Nem lehet majd ráismerni az új Rákóczi Kertre

Csepel.hu

rk

 

Mintegy 400 millió forint értékben újíthatják fel a Rákóczi Kertet – hangzott el azon a lakossági fórumon, amelyet a csepeli önkormányzat rendezett a helyszínen november 22-én. Ábel Attila alpolgármester azt emelte ki, hogy a Rákóczi Kert megmaradna egy csendes közterületnek, ahol a civil szervezetek és a családok különféle programokat szervezhetnek és kikapcsolódhatnak. Eddig két fórumot rendeztek a környéken lakók számára, ahol elmondhatták véleményüket, javaslataikat a tervezett felújítással kapcsolatban. Az eseményen részt vett Morovik Attila alpolgármester, Szuhai Erika, a körzet képviselője, Süle László, a Csepeli Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Kálcsics Ferenc, a Csepeli Városfejlesztési Nonprofit Kft. főosztályvezetője és Szakács Barnabás, a tervező cég , a Lépték Terv Kft. képviselője.

Ábel Attila emlékeztetett rá, hogy 2010 előtt, a korábbi önkormányzat idején Csepel alvóváros lett, a közterületek pedig folyamatosan lepusztultak. A jelenlegi vezetés élhető kerületet akar, ahol a nap minden szakában jól érzik magukat az emberek. Ennek érdekében fordítanak jelentős összegeket a közterületek fejlesztésére. Példaként említhető a Daru-domb, a Kis-Duna part, és a Szent Imre tér felújítása. A jövőbeni tervek között szerepel, hogy a Daru-domb megújul és egy  rendezvényteret létesítenek a helyszínen. A Rákóczi Kert most jelentős fejlesztés előtt áll, ami a költségbecslések alapján nagyságrendileg 400 millió forintba fog kerülni. A kerület a TÉR_KÖZ 2016 városrehabilitációs pályázaton szeretne a Rákóczi kert fejlesztésével indulni, a kivitelezési összeg 65 százalékát a fővárosi önkormányzat biztosítaná , a többit a csepeli önkormányzat önerőként finanszírozná. A pályázaton történő indulásról a  javaslatot a november végi testületi ülés elé terjesztik. Az újjávarázsolt Rákóczi Kert megmaradna csendesebb közterületnek a civil szervezetek és a családok számára.

A részletes terveket Szakács Barnabás ismertette. A Csepeli Városfejlesztési Nonprofit Kft. illetékes munkatársai és az Önkormányzat korábban fórumokon és kérdőíveken kérték ki a lakók véleményét, amelyeket igyekeztek beépíteni a koncepciótervbe. A legtöbben futópályát, megújított játszóteret, ping-pong asztalt, kerti bútorokat, tűzrakókat, világítást akartak. A tervekben mindezek szerepelnek, nem is akármilyen színvonalon. A futókör egy 400 méteres gumiburkolatú pálya lesz, amelynek része egy 100 méteres, egyenes sprintszakasz ; ez utóbbinál lehetőség kínálkozik a futás pontos időmérésére. A meglévő játszótéren kicserélik a régi faelemeket, és számos új játékkal bővül a kínálat: ezek közé tartozik a trambulin, a fészekhinta és rugós játékok. A nagyobb, jelenleg leromlott állapotban lévő aszfaltburkolatú sportpályán a  gyerekek számára úgynevezett gumidombokkal körülvett kisautópályát is létrehoznak. A kert középső részén felújítják a másik sportpályát, amelyet új borítással látnak el, és labdafogó-hálóval egészítenek ki. A park különböző pontjaira vannak betervezve az úgynevezett suttogó táblák, melyek érintésre megszólalnak, és a különböző Magyarországi tájegységeket mutatják be. A digitális pavilonok, melyből kettő elhelyezése van tervbe véve a kertben, több funkcióra is alkalmasak lehetnek, például feltölthetők a mobiltelefonok,a kivetítőkön prezentációkat lehet bemutatni, vagy fényképeket nézegetni. A futópálya mentén lesznek különféle edzőpontok és fitneszterek. A közösségi kert mellett szerszámtárolót és előtetővel ellátott pergolát helyeznek el. A pihenőrészben napozóágyak, padok, kerti bútorok szolgálják a kényelmet. A területen felállítanak két ping-pong asztalt. A világítás kiépítése is tervbe van véve, mely keretében  38 darab kandeláber fogja a fényt biztosítani. Felújítják a Rákóczi Kert központi épületét is, s az autók számára  parkolóhelyeket alakítanak ki, emellett fedett kerékpártároló is lesz. A Széchenyi útról nyíló bejáratot is szélesebbé és barátságosabbá teszik, itt valószínűleg egy eltolható kapun keresztül lehet majd bejutni a kertbe. A kertet övező kerítés mentén cserjéket ültetnek, és a mostaninál több lesz a fa.

A fórumon a résztvevők részéről felvetődött, hogy az esetleges zajongást, csendháborítást meg kell fékezni a közelben lakók nyugalma érdekében. Az Önkormányzat képviselői azt javasolják, hogy a zajjal járó rendezvényeket az ifjúsági táborban kell majd megtartani. A tűzrakókkal kapcsolatos biztonsági előírások betartásai is fontos, mert a keletkező füst- zavarhatja a környéken élőket. A fórumon megjelentek mind egyetértettek abban, , hogy a felújítással együtt érdemes a házirendet is átgondolni és betartatására is jobban figyelni.

Csepel.hu

3 hozzászólás “Nem lehet majd ráismerni az új Rákóczi Kertre” bejegyzésre

  1. fghfjhgkjhk szerint:

    Részemről örülök neki.
    Egy grafikai látványtervet szívesen megnéztem volna.
    A zaj? Amig ott él egy ex államtitkár, addig ott biztosan nem lesz semmilyen “zajos” rendezvény, de tűzrakás sem. Mint ahogy a ’80-as évek óta nincs ott semmi, az előzőek miatt. 🙁

  2. Letiltatni szerint:

    Új? mint a “felújított Kossuth Lajos utca”? Bomlik az egész.

  3. Nagyapó szerint:

    95. éve november 27-én született Pilinszky János költő.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !