Készüljön az ünnepekre biztonságban! – 4. rész: Körültekintően az utakon

Police.hu, Csepel.info

rendor1-biharlap-hu

Fotó: Biharlap.hu

Bűn- és balesetmegelőzési tanácsok az év végi ünnepekkel kapcsolatban: az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Polgárőr Szövetség közös sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a veszélyekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire.

Bűnmegelőzési sorozatunk negyedik részében a közúti közlekedés veszélyeire hívjuk fel a figyelmet.

Körültekintően az utakon

A karácsonyi előkészületek és a bevásárlás időszakában jóval zsúfoltabbak az utak, gyakoribbak a forgalmi torlódások és sajnos nem minden közlekedő igazodik az ilyenkor szokásos helyzetekhez és veszi tudomásul a lassúbb haladás tényét. A rendőrök szükség esetén forgalomirányítással, forgalomsegítéssel, valamint tájékoztatással segítik az állampolgárok biztonságos közlekedését.

Az ünnepek idejére jellemző forgalmi torlódások miatt a rendőrség folyamatosan figyelemmel kíséri a Magyarországon átutazó külföldi vendégmunkások utasforgalmának növekedését, a főútvonalak, autóutak, autópályák, valamint a határátkelőhelyek forgalmának alakulását. Az esetlegesen bekövetkező közlekedési balesetek esetén a lehető legrövidebb időn belül biztosítja a forgalom zavartalan áramlását. Az útlezárások, forgalmi korlátozások bevezetése, a szükség esetén kijelölt alternatív útvonalak igénybevétele miatt javasolt figyelemmel kísérni a rendőrségi és a közútkezelői tájékoztatásokat mind az internetes weboldalakon, mind a gyorsforgalmi utakon lévő információs táblákon.

rendor-illusztracio-dehir-hu

Fotó: Dehír.hu

A közúti közlekedés keretén belül mindenkinek (legyen járművezető, vagy gyalogos) nagyobb türelmet kell tanúsítania, ügyelni kell a megváltozott téli közlekedési viszonyokra, oda kell figyelni a KRESZ szabályok maradéktalan megtartására! A járművek láthatósága érdekében kiemelt hangsúlyt kell fektetni az autó világító és fényjelző berendezéseinek megfelelőségére. A gyalogosok részéről is fontos – főleg a zsúfoltabb utak környékén -, hogy kellő figyelmet kapjon a láthatóságuk biztosítása, amelyet leginkább megfelelő színű ruházat és fényvisszaverő eszközök viselésével érhetnek el.

Legyünk türelmesek, óvatosak, körültekintőek és vigyázzunk egymásra – különösen a közutak legvédtelenebb képviselőire, a gyalogosokra -, hiszen mindenki az otthonában, saját szerettei körében szeretné tölteni az ünnepeket.

police.hu

Itt lehet hozzászólni !