Miért eszünk szilveszterkor virslit?

Origo

Miért eszünk szilveszterkor virslit?

Számos szilveszteri szokás hátterében komoly hagyományok állnak, ezért úgy gondoltuk, biztosan a virslizésnek is van valami oka. Nincs.

Újévkor lencsét kell enni, meg malacot, hogy sok pénzünk legyen, csirkét semmiképpen, mert elkaparja a szerencsénket, ezt mindenki tudja. Devajon van valami a nagyon jellemző virslifogyasztás hátterében is?Úgy tűnik, semmi, így akár abba is hagyhatjuk.

Legalábbis minden forrás azt állítja, hogy nincs semmi értelme. Vélhetően leginkább a malacevéssel lehet összefüggésben, elképzelhető, hogy van valami köze az olcsósághoz és a könnyebb elkészíthetőséghez is.

Egyes vélemények szerint éjfél előtt nem is szabad virslit enni, de őszintén szólva velünk már többször előfordult, hogy megtettük. Az viszont mindenképpen jó hír, hogy a gyártói és kereskedői statisztikák szerint virsliben is egyre inkább a minőségi termékek irányába tolódik a fogyasztás. Az már más kérdés, hogy valójában mennyi sertés van a szilveszterkor megevett termékben, tekintettel rá, hogy a szója, a baromfi és a marha is a kategória népszerű alapanyaga.

Ha jó virslit szeretne, már a boltban olvassa el az összetevőket.Keresse azt, amelyikben a legtöbb hús és a legkevesebb adalékanyag van.Ha lehet, ne azt válassza, amelyikben szója vagy mechanikusan szeparált hús – csúfnevén fehér takony található.

Figyelem: a békebeli, nosztalgia, mangalica fogalmak nem szerepelnek a Magyar Élelmiszerkönyvben, jelentésük törvényileg nem körülhatárolt, magyarán hiába hangzik jól, a minőséghez nincs közük.

Tudta?

A virsli Johann Georg Lehner nevéhez fűződik, aki a frankfurti céhek szabályai elől (amelyek tiltották a sertés- és marhahús keverését egy termékbe) Bécsbe ment, ott nyitott üzletet, és elkészítette a virslit, amely kétféle húsból – sertés és marha – készült, juhbélbe töltött és enyhén füstölt áru volt. A bécsi virsli őse, a frankfurter Würstchen – enyhén füstölt, csak sertéshúsból készült, juhbélbe töltött virsli – egy 1860 óta eredetvédett termék, kizárólag a Frankfurt körzetében, megadott alapanyagokból és módszerrel készített terméket lehet így nevezni.

A virsli az egész Monarchiában gyorsan népszerű lett, innen is eredhet a városi szilveszteri menübe kerülése. A virslifogyasztásnak nincsenek paraszti hagyományai, hiszen eleve az iparosodással párhuzamosan, mindössze kétszáz éve megjelent termékről van szó, viszont mivel sertéshúsból készült, kompatibilis volt a sertéshús újévi fogyasztását szorgalmazó hagyományokkal.

Forrás: Origo

5 hozzászólás “Miért eszünk szilveszterkor virslit?” bejegyzésre

  1. Sase szerint:

    Nos miért ne lenne! Semmi más oka nem lehet mint a praktikum!
    A virsli kész szállítása, tárolása , főzése(melegítése), tálalása, gyorsan nagy mennyiségben elkészíthető, nem igényel különösen konyhai felszereltséget(akár egy rezsó, egy fazék+ eldobható tálca és evőeszköz)
    Mindezeket akkor lehet bedobni amikor az alkohol fogyasztás miatt
    valami ételt is kell fogyasztani, és nem beszélve, még MELEG is ÉS NAGYON FINOM( CSAK A MINŐSÉGI !)

  2. Csepelsziget überalles szerint:

    szerintem is ez az oka, félrészegen is gyorsan elkészíthető, sör mellé jól csúszik.

  3. Nagyapó szerint:

    Kimaradt a lóvirsli, ami időnként egy-egy lóhúsboltban, no meg az ügetőn fordul elő.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. ZsiványZoli szerint:

    Már legalább 25 éve nem lehet igazi virslit kapni.Végigkóstoltam az összeset,hát nem is hasonlít arra,amit fiatalkoromban szerettem.Az összes hentesáru tök ótvar lett,sajnos.De hogy jót is mondjak,legutóbb a piacon nagyon finom volt a sült kolbi.Hajrá Csepel, Boldog Új Évet Kívánok!

  5. Tsepeli szerint:

    Valódi virslit a haláltelki piacon kaptam nyáron heroinárban. Most faltuk be a csepeli piacon vásárolt”házi” virslit, kétszer annyi volt mint az Aldiban de szerintem ugyanaz volt kicsomagolva.
    Búék, még a szarházi kommunista csökevénynek is.

Itt lehet hozzászólni !