Megvan a két új csepeli híd helye

Csepel.info, Nlcafe

2_IH dec nagyvasut_2.indd

Két új budapesti híd tervezésére írt ki pályázatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a múlt hét végén. Az egyik híd a Galvani utcánál vinne át a Csepel-szigetre, míg a másik híd az Illatos utat kötné össze a Csepel-szigettel. A két hidat hét kilométeres, többsávos útszakasszal kötnék össze, ami szintén a tervpályázat részét képezi. 

Érdekesség, hogy a híd leendő talpazatát a csepeli önkormányzat 2005-ben egyszer véletlenül eladta egy spanyol cégnek, hogy kikerülje a csődhelyzetet – de végül a spanyol cég ment csődbe.

Múlt pénteken tette közzé a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a budapesti Galvani híd és a hozzá kapcsolódóan épülő, több mint 7 kilométer hosszú közút tervezésére kiírt ajánlati felhívását. A pályázóknak januárig megvalósíthatósági tanulmányt kell készíteniük a Galvani utca és az Illatos út vonalában építendő útra, amely tartalmazza a Galvani és Soroksári Duna hidakat, és a csepel-szigeti összekötő utat is.

A tervek szerint az új útszakaszon nemcsak az autósokra, hanem mindkét oldalon irányhelyes gyalogos- és kerékpárosutakkal a biciklistákra is gondolnia kell a tervezőknek. A tervek benyújtásának határideje 2017. január 12.

Félelmükben adták el

Az új csepeli hídhoz egy tragikomikus történet is tartozik. A csepeli önkormányzat MSZP-s vezetése 2005-ben már folyószámla-hitelekkel sem tudta fenntartani a kerület működtetését – és persze a saját éves jutalmazásukat. Ezért aztán az ingatlanpiaci-szakértők, gazdasági szakemberek és az ellenzéki pártok egyöntetű véleménye szerint potom áron értékesítették Csepel északi csúcsát.

Nemcsak eladtak mindent, amit csak lehetett, de még kapkodtak is

Nem sokkal a privatizáció után azonban kiderült, hogy annyira kapkodtak az eladáskor, hogy az egyik tervezett híd talapzatát és az összekötő út területét is eladták. A spanyol cég élt is a lehetőséggel, hogy a kapitális hibából újabb gazdasági előnyt kovácsoljon, de végül a 2008-as nagy gazdasági válság áldozatává vált, és csődbe ment. A csepeliek 2010-ben az önkormányzat vezetését is leváltották. Az új vezetés a korrupció-gyanús szerződések és a pazarlás megszüntetésével, a költségvetés rendbetételével évi kétmilliárd forintot spórolt meg, így az önkormányzat megúszta a csődöt.

Intenzív fejlesztések jönnek

A Csepel.info úgy tudja, hogy a két új híd, az M0-ás közelgő fejlesztése valamint a csepeli önkormányzati útépítések mellett a következő hónapokban újabb nagyívű csepeli útépítéseket jelenthetnek be. Ezek között egyaránt lesznek kerékpáros és autós fejlesztések is.

Csepel.info

24 hozzászólás “Megvan a két új csepeli híd helye” bejegyzésre

  1. Kiss János szerint:

    Mekkora idióták…3 híd lesz 3 kilométeren belül…miért nem Csepel belvárosa felé viszik inkább? Itt nem az a lényeg mi ki tudjunk jutni Csepelről, hanem a belváros és a kassai hídnak a forgalmát csökkenteni…

  2. Balos szerint:

    Kiss úr, ezt nagyjából ötven éve tervezik, rendszertől és kormányzó pártoktól függetlenül. Gondolja, hogy ez alatt az idő alatt az összes szakember hülyéből állt? Gondolja, hogy pont két új híd nem segíti majd a csepeliek kijutását?

  3. Betke szerint:

    Ennek aztàn semmi értelme, màrmint csepeli szemmel! A nagy forgalom ( az aglomeràcióval együtt) vàltozatlanul Csepelen keresztül fog haladni vagy nem haladni, mert szabaduló útvonal Csepelrõl nem sok van! Nagy nyertese a beruhàzàsnak az új projekt, mégpedig a Kopaszi-gàt nagyszabàsú fejlesztése!(vagy nem jól làtom?)

  4. fghfjhgkjhk szerint:

    Nos, a második híd nincs a térképen, de az első hídnál sem lehajtót. Amennyiben a “Kültelki körút” című híd megépül, akkor a lágymányosi kongani fog az ürességtől? A többi körítéshez még annyit hozzá kellene tenni, hogy Észak – Csepel eladását az akkori Fidesz is némán ugyan, de támogatta. Azt végképp leírom még, hogy akkor egy árva gondolatnyi híd sem volt tervben a területre. 🙂
    A gerincutat is lehetne tervezni, szájtépés helyett. 😉

  5. Horváth Nándor szerint:

    Volt egy régi terv is, még a Nagyszüleim (illetve Dédszüleim) idejéből. A mai út és utca nevekkel megadva, az erzsébeti Határ út, a csepeli Ady Endre út és a Budafoki út tengelyében át Albertfalvára. Többek között ezért is nem építették egybe az akkori külső csőraktárat (mai fémhulladék-gyűjtő) a gyárral. Az 5-ös és az M5-ös útról érkezők is könnyebben jutnak át Buda irányába, a Csepelieknek sem kell megcélozni a belvárost a tovább haladáshoz, nem beszélve a 6-os útról és vonzáskörzetéről. Tehermentesülni a Gubacsi-híd is. A Csepel északi részén levő telkek ingatlanértéke nem csökkenne, az áthaladó nagy forgalmú út miatt. Könnyen csatlakozna a Teller Ede úthoz. Arról nem is beszélve, hogy komplexen beépíthető lenne a szigetcsúcs, akár szállodák, helikopterleszálló (mert ugye a repteret elbontották- igaz nem mostanában), taxiközpont, vízisporttal kapcsolatos fejlesztések, esetlegesen vidámpark, állatkert, stb.

  6. Csepelsziget überalles szerint:

    Ezt a baromságot.

  7. Betke szerint:

    Horvàth Nàndor, igen az volt a nagy àlom régen, hogy az Ady E. u folytatàsàban lesz 1 hìd Budàra, na annak most is több értelme lenne , de a mostani terv………..

  8. mid_the_gap szerint:

    A csepelieknek, budafokiaknak az albertfalvi híd lenne a jobb. Bp-re beáramló autó tömegnek meg a galvani. Miután jelenlegi híd beruházást az olimpia táplálja, így az utóbbi győzött. Tulajdonképpen Budapesten épül egy híd az agglomeráciából özönlőknek. Magam részéről mindkét híd megépültét szükségesnek tartom.

    Érdekelne még az intenzív fejlesztések jönnek pont részletei is. Remélem a gerincút (m0-s bekötéssel) és a Corvin csomópont upgrade lesznek.

  9. hihetetlen szerint:

    Egyetértek Horvàth Nàndor úrral:
    ” az erzsébeti Határ út, a csepeli Ady Endre út és a Budafoki út tengelyében át Albertfalvára ”
    Ezt szerintem minden csepeli támogatná !!! ÍRJANAK KI SZAVAZÁST !
    Majd a csepeli emberek eldöntik mi a jó számukra, mert ŐK logikusan gondolkodnak !

  10. Betke szerint:

    A csepeli önkorinak lehetett ez ügyben véleménye? Ha igen, kìvàncsian vàrjuk, ha nem, akkor miért nem?

  11. v39endre szerint:

    1941-ben a Közmunka Tanács tervet készített egy Csepelen átvezetendő útrendszerről. Ezt “Y-útnak” nevezték. Korábbi kutatásom erre vonatkozó anyagját most este átküldtem a Csepel.infó részére bemutatási céllal. Remélem, holnap megjelenik !
    Természetesen a közbejött háború negligálta ezt a tervet is.

  12. ennyi szerint:

    A galvani úti hidat csak az albertfalvi híd után szbadna megépíteni.
    csepelnek ezt kell elérnie!

    savoya park – budafoki út – ady endre út – új gubacsi híd

    ezen budáról áthozni a 17es villamost, erzsébetről pedig a 3-ast. új végállomás mindkettőnek csepelen.
    ennyike

  13. jocosaurus szerint:

    mid_the_gap:

    Olimpiára kb. 1% esélyünk van, ezek után már jó lenne, ha arról is beszélnének/írnának, mi valósul meg, ha nem lesz olimpia, mert egyelőre még az a jóval reálisabb.

    Nekünk csepeli szemszögből az albertfalvai híd lenne a legjobb, nem egy (kettő) tőle párszáz méterre menő másik. Illetve a Gubacsi híd felújítása (nagyon ráférne), bővítése, Ady Endre út szintén bővítendő. Ott csúcsban állandóak a dugók, szerintem annál a hídnál nagyobb a gond, mint a Kvassaynál.

  14. jocosaurus szerint:

    De hülyén fogalmaztam: szóval a Kvassay hídtól párszáz méterre menne a híd. Nyilván ezzel is lehet adott esetben időt spórolni, de új távlatokat ez nem nyitna a csepeliek előtt. Ellenben egy albetfalvai híd igen, gyakorlatilag semmiféle kapcsolatunk nincs a 22. kerülettel. Az M0-s híd nagyon délre van, a lágymányosi meg nagyon északra, óriási kerülő mindkét irány.

  15. mid_the_gap szerint:

    Jocosaurus: szerintem is az lenne a jobb. Az albertfalvai híd Budafok, Csepel, Erzsébet kapcsolatát fejlesztené, míg a Galvani híd a beözönlő autók tömegét oszlatná el.
    A kopaszi gátnál elkezdődött ingatlan fejlesztés is rengeteg, korábban nem jelen lévő autót fog odavonzani, pedig így is állandóak a dugók ott, a nap minden szakában. Talán a galvani híddal is akarják csökkenteni az ottani dugókat.
    Az albertfalvi híd előkészületeiben már a nagyapámék is részt vettek a 60-as években. Sajnos azóta sem lett semmi.

  16. fghfjhgkjhk szerint:

    Az Illatos úttól nem értem, hogy milyen utat akartak? 🙂

  17. Tamás szerint:

    Mekkora hülyeség ez már megint!!! Én a Budafoki úthoz raknál, csepelen. Eredetileg oda terveztek még a 80-as években, azért lett Csepelen Budafoki út, mert az Ady Endre út hosszabításaként átment volna Budafokra, ami éssszerű is lenne, ugyanis pont a Savoya parkba lehetne átmenni. A terv már régóta készan, mégis most északra tervezik, miért? autóbusz járatokat lehetne indítani Csepelről, vagy kökiről Budafokra a Savoya Parkba, ez miért nem logikus nekik?

  18. jocosaurus szerint:

    Tamás: Ami nem kapcsolódik az olimpiához, az “nem logikus”. De nem kell aggódni, az olimpiára nincsenek jó esélyeink, így nem lesz Galvani híd. Sem az, sem más. Örülhetünk, ha a gubacsi híd megmarad, mert jelenleg egy roncs.

  19. Pusztai György szerint:

    Okosok! Senkinek mem tűnik fel, hogy a Rákóczi híd (Lágymányosi) már régi?

  20. Surci szerint:

    admin! hova tunt az ejjeli hozzaszolasom amiben semmi cenzurazni valo nem volt???????????

  21. Surci szerint:

    admin! en kerek elnezest!!!! nem figyeltem elegge es rossz cikkhez leptem be. 😔😪😗😩😄

  22. jocosaurus szerint:

    A Rákóczi híd régi? ’95-ben adták át, tehát egy jó 20 éves híd. Az nehogymár régi legyen. Elárulom, a megyeri hidat leszámítva ennél csak jóval öregebb hídjaink vannak.

  23. mid_the_gap szerint:

    Jó lenne ha a Lágymányosi híd visszakapná eredeti nevét. Úgyis így hívja mindenki. Az új híd lehet felőlem Rákóczi. Az albertfalvai híd meg II. János Pál pápa is lehet csak készüljön el.. 🙂

  24. […] A Blikk arról szavaztatta olvasóit, hogy szerintük szükség van-e a budapesti közlekedés javításához két új hídra. A szavazáson jelenleg a véleményt nyilvánítók több mint 2/3-a, 71% mondja azt, hogy igen. Lapunk itt írt az új hidakról, […]

Itt lehet hozzászólni !