DK-s kezdeményezte az MSZP-elnök vagyonvizsgálatát

Most hamis tanúzással nézhet szembe Szenteczky János

Csepel.info

borka_szasz_tamas

Borka-Szász Tamás

Borka-Szász Tamás, a Demokratikus Koalíció politikusa hivatalos levélben kereste meg a csepeli polgármestert Szenteczky János MSZP-elnök és frakcióvezető vagyonnyilatkozatainak ellentmondásai miatt – értesült a Csepel.info. Az eset érdekessége, hogy mindketten esélyesek arra, hogy pártjaik 2018-as országgyűlési jelöltjei legyenek Csepelen és Soroksáron.

Amikor Szenteczky Jánost aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt, felbujtóként elkövetett rágalmazás bűncselekménye miatt jogerősen is elítélte a bíróság, a politikus másként nyilatkozott a jövedelmi helyzetéről, mint ahogy az a hivatalos vagyonnyilatkozatában szerepel. Szenteczky a bíróság előtt a valóságosnál alacsonyabbnak hazudhatta a jövedelmét, gyaníthatóan azért, hogy kevesebb legyen a büntetése. Bár mellékesen, de erről az ellentmondásról is beszámolt Borbély Lénárd polgármester a csepeli önkormányzat februári testületi ülésén. Miután kikerült az ülés jegyzőkönyve az önkormányzat honlapjára, a fél mondatos megjegyzésre a Demokratikus Koalíció politikusa azonnal lecsapott.

20170403_bszt_level

Finoman de egyértelműen vizsgálatot kérő “magas fontosságú levél”

Borka-Szász Tamás “magas fontosságú” hivatalos levelében kereste meg a csepeli polgármestert valamint a jegyzőt. Ebben a polgármester szavait idézve emlékeztette őket Szenteczky vagyonnyilatkozata és a bíróság előtti nyilatkozata közötti különbözőségre, és kérte az ezekre vonatkozó dokumentumok másolatait. Amennyiben a DK-s politikusnak sikerül bizonyítania, hogy MSZP-s társa szándékosan próbálta félrevezetni a bíróságot, a szocialista politikust akár hamis tanúzásért is elmarasztalhatják.

Csepel fekete báránya

Szenteczky Jánost a szocialista politikusok prototípusának is lehetne nevezni. Amikor az MSZP-s vezetés idején ő volt a helyi vagyonkezelő vezérigazgatója, évi kétmilliárd forintot nyúlhattak le a közreműködésével. Ezt onnan lehet sejteni, hogy évi kétmilliárdot – no meg még néhány tízmillió “aprót” – tudott az új, fideszes vezetés megtakarítani 2010 októberét követően. Ekkora összeggel csökkent éves szinten az önkormányzat költségvetésének kiadási oldala a korrupció-ellenes döntések után.

Lejáratásra használhatták fel az álinterjút

Szenteczky János

A nagyüzemi lopás persze többnyire szépen lepapírozott szerződésekkel és zárt ajtók mögött zajlott. De egy-két hiba azért becsúszott. Így történhetett, hogy a szintén sikkasztási pénzek miatt elkövetett  csepeli kettős gyilkosság után néhány kisebb mutyiügy nyilvánosságra került. Ezeknek a száma a 2010-es önkormányzati választások után, amikor a fideszes vezetők hozzáfértek az addig eltitkolt szerződésekhez, a többszörösére duzzadt. A magyar igazságszolgáltatás bugyraiban azonban hét év nagyon kevés idő egy korrupciós per befejezéséhez. Így a hűtlen kezelés miatt indult eljárások egyike sem ért még véget.  Szenteczky Jánost eddig csak aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt, felbujtóként elkövetett rágalmazás bűncselekménye miatt ítélték el.

Érdekesség, hogy a most eljárást indító Borka-Szász Tamás korábban Szenteczky párttársa és az MSZP akkori frakcióvezetője volt. Így nem hangzik túl hitelesen, hogy semmit nem sejtett a sok-sok milliárd forintnyi közpénz MSZP-s metamorfózisáról. A fekete bárány azonban, akire ráégtek ezek a balhék, mégiscsak Szenteczky volt. A DK-s politikus ezért joggal gondolhatja, hogy ha ő is bűnösnek mutatja egykori párttársát, a korrupció elleni harc kíméletlen vezéralakjaként  jelenhet meg a választók előtt. A nagy nyomuláshoz azért tudni kell azt is, hogy 2014-ben Borka-Szász Tamás volt a DK csepeli és soroksári országgyűlési jelöltje, és erre 2018-ban is jó esélye van. Szenteczky János pedig jelenleg az MSZP országgyűlési jelöltje Csepelen, tehát egyelőre egymás riválisairól van szó.

Erre is jó az ellenzék – állítja a Fidesz

Amikor látták, hogy Szenteczky a vagyonnyilatkozatával ellentétesen nyilatkozott a bíróság előtt, végiggondolták, indítsanak-e vizsgálatot – állítja Ábel Attila csepeli alpolgármester, a Fidesz csepeli elnöke.

Szenteczky majd azt mondja, hogy véletlenül felejtett ki ezt vagy azt. Úgy tudjuk, hamis tanúzás miatt csak ennél komolyabb esetekben indítanak eljárást. Szenteczkyvel kapcsolatban több százmillió forint ellopása miatt indultak vizsgálatok. Ezek hét éve tartanak, és nem látni mikor érhetnek majd véget. Ilyen körülmények között túl kicsi és reménytelen ügynek tartottuk a vagyonnyilatkozat és a bírósági nyilatkozat vizsgálatát. De erre is jó az ellenzék: ennyire különbözőek vagyunk. Ha a DK érdemesnek tartja ezt, mi támogatni fogjuk

– emelte ki a Fidesz elnöke. A Csepel.info úgy tudja, hogy Borbély Lénárd polgármester elküldi Borka-Szász Tamásnak a kért dokumentumokat, és a pénzügyi bizottságot kéri fel a vizsgálat lefolytatására.

Csepel.info

10 hozzászólás “DK-s kezdeményezte az MSZP-elnök vagyonvizsgálatát” bejegyzésre

  1. Balos szerint:

    Borka levele szerint sérült Szenteczky vagyonnyilatkozatának hitelessége. Na, ezt akkor tényleg vizsgálni kell.

    Aztán sok sikert.

  2. névkötelező szerint:

    Úgy látszik, aki ezt a cikket írta, komoly problémái vannak a szövegértéssel. Borka nem kezdeményezett semmiféle vizsgálatot. Borbély Lénárd állította, hogy valami probléma van Szenteczky vagyonnyilatkozatával, de az ezt alátámasztó dokumentumot nem mutatta be. Ezt kéri most tőle Borka. Azaz, hogy Borbély bizonyítsa az állítását. Ennyi.

  3. Ábel Attila szerint:

    Névkötelező, neked úgy tűnik valóban gondod lehet a szövegértéssel. Ugyebár Borka-Szász arról írt, hogy ha Szenteczky vagyonnyilatkozata és bírósági nyilatkozata nem azonos, akkor arról mindenkit tájékoztatni kell, és ha nem vizsgálják ki a történteket, akkor a polgármester hanyag vagy éppen pont Szenteczkyt védi. Borka szerint a vagyonnyilatkozat hitelessége sérülhetett – vagyis meg kell vizsgálni, hogy mi a valóság.

    Lehet csűrni-csavarni, de ez a lényeg.

  4. Fogarasi László szerint:

    „Borka szerint sérülhetett a vagyonnyilatkozat hitelessége.”- írja Ábel Attila, tévesen.
    Magyarul és érthetően:
    Borka azt kéri, hogyha a polgármester ellentmondást vél felfedezni az ítélet egy bekezdése és Szenteczky vagyonnyilatkozata között, akkor az erre utaló dokumentumot (ami vélelmét bizonyítaná), ne rejtegesse, hanem juttassa el PEÜB tagjainak, akik ez ügyben illetékesek, illetve a testület tagjainak.
    Ha ez elmarad, akkor ez nem több mint a szokásos inszinuáció – azaz magyarul, hogy a szövegértést megkönnyítsem: szarkeverés az érintett háta mögött.

  5. Ábel Attila szerint:

    Kedves László, amit leírsz ugyanaz, mint ami a cikkben van. Borka szerint sérülhetett a vagyonnyilatkozat hitelessége, ezért a dokumentumokat és vizsgálatot kért. Amennyiben Borbély Lénárd nem tett volna eleget a dokumentumok elküldésének és a vizsgálat indításának, Borka-Szász levele alapján elhanyagolta volna a kötelességét.

    Demokrácia van. Borka megkapja a vizsgálatot, amit akart, és ez így van rendjén. De továbbra is tartom a véleményemet, hogy Szenteczky csak annyit mond majd, hogy véletlen volt, és nem indul hamis tanúzás miatt eljárás ellene. Ahhoz ennél általában több kell.

  6. Ábel Attila szerint:

    László, egyébként az Együtt nem minden kerületben áll ki az MSZP-s bűnözők mellett. Szabó Szabolcs soha nem volt túl kemény, rajta nem csodálkozom, hogy behajolt Szenteczkynek és nem akadékoskodik. Ő ilyen. De például neked sem kellene bűnözők mellé állnod, ez nem kötelező.

  7. Balos szerint:

    Borkáról azért azt tudni kell, hogy már MSZP-s korában sok olyan ötlete volt, amiért hülyének nézték. Érdemesebb lett volna nyílt sisakkal játszania ehelyett a magyarázhatjuk így is meg úgy is módszer helyett.

  8. névkötelező szerint:

    Ábel, te tényleg nagyon gyenge vagy szövegértésből. Persze tudom, hogy csak játszod a hülyét. Megvan neked a magadhoz való eszed. Amivel persze nem mondtam sokat…

  9. […] A Csepel.info az elmúlt héten utánajárt a politikus állításának. Kiderült: Szenteczky János sem a márciusi testületi ülésig, sem utána – érdeklődésünk időpontjáig – nem adott be felülvizsgálati kérelmet. De nem csak ebben állított valótlanságokat. Bűnösségét ugyanis koronatanú bizonyította a per során. Az is kiderült, hogy a politikus önmagát bemikrofonozva, a saját gyermekét is felhasználva próbált olyan információkhoz jutni, amikkel besározhatja politikai ellenfeleit. Első- és másodfokon is egyértelmű volt a bűnössége, a másodfok súlyosbította a büntetést. A per különös fordulata, hogy a vagyonbevallásától eltérő jövedelemnyilatkozatot tett a bíróság előtt, amiért Borka-Szász Tamás DK-s politikus vagyonnyilatkozat-felülvizsgálatot kezdeményezett. […]

  10. […] felerősíthette benne az emlékeket. Véletlen volna, hogy most éppen egy DK-s politikus kezdeményezett vagyonnyilatkozat-vizsgálatot Szenteczky János ellen? Aligha. Ezzel együtt úgy tudjuk, Horváth […]

Itt lehet hozzászólni !