Gyorshír: megérkeztek a csepeliek a svábok “őshazájába”

Csepel.info

expedicio-a-csepeli-svabok-oshazajaba

“Megérkeztünk. Felvettük a kapcsolatot a helyi hatóságokkal. Szeretettel fogadnak” – kaptuk az első hírt Csarnai Attilától, a Csepeli Hírmondó újságírójától.

Mint arról beszámoltunk, csütörtökön indult a németországi Niederkirchen városába Csarnai Attila újságíró és a csepeli, sváb származású Nánási Rezső.

Csepel török uralom idején elnéptelenedett területét svábokkal telepítették be. 1712. július 18-án írták alá azt az úrbéri szerződést, amely alapján újraalapították Csepel falut. A szerződés aláírói Utz János csepeli elöljáró és Savojai Jenő herceg voltak. A csepeli svábok – legalábbis jelentős részük – valószínűleg Niederkirchen városából illetve annak környékéről érkezhettek ide. Ez lehet az oka a nagy számban előforduló Niederkirchner családnévnek is. Egy 1720-ban kelt összeírásban már 19 jobbágyháztartás szerepel a következő nevekkel: Varga, Németh, Bilics, Bogomoli, Gabelics, Istvánoff, Jurácz, Merkovics, Versics, Zorinácz, Agics, Uitz, Fürcht, Schäffer, Niederkirchner, Petz, Harb, Russ, Moszt.

Nánási Rezső a Niederkirchner családba tartozik, így saját családjának történetét, “őshazáját” keresve is indult a gyönyörű Rajna-vidékre. Csarnai Attila, a Csepeli Hírmondó újságírója és több csepeli témájú dokumentumfilm rendezője magánemberként segíti a kutatást.

Csepel.info

Itt lehet hozzászólni !