és támogatásért külön köszönet illeti a társszerveket, a karitatív és civil szervezeteket, valamint a XI., a XXI. kerületi önkormányzatokat.

A jövő évi viszontlátás reményében a versenyzőknek és a felkészítőiknek ezúton még egyszer szívből gratulálunk, a továbbjutóknak sok sikert kívánunk a fővárosi és – reményeink szerint – az országos fordulóban is!

 

Itt lehet hozzászólni !