Sólyom: Éjféltől nincsenek sorompók, határőrök

Mno.hu

 

Határnyitás 1989-ben

1989: valahogy így kezdődött – ma már útlevél sem kell

„Magyarországnak ma különösen nagy szüksége van jó hírekre. Örülök, hogy egy ilyen jó hírt oszthatok meg önökkel” – fogalmazott az államfő. Mint mondta, éjféltől nincsenek többé sorompók, határőrök Magyarország és Európa nagy része között.

Mindenki úgy érezheti, hogy valóban Európa szívében vagyunk – mondta Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön, a schengeni csatlakozás alkalmából hivatalában elmondott beszédében.

„Olyan szabadság áll helyre, amelyben száz éve nem volt részünk és amelyre nagyon sokat vártunk” – tette hozzá. Hangsúlyozta: éjféltől kezdve minden magyar állampolgár úgy mozoghat Európa Schengen által határolt részein, mintha csak otthon lenne. És otthon is van – fűzte hozzá.

Erről beszéltünk úgy hosszú ideig, hogy a határok majd légiessé válnak, és ez most megvalósult. Azok a régiók, amelyek régtől fogva összetartoztak gazdaságilag, természetileg, ismét összenőhetnek – mondta.

Sólyom László szerint nagyon nagy öröm ez a határ két felén élő magyar közösségeknek, de épp olyan óriási lehetőség – függetlenül a nemzetiségi lakosságtól – az ottani régióknak is. Közösen lehet tervezni a jövőt, közösen lehet fejleszteni, és ehhez az Európai Unió jelentős segítséget tud adni – fűzte hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy ezeket az előnyöket nem tudja élvezni a teljes kárpát-medencei magyarság, úgy fogalmazott: „szeretném biztosítani a kárpátaljai és a délvidéki magyarságot, hogy mindent meg fogok tenni azért, hogy a lehető legkönnyebben lépjék át a magyar határt”.

Forrás: MTI, Mno.hu

8 hozzászólás “Sólyom: Éjféltől nincsenek sorompók, határőrök” bejegyzésre

  1. kovács ernő szerint:

    Sólyom: Éjféltől nincsenek sorompók, határőrök. Sólyom, sorompók vannak csak határokon belül! Az egyik sorompó te vagy!

  2. Bombi szerint:

    Az a sorompó, ami, aki igyekszik lehetőségeihez mérten akadályt állni a szoci tolvajbanda további ámokfutásának, az ország módszeres szétlásápának, tönkretételének. Bár nincs hozzá elegendő jogköre, de azért köszönjük, Elnök Úr!

  3. Bubus szerint:

    Igazad van Ernő, sólyom a sorompó a diktatúra felé vezető úton. Reméljük, sikerül neki megálítani a Gyurcsány Gárdát.

  4. kovács ernő szerint:

    A Magyar gárda nem jöhetett volna létre, ha a mi Viktorunk nem használja a kettős beszédet, és elhatárolódik tőlük!

  5. kovács ernő szerint:

    szoci tolvajbanda? És nálatok a Kaja Ibrahim, és a Simicska, az Ezűst hajó stb, stb!!!!! A kinevezett főügyészetek mindent elsimított nektek!

  6. Bubus szerint:

    Két dolog, Ernő:
    1. szar emberek mindenhol vannak.
    2. de ha a szar ember a főnök maga, akkor nincs más hátra, mint előre: ki kell rúgni a francba, és – ameddig még vannak tisztességes emberek – váltani kell!

  7. Bombi szerint:

    Ernő, Ernő… Nézd meg cikkel feljebb, hogy kik mennek a börtönbe… Pedig Fletóéknak minden lehetőségük megvan arra, hogy aki bűnös, azt elítéltessék. És mégis szocik kezdenek el egyre sűrűbben röpködni a börtön felé.. Már annyira egyértelmű amit tesznek, hogy nem tudják megvédeni magukat, illetve egyre kevésbé tudják megvédeni magukat a bíróság előtti felelősségrevonástól…

    Tudod, olvastam pár éve egy cikket. A Fidesz-kormányt akkor kezdte el a közvélemény egyre korruptabbnak tartani, amikor Keller elvtárs nap mint nap elkezdett fröcsögni. Addig az eddigi legjobb megítélésű kormány volt ebben a tekintetben is. Aztán persze Keller vádjai közül egy sem bizonyosodott be, de ezzel már nem kürtölte tele a sajtót.

    Hogy ki a tolvajbanda? Az MSZP. Gyurcsánnyal az élen. Persze nem állítom, hogy nincsenek becsületes emberek a szoci politikusok között, de most már legfőbb ideje lenne, hogy lépjenek.

  8. Bercsik Károly szerint:

    Kedves Ernő!

    Az egyik hozzászólásodban azt írod:
    “A Magyar gárda nem jöhetett volna létre, ha a mi Viktorunk nem használja a kettős beszédet, és elhatárolódik tőlük! kovács ernő:
    2007. december 21., 17:58”

    Ne haragudj, de ez a mondat értelmetlen. Szerinted attól kellett volna elhatárolódnia, ami még nem is létezett? Nem ártana, ha megpróbálnál megnyugodni.

    Örülök, hogy a bizonyos határszakaszokon történő határellenőrzés eltörlését üdvözlöd (bár ezt így szó szerint nem láttam leírva tőled, csak megelőlegezem számodra). Én is üdvözlöm, és örülök neki. Pár év, és Erdélybe is határprocedúra nélkül utazhatunk.

    Ahogy Illyés Gyula írta egykoron naplójában:

    “Marosvásárhely is egy szánkócsengés. Este a kis halomról széttekintek: a hóhullásban egy torony kivilágított óralapja fénylik, mint egy ráadáshold. Dombon állok, egyvonalban a kis holddal, szinte karnyújtásnyira tőle. Most indulok le, a városból még semmit sem láttam. Olyan érzés lep meg, mintha a gyermekkor valamelyik esztendejének boldog völgyébe indulnék. Hát ennek a városnak meg mi a titka? Arcmardosó hidegben lépegetünk Áronnal (Tamási Áron-B.K), óriási kucsmánkat majdnem az orrig lehúzva. Boldog ő is, a járása mutatja. Minek őrül? Tudom, hogy hasztalan kérdezném. Az utókor, remélem, nem fogja érteni ezt a mondatot, nem lesz újdonság már neki ez az érzelem, hanem megszokott lesz: megyünk és örülünk Erdélynek, mintha személyes tulajdonunk volna. ”

    Gondolom olvasol néha Illyést, no meg Tamási Áront. Ha így van, azt jól teszed.

    Áldott Karácsonyi Ünnepeket Kívánok Neked is!

Itt lehet hozzászólni !