Új csepeli fejlesztésekről döntöttek a képviselők

Csepel.hu

testu1

A november 29-i csepeli önkormányzati ülésen a képviselők számos új fejlesztési programról döntöttek. Változik a telekadó és az építményadó, a kerület segít a csepeli tűzoltó laktanya felújításában, és három önkormányzati lakást utalhatnak ki csepeli rendőröknek.

Miután legutóbb a honorárium megvonásával büntették a munkakerülő politikusokat, csaknem a teljes ellenzék megjelent az ülésen. Már csak Szenteczky János MSZP-s frakcióvezető hiányzott, aki betegségre hivatkozva maradt távol. Mint ismert, van olyan képviselő, aki eddig a munka kétharmadáról hiányzott, miközben a fizetését egyszer sem felejtette el felvenni.

Folytatódnak a csepeli fejlesztések

A képviselő-testület támogatta a Fővárosi Önkormányzat által meghirdetett TÉR_KÖZ 2016 elnevezésű városrehabilitációs pályázaton való részvételt. A helyi lakossági igények figyelembevételével így újulhat meg a Rákóczi kert és az egykori Napközis tábor területe is. A Napközis tábor új arculatának kialakításába az önkormányzat bevonta az oktatási intézményeket, pedagógusokat, és kérdőívek segítségével a csepeli óvodákba, iskolákba járó gyermekek szüleit is megkérdezte.

 

A városatyák támogatásukról biztosították a „Dél-budapesti kerékpárosbarát fejlesztések” elnevezésű projekt megvalósítását. Három délpesti kerület – Csepel, Soroksár és Pestszentlőrinc-Pestszentimre –nyújtott be pályázatot a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz „Fenntartható Közlekedésfejlesztés Budapesten” címmel. Ebben a legmagasabb összegű, összesen 2,4 milliárd forint uniós támogatást nyerték el. A beruházás során 23 kilométeres, összefüggő – a Szent Imre térről induló és Csepel déli közigazgatási határáig tartó – kerékpárút épülhet. Az önkormányzat tervei szerint Csepel és Soroksár között egy Kis-Dunán átívelő gyalogos és kerékpáros híd is lenne – ehhez azonban még további forrásokat kell találnia a kerületnek.

 

A képviselő-testület módosította a Fővárosi Önkormányzattal 2014-ben kötött „Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep és kapcsolódó létesítményei projekt” együttműködési megállapodását, amelynek értelmében 2017 decemberéig a korábban megállapított összegből (214133 euró) nemcsak szennyvízcsatorna-hálózat, hanem vízvezeték-hálózat is kiépíthető.

 

Arányos közteherviselés

A képviselő-testület az arányos közteherviselési rendszer létrehozása érdekében módosította a helyi adókról szóló rendeletet. Az építményadó a fogyasztói árnövekedés (0,9%) mértékével fog emelkedni, míg a rendelet a telekadó mértékét differenciáltan állapítja meg, figyelembe véve az adott terület ingatlanpiaci potenciálját, infrastruktúráját és a gazdasági lehetőségeit. Ennek értelmében Észak-Csepel (Weiss Manfréd út – Francia öböl – Ráckevei-Dunaág) közterhei növekedni (335ft/négyzetméter), míg a rózsadombi városrészen a magánszemélyek adóterhei (120ft/négyzetméter) csökkeni fognak. Borbély Lénárd, Csepel polgármester bejelentette, az önkormányzat helyi adóbevétele idén 808 millió forinttal haladta meg a tervezett mértéket, amely 3 milliárd forint felett van.

 

Rendőrök, tűzoltók támogatása

Pócsik Attila tűzoltó alezredes kérelemmel fordult Csepel polgármesteréhez a tűzoltó laktanya konyhájának felújítása érdekében. A képviselő-testület egyhangúan szavazta meg a felújítást. A képviselők a rendőrkapitányság kérésére három önkormányzati lakásra bérlőkijelölési jogot biztosítottak, vagyis az üresen álló lakásokba hamarosan beköltözhetnek a Csepelen szolgálatot teljesítő rendőrök.

2 hozzászólás “Új csepeli fejlesztésekről döntöttek a képviselők” bejegyzésre

  1. Jolly Joker szerint:

    “Ennek értelmében Észak-Csepel (Weiss Manfréd út – Francia öböl – Ráckevei-Dunaág) közterhei növekedni (335ft/négyzetméter), míg a rózsadombi városrészen a magánszemélyek adóterhei (120ft/négyzetméter) csökkeni fognak.”

    Hiába, a Rózsadomb az Csepelen is Rózsadomb… A burzsuj nem hoz döntést maga ellen. 😀

  2. Krisztián szerint:

    Hogy is volt a Polgármesteri “35 pont” Program 2. pontja? 🙂

Itt lehet hozzászólni !