Ilyen a csepeli képviselők vagyoni helyzete

Csepel.hu

Immáron hetedik éve, hogy a csepeli önkormányzat nyilvánosságra hozza a kerületi polgármester, alpolgármesterek és képviselők vagyonnyilatkozatait. Miközben a kevésbé tehetős képviselőknek se lakásuk, se kocsijuk nincsen, a tehetősebbek számos ingatlannal rendelkeznek. A vagyonbevallások a Csepel.hu oldalon, az „Önkormányzat” menüpontból érhetők el.

A kerület vezetése a 2010-es önkormányzati választások óta minden évben közzéteszi a csepeli városatyák vagyonbevallásait, amelyek akár visszamenőleg is megtekinthetők. (A 2010 előtti vagyonnyilatkozatokat sajnos jogszerűen, utólag már nem lehet megtekinteni.) A képviselők szegényedése vagy éppen vagyonosodása így mindenki számára nyomon követhetővé vált. A kevésbé tehetős képviselők továbbra is a Fidesz-KDNP frakció tagjai, míg a módosabbak – néhány kivétellel – az MSZP-s vagy az abból kivált ellenzék táborát erősítik.

Csepel kormánypárti képviselője, Bercsik Károly például továbbra sem rendelkezik gépjárművel, vagy más nagy értékű ingósággal. A kevésbé módos képviselők közé tartozik a nyugdíjas, kormánypárti Pintér József Gáborné valamint Noé László. Ingatlanok szempontjából a szintén fideszes Kováts Dániel sem tudott mit a papírra írni, a legjobb fizetéssel viszont biztosan ő rendelkezik. A Viala Kft. vezetőjeként több mint 5800 Eurót kap kézhez havonta. Számlakövetelése eléri a 11 millió forintot és még kétmillió forintja van államkötvényekben.

Az 514 négyzetméteres telken álló, 79 négyzetméteres kis családi házával a középmezőnybe fért bele Borbély Lénárd polgármester. Az ingatlannak fele részben ő, fele részben a felesége a tulajdonosa. Csepel első emberének egy 14 éves Suzuki Swift, és egy öröklés útján szerzett ugyanilyen típusú gépjármű van a birtokában. Juttatásait törvény írja elő: 2017. január 1-jétől polgármesterként bruttó 997.200 forintos jövedelemre és mellette bruttó 149.580 forintos költségtérítésre jogosult. Feleségével közösen 1,25 millió forintos tartozásuk van, a számlakövetelésük 377 ezer forint. Morovik Attila alpolgármester a feleségével közös tulajdonú 83 négyzetméteres családi házban lakik, ami egy 550 négyzetméteres telken áll. Ezen túl még 2,2 millió forintot tart bankban, tartozása pedig nincsen. Ábel Attila alpolgármester egynegyed részben egy 78 négyzetméteres csepeli és egynegyed részben egy 48 négyzetméteres szolnoki társasházi lakás tulajdonosa. Utóbbi örökléssel szállt rá. Feleségével közösen 6,5 millió forintos hitelük van, amit hatmilliós megtakarítás ellensúlyoz. Szintén a feleségével közösen egy 2015-ös Toyota Aygo tulajdonosai.

A legtehetősebbek ellenzékiek

Bőven van mit a tejbe aprítania az önkormányzati munkát erősen kerülő ex-MSZP-s ex-alpolgármesternek, Horváth Gyulának. Ő az önkormányzat egyik leggazdagabb politikusa. A Demokratikus Koalícióba átlépett politikus fele részben tulajdonosa egy 166 négyzetméteres családi háznak. Emellett érdekeltsége van még két darab 52 négyzetméteres csepeli társasházi lakásban. A nyaralással sem lehet gondja. Felerészben ugyanis egy dömsödi, 375 négyzetméteres üdülő tulajdonosa. A képviselőnek tartozása nincs, van viszont egy új Toyota Avensis gépkocsija, 10 milliós életbiztosítása és további 1 millió forintos megtakarítása – legalábbis a bevallása szerint.

Ugyancsak nem kell a szomszédba mennie kenyérért a másik volt MSZP-s, jelenleg DK-s Borka-Szász Tamásnak. Az önkormányzati munka kétharmadáról hiányzó politikus eddig Tárnokon lakott a családjával a fele részben birtokolt, 164 négyzetméteres házukban. A politikus lapzárta után arról tájékoztatta lapunkat, hogy a 64 négyzetméteres csepeli lakásába van bejelentve. Ez akkor lehet fontos tényező, ha ő lesz a DK vagy a baloldal közös országgyűlési jelöltje. A politikus gazdagodásban biztosan jól teljesített 2016-ban. Ajándékozás útján egy szegedi, 57 négyzetméteres lakást kapott a szüleitől. És míg tavaly három millió forintos hitelt vallott be, ez mára ugyanekkora megtakarításra változott, ami további hatmillió forintos gyarapodást jelent. Bár az önkormányzati munkát országos rekordot döntögetve kerüli, a fizetését hiánytalanul felvette, és idén már felügyelő-bizottsági tagként is kap hozzá havi 100 ezer forintot. A politikus számos cég tulajdonosa: ezekből 5 millió forint osztalékot vett fel. Ezen kívül még egy Toyota Yaris Hibrid gépjárműt birtokol, amelyet 2015-ben vásárolt.

Jól meg kell húznia viszont a nadrágszíjat – legalábbis a papíron – a büntetőügyeiről elhíresült MSZP-s Szenteczky Jánosnak. Ahogy haladnak a politikus büntetőügyei, úgy apad a vagyona. A két rendbeli rágalmazás miatt elítélt, valamint két rendbeli hűtlen kezelés és a csepeli lakásmutyi ügyben is vádlott politikus pár év alatt egy balatonőszödi üdülővel és egy Mitsubishi 1200 pick up-pal lett szegényebb. Ráadásul a tavalyi vagyonnyilatkozata szerinti 3,5 milliós készpénzvagyonából 2016-ban már csak félmillió forint maradt. Aggódni azért nem kell: a politikus önkormányzati fizetésén felül „szervezőként”havi bruttó 200 ezer forintot vesz fel az MSZP országgyűlési frakciójától is.

Szabó Szabolcs gyulai lakos maradt

Továbbra is gyulai lakosként gyakorolja a csepeli-soroksári képviselői jogait, és ezzel a fizetésén felül évi 660 ezer forint lakásbérleti támogatásra jogosult Szabó Szabolcs. Az Együtt politikusa a kormánypártiak minden föld- és ingatlanvásárlását bírálja, de ő maga is vásárolt egy 1124 négyzetméteres telket és rajta egy kis házat Gyöngyöstarjánban.

Csepelen lakik viszont Németh Szilárd. A képviselő feleségével és két gyerekével egy 539 négyzetméteres telken álló 140 négyzetméteres lakóterületű családi házban lakik a Királyerdőben, melynek fele részben a tulajdonosa. Ezen felül örökléssel lett egy 64 négyzetméteres lakás és egy 960 négyzetméteres hárosi gyümölcsös egynegyed-részbeni tulajdonosa. 2017-es vagyonnyilatkozata alapján saját gépjárműve nincs, a Fidesz-frakció viszont a törvény szerint meghatározott módon egy személygépkocsi használati jogát biztosítja számára.

Takó Szabolcs

19 hozzászólás “Ilyen a csepeli képviselők vagyoni helyzete” bejegyzésre

  1. belekotkot szerint:

    Erről miért nincs hír ?

    Tisztelt Szülők!

    2017. márciusától emelkednek az étkezési térítési díjak.

    háromszori étkezés (napközi) napi díja 526,- Ft

    Eddig 481,-Ft volt. Éljen a rezsicsökkentés ! Meg hogy egy csomó gyerek ingyen kapja a kaját.

  2. Billog szerint:

    Ki a faszt érdekel a vagyonnyilatkozat? Azt írnak be amit akarnak.

  3. kerdezo szerint:

    “Csepel kormánypárti képviselője, Bercsik Károly például továbbra sem rendelkezik gépjárművel, vagy más nagy értékű ingósággal.”

    Én is csóró vagyok, mert minden a feleségem nevén van.
    Jó reggelt!

  4. kerdezo szerint:

    “Csepel első emberének egy 14 éves Suzuki Swift, és egy öröklés útján szerzett ugyanilyen típusú gépjármű van a birtokában.”

    Az, hogy a Polgármesteri Hivatal tulajdonában lévő autót korlátlanul használhatja, az nincs beírva.

  5. bagoly szerint:

    A “vagyonnyilatkozat” fő tantárgy a “hogyan kell pofátlanul hazudni” című tanfolyamon !!!

  6. kerdezo szerint:

    Kováts Dániel egy offshore cégtől kapja a fizetését.
    A cég tulajdonosan egy olyan luxemburgi vállalkozás, amely a luxemburgi reptér címét használja.
    No szépen vagyunk…

    Akkor most lehet offshore lovagozni, ugye?

  7. Lovas szerint:

    Mennyivel jobb volt ugye, amíg titkolták a komcsik a vagyonnyilatkozatokat.

  8. Nagyapó szerint:

    belekotkot ezt elfelejtette hozzátenni “2016-ban a jutalmakkal együtt átlagosan 8,6 százalékkal jártak magasabban a nettó reálbérek az országban… “!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. Nagyapó szerint:

    kerdezo! Az Audi dolgozói egy Németországban bejegyzett cégtől, tehát offshore cégtől kapják fizetésüket.
    “No szépen vagyunk…
    Akkor most lehet offshore lovagozni, ugye?”
    “Há’ normális vagy Margit?”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. barvagarbalarka szerint:

    Nagyapó: Mihez képest? Tudja, mi a vicc? A 60-as években elértük az akkori európai közösség átlag GDP-jének 60%-át. Ez azért nagy szó, mert akkor még nem volt ennyire felhígulva az “EU”. Hol tartunk most valójában életszínvonalban? Kb. ott, ahol a 80-as évek második felében, a rendszerváltás előtt. Nem, ez nem csak a fidesz egyedüli hibája, de 2010 óta ők vannak kormányon, mégis egyre jobban maradunk le akár csak régiós összevetésben nézve.

  11. Tsepeli szerint:

    Belekotkot hozzádbaszom azt az ezrest mindjárt amivel nőtt az ára. Egy doboz cigi…

  12. Katalin szerint:

    Nagyapó: “2016-ban a jutalmakkal együtt átlagosan 8,6 százalékkal jártak magasabban a nettó reálbérek az országban…” Ébredj már fel!!!!!! Vagy mosasd ki az agyad még egyszer 🙂
    Ezt az újabb csúsztatást honnan ollóztad?

  13. Katalin szerint:

    Egyébként ez az egész cikk undorító! Miért kell állandóan az ellenzéket szapulni, ahelyett, hogy bevennének már valami igazmondó tablettát és/vagy az igazat írnák be a vagyonnyilatkozatukba! Sírva tudnék fakadni tőlük, hogy milyen megy nekik!

  14. homo sapiens szerint:

    Nagyapó! szar lehet egész nap a kormánypropagandát tolni, tudva hogy hazugság.

    Statisztikát könnyű manipulálni..

  15. Nagyapó szerint:

    barvagarbalarka! Nem kell összemosni tényeket!
    1990-re hazánk a volt keleti blokk legeladósodottabb országa lett. Nem a Fidesz (nagy F-el) kormányozott!
    2008-ban a csőd elkerülésére gigahitelt kellett felvenni! Nem a Fidesz kormányozott!
    Az EU folyamatos túlzottdeficit-eljárást folytatott hazánk ellen. Nem a Fidesz kormányozott!
    Az OLAF szerint 167 milliárdot loptak a 4-es metrónál, ehhez jön még 59 milliárd büntetés!! Nem a Fidesz kormányozott!
    Stb.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  16. Nagyapó szerint:

    Katalin! Szeretném közölni, hogy engem tegezni csak bizonyos nők szoktak, de azok szépfiúnak szólítanak!
    Ha valamit nem tud, attól még lehet igaz. Tessék utána nézni, talán megvilágosodik!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  17. Nagyapó szerint:

    homo sapiens! “A mai ember nagyjából 30.000 évvel ezelőtt fejlődött ki a Homo Sapiensből és minden ma élő ember egy fajt alkot. A Homo Sapiens Sapiens tovább fejlesztette elődei szerszámait, vallási szokásait, és közöttük megjelentek az első művészeti alkotások is a sziklarajzok.” (Szent Benedek Gimnázium 9.H Történelem fogalmak)
    homo sapiensből mikor lesz homo sapiens sapiens??

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  18. Billog szerint:

    Nagyapó!
    Nem az a baj, hogy te mindent tudsz, az a baj, hogy mindent JOBBAN tudsz! Vén komcsi, toljad csak a süket Fideszes propagandát!

  19. […] nem túl megfeszített munkával telt kommunista majd MSZP-s éveknek köszönhetően Horváth a leggazdagabb csepeli politikusok egyike. Jogi ügyekben azonban már nem tartozik a legsikeresebbek közé. Legutóbb Borbély Lénárd […]

Itt lehet hozzászólni !