Nem lesz különjegyes a HÉV, eszükbe sem jutott

Csepel.info

Ötven éves lett a BKV legidősebb járműve

A főváros egyáltalán nem vevő arra az áremelési javaslatra, hogy a csepeli HÉV-re különjegyet és bérletet kelljen venni – értesült a Csepel.info.

A napokban baloldali pártok blogjain és Facebook-oldalain kezdték terjeszteni az áremeléses javaslatot. Szerintük akkor, ha a fővárosból többnyire “kilógó” HÉV-eknek nem a főváros lesz az üzemeltetőjük, külön díjazást kell bevezetni ezeken a vonalakon.

Azonban már eleve több sebből vérzik a javaslat. A csepeli HÉV például el sem hagyja Budapest közigazgatási határait. Ráadásul hat éve nincs balliberális vezetése Budapestnek, így nem tudnák megszavaztatni az áremelést. A Csepel.info úgy tudja, hogy éppen ezért még véletlenül sem jutott az eszébe a főváros és a BKK vezetői közül senkinek ilyen ötlet.

A budapesti BKV bérlet tehát továbbra is érvényes lesz a HÉV-re, és ugyanolyan jegyet kell váltani rá, mint a belvárosban vagy Csepelen a közösségi közlekedés járműveire.

Nem adtak le tiltakozó aláírásokat

A Magyar Narancs és a 444 a közelmúltban arról is írt, hogy Hudák János, a PM csepeli politikusa háromezer aláírást gyűjtött össze a HÉV átalakítása és fejlesztése ellen.

Információink szerint azonban a politikus nagyot hantázott a balliberális lapoknak. Miközben ugyanis aláírások ezreiről hencegett, még arra sem kért engedélyt, hogy törvényes aláírásgyűjtést indíthasson. Egyetlen aláírást – még a sajátját sem – mutatott meg senkinek. Gyanítható, hogy a politikus és pártja csak a személyes adatok megszerzésére találta ki az aláírásgyűjtést.

akadalymentes_villamos

A főváros elképzelése szerint a HÉV átalakításával az elöregedett, inkább múzeumba való szerelvények helyett a jövőben alacsonypadlós gyorsvillamosok járnának. A villamosok átszállás nélkül tagozódnának be a 2-es és a 4-6-os villamosvonalakba, ott közlekednének tovább.

Így eddig nem létező, közvetlen kapcsolat jönne létre Csepel és a belváros között. Ezt idősek és mozgáskorlátozottak is tudnának használni, és – az eddigitől eltérően – nyáron már légkondicionált szerelvények járnának. Mivel a gyorsvillamosok sűrűbben közlekednének mint most a HÉV, és a többségnek átszállnia sem kellene a Boráros téren, a reggel és délután gyakran előforduló – különösen nyáron elviselhetetlen – tömegjelenetek is megszűnhetnének.

Az autósok is jobban járnának, mivel a villamosok kevésbé zavarják a közúti közlekedést, mint a vonatnak számító HÉV-szerelvények.

Csepel.info

43 hozzászólás “Nem lesz különjegyes a HÉV, eszükbe sem jutott” bejegyzésre

  1. Lovas szerint:

    Hajrá! 🙂

  2. fghfjhgkjhk szerint:

    A lényeg ismét kapott egy szösszenetet, az agitprop mantra maszlag meg egy “Háború és béke”-t ?!
    Vicc!
    🙂 😀 😛

  3. Betke szerint:

    Azt honnan veszi a cikk, hogy villamos lesz, hisz a hévet eladták a mávnak, innentől kezdve a fővárost már egyáltalán nem fogja érdekelni, hogy a csepeliek mi módon jutnak be a belvárosba! Tarlós úrnak addig volt érdekes Csepel, mig meg nem választották főpolg.mesternek! Itt parádézott, azóta se láttuk, nem mintha hiányozna, jól levetette az szdsz-es köpönyeget!

  4. Grün Izidor szerint:

    Ezt a sanszot pedig ki kellett volna használni!
    A zemberek szívesen vállalták volna a plusz költségeket a városba való gyorsabb bejutás fejében!
    Természetesen jól karbantartott és üzembiztos vonatokon, amik megfelelő minőségű pályán és megfelelő sebességgel közlekednének és nem zötykölődve! 😛 😀

  5. fghfjhgkjhk szerint:

    Betke!
    Nem eladták, a nyakába sózták! 🙂
    Gazda nélkül csak nem maradhat! 🙂
    Ésszel járhatna egy jó pályán valami olyan vonat, mint ami az elővárosi forgalmakat bonyolítja, MÁV színekben. De ezt már előttem megírták.

  6. Lovas szerint:

    Azért valljuk be rohadtul égő, hogy a szocik még ellenzékben is csak az áremelésen törik a fejüket. 🙂

  7. Nagyapó szerint:

    Eetásak! Kezdhetik előröl, mert: “A Fővárosi Közgyűlés január 27-én döntött arról, hogy visszaadja állami kézbe az agglomerációs közlekedés üzemeltetését. Az állam a városhatáron átnyúló buszközlekedést és a szentendrei, a csömöri, a gödöllői és a ráckevei HÉV üzemeltetést veszi vissza Budapesttől. A városhatáron belül közlekedő csepeli HÉV-vonal a főváros kezelésében marad.”!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. Betke szerint:

    Nagyapó, legyen igaza, de szerintem és a híradásokból is ez hallattszott, hogy az összes hévvonalat adják el a mávnak, ebbe pedig a h7 is beletartozik! Függetlenül attól, hogy fővároson belül van az egész vonal!

  9. kerdezo szerint:

    NEM LESZ GÁZÁREMELÉS…

  10. fghfjhgkjhk szerint:

    Nagyapó!
    Betke írja jól, az összes (mind a négy) HÉV a MÁV fenntartásába kerül.
    ExGordon!
    Alapból nek kell a hülyeségndek felülni, mindegy ki is mondta. Eddig is lehetett Budapest határán belül utazni mind a MÁV, mind a Volán járatain, BKK (BKV) bérlettel.
    Innentől nekem ez a felvetés elsőre is vicc kategória volt.

  11. fghfjhgkjhk szerint:

    kerdezo!
    Mennyivel lett olcsóbb a havi számlája? Számolja ki, vallja be, legalább önmagának! 😉

  12. kerdezo szerint:

    fghfjhgkjhk,
    Arra reagaltam, hogy nem kell kulon jgyet venni a HEVre.
    Valamelyik hazug mondta, hogy nem lesz gaz aremeles.
    Amelyik politikusnak mozog a szaja, az hazudik….

  13. e66 szerint:

    De jó lett volna, ha a csepeli HÉV-et felújítják és beviszik a Fővám térig, a föld alatt, a szentendrei HÉV mintájára, ahogyan a Batthyány térnél is van…

  14. Balos szerint:

    Sokkal jobb, ha alacsony padlós lesz, és mi vén csontok is tudjuk használni.

  15. Balos szerint:

    Nekem mindegy minek hívják, csak jobb legyen. Most erre van lehetőség, hát meg kell ragadni.

  16. Betke szerint:

    Nem fogadnék rá, hogy ebből a közeljövőben lesz valami! A főváros már rég elengedte Csepel kezét(vagy nem is fogta, ami nagyon meglátszik rajta!)

  17. nondorid szerint:

    “A főváros elképzelése szerint a HÉV átalakításával az elöregedett, inkább múzeumba való szerelvények helyett a jövőben alacsonypadlós gyorsvillamosok járnának. ”
    Ez egyáltalán nem igaz. A fővárosnak az volt az elképzelése, hogy a csepeli és a ráckevei HÉV metróként az Astoriáig menjen. Az akadálymentesítés a peronszint megemelésével lett volna megoldva. A villamossá átalakítást az állam vetette fel az olimpiai pályázatban. Ami egyébként a világon egyedülálló, mert sehol nem merült fel, hogy egy kvázi metróüzemű kötöttpályás vonalat villamossá alakítsanak.

  18. kispajtás szerint:

    Megy a púpos a temetőben. Elé ugrik az ördög, és ezt kérdezi:
    – Mi van a hátadon púpos?
    – Púp.
    – Kell az neked?
    – Nem – így hát a púp eltűnt. A púpos mindezt elmesélte a sántának, a sánta rögtön szaladt a temetőbe. Ő elé is kiugrott az ördög, és megkérdezte:
    – Mi van a hátadon sánta?
    – Semmi.
    – Hát akkor nesze, itt egy púp!!! 🙂 😀

  19. Nagyapó szerint:

    nondorid! Ez az elképzelés még Szépvölgyi et. idején született, ugyanakkor a 2-esmeghosszbbítása is felvetődött. Olyan ez, mint a csepeli csatornázás, gerincút. Tervezték. A HÉV pedig tényleg “kvázi metróüzemű”.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  20. jocosaurus szerint:

    Nagyapó: Áruld már el, te nagyokos, hogyan fog a csepelről jövő villamos a 2-es és 4-6-os vonalán közlekedni. De pontos levezetést kérek hiteles utasforgalmi adatokkal.
    Leírni így könnyű, de a valóságban bizonyos tényeket sem ártana figyelembe venni, mielőtt milliárdokat költünk, és elcsesszük a közlekedést. Kérem végre a tényeket, mert aki ezt a cikket is írta, vagy nagyon hülye vagy vak.

  21. jocosaurus szerint:

    “A villamosok átszállás nélkül tagozódnának be a 2-es és a 4-6-os villamosvonalakba, ott közlekednének tovább.”

    Tagozódnának, csak az a bibi, hogy ez még elképzelésnek is nagyon gyenge. A 2-es és 24-es vonalán a reggeli csúcsban 35 db villamos megy el per óra per irány. Na most ha ezt 5-tel tudják bővíteni, már örülhetnek. De ennél jelentősen többre lenne szükség, itt kb. 5000 emberről van szó per óra. Azt nem +5 villamossal fogják elszállítani, hanem inkább +20-szal. Reggel 7 és 8 között 55 villamos dugók és káosz kialakulása nélkül nem fog közlekedni a 2-es/24-es vonalán. A 4-6-os legalább ennyire problémás. Két fontos villamosvonalat + a leendő csepeli villamost lehetetlenítenének el, ha ezt így csinálnák meg.

    Valószínűleg ezért kerül át a csepeli HÉV is az új cégbe, mert ha esetleg megkapjuk az olimpia rendezését, akkor valami komolyabb fejlesztéssel kell előállni.
    És akkor arról még szó sem esett, hogy az olimpia idején hogy oldanák meg a közlekedést. Vagy elrendelnének kötelező jelleggel 2 hét munkaszünetet? Hadd feküdje meg még jobban a gazdaságot?

  22. jocosauruss2 szerint:

    Amúgy ez a legnagyobb ferdítés, hogy eszükbe sem jutott a külön jegy.

  23. jocosauruss2 szerint:

    Nagyapó:

    Megjegyzem, a 2-es meghosszabbításáról Csepel felé _komoly_ közlekedési szakértelemmel bíró embertől aligha hallhattál, legfeljebb politikustól.

  24. jocosauruss2 szerint:

    nondorid:

    Valóban az volt az elképzelés. A csepeli HÉV Astoriáig, Kálvin térig vezetését a 60-as évek óta ígérik. A 90-es években már elnevezték 5-ös metrónak ezt a projektet, pontosabban a szentendrei és ráckevei HÉV-vel való összekötést. Ennek 1. üteme a déli vonalak meghosszabbítása a metrókig benne van a Balázs Mór tervben is.
    Aztán ott van a gödöllői HÉV és 2-es metró összekötése is, tehát a HÉV-eket a metróhálózatba integrálnák, ahová valók.
    Na ennek lenne értelme. Ami most van, hogy a metrók javarészt a belvárosban, a HÉV-ek meg legjobb esetben is a belváros határáig közlekednek, nonszensz állapot. Jelentősen javulna Bp. közlekedése ezekkel a tervezett fejlesztésekkel. A csepeli és részben a ráckevei HÉV villamossal helyettesítése még szinten tartásnak is rémségesen gyenge.

  25. jocosauruss2 szerint:

    “Az autósok is jobban járnának, mivel a villamosok kevésbé zavarják a közúti közlekedést, mint a vonatnak számító HÉV-szerelvények.”

    Hol zavarja _számottevő_ mértékben a csepeli HÉV az autósok közlekedését? A csepeli HÉV a Kossuth Lajos utca felé áttérve az Erdősor utcánál elkerülhető, a gerincút felé szintén elkerülhető.

  26. jocosauruss2 szerint:

    Ezen kívül az autósok éppen hogy nem járnának jobban, mert ha itt villamos lesz a leírt módon, sokan fognak autóba ülni a tömegközlekedés helyett.

  27. bela11 szerint:

    Ez a villamosos ötlet nem népszerű a csepeliek körében. Volt erről kisebb szavazás vhol a neten és a jelek szerint nem győzte meg az embereket az alacsony padló, légkondi, átszállásmentesség jelszavak. Elég rossz szájíze van az embereknek a villamosról, különösen a 4-6-os tömegnyomoráról és rettenetes csigaságáról.

  28. kerdezo szerint:

    jocosaurus,
    De ennél jelentősen többre lenne szükség, itt kb. 5000 emberről van szó per óra. Azt nem +5 villamossal fogják elszállítani, hanem inkább +20-szal.

    Arra nem gondoltál, hogy ezt a tömeget egyetlen szerelvénnyel is el lehet szállítani? Az már más kérdés, hogy milyen hosszú lenne a szerelvény :mrgreen:

  29. jocosaurus szerint:

    bela11: De nem ez a lényeg, milyen a szájízük, hanem hogy megoldható-e a feladat vagy sem. Ez a lényeg. Így, ahogy leírták, nem oldható meg.

    Nekem az nem áll össze, hogy az 50 éves járművek cseréjének szükségességéből miért az következik, hogy villamossá kell alakítani? Miért nem a legkézenfekvőbb: a járművek cseréje?
    A 3-as metrónál hogy nem merül fel még a villamossá alakítás? Esetleg fel lehetne darabolni azt is néhány villamosvonalra, ahogy a megépítése előtt volt. Akkor biztos nem napi fél millióan vennék igénybe, hanem még 1 millióan is.

  30. jocosaurus szerint:

    kerdezo: Az utolsó kocsiban utazók jó 600 métert fognak gyalogolni. Kb. annyit, mint amennyit most kell gyalogolni a 3-as metróig a borárostól. Nesze neked átszállásmentesség! 😀

  31. Tóth kati szerint:

    Ezek a liberálbolsik hazudnak reggel,délben,meg este.A szűk agyukkal kreálnak egy hülyeséget és azt hazudják,hogy ez lesz. Persze,ha ne adj isten hatalomra kerülnének ők biztos megtennék,de olyan jólesik nekik ezt másra kenni.Azt hazudni hogy többezren ìrták alá a semmit,abszolút bolsi módszer.Mindegy mit csak jó nagyot hazudni,hátha van egy pár lumpenproli aki beveszi és akkor lehet jajongani.Szánalmas,de nagyon!

  32. Jobban szerint:

    “(…)…Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet” (2006) Gyurcsány Ferenc

    „Lassan mondom, hogy mindenki megértse. Lassan mondom, hogy Orbán Viktor is megértse. Nem lesz gázáremelés.” (2002) Lendvai Ildikó

    http://tizdolog.hu/2012/09/27/10-epic-mondat-politikusainktol/

  33. jocosaurus szerint:

    Utolsó kettő: és amikor azt mondták orbánék, hogy a bankok nem fogják áthárítani a lakossági ügyfeleikre a plusz terheket? Mi történt? Több ezer Ft lejön a fizetésből havonta, hiába ingyenes két kp.felvétel perhó, csak bizonyos összegig. Az áfát tudjátok mit jelent? A különböző adónemek?
    Orbánéknál nincs áremelés, mi? Frászt nincs. Reklámozzák orrba-szájba a rezsicsökkentésüket, de közben 5-10-szeresen visszaveszik. Akkor miről beszélünk, hmm?

  34. jocosaurus szerint:

    Hol marad a fizetésemelés? Szlovákia lekörözött minket fizetésekben, oda mennek át dolgozni a magyarok. A visegrádi 4-ek közül sereghajtók vagyunk. 2010 óta fidesz-uralom van, ezt már elég kínos az előző kormányra fogni. Kirabolják a szemeteket is, majd akkor is éltessétek a Pártot.

  35. Betke szerint:

    Ne legyen igazam, de a hév/villamos szerintem az OBI-ig fog menni és onnan lehet átszállni a 2-es villamosra és máris megvan a folyamatos haladás a belváros felé!
    Amit pedig 2010 óta a nyakunkba kaptunk! Aki a piacra jár már tapasztalhatja, hogy a sertéshús ára szépen lassan emelkedik és el fog tűnni az áfa 27%-ról 5%-ra való csökkentés hatása! Ha jól emlékszünk az áfa 25%-nak 27%-ra emelése is erre az időszakra tehető!

  36. jocosaurus szerint:

    Betke: Attól még, hogy a vágóhídig megy, még mindig ott tartunk, hogy kb. +5000 embert kell elszállítani reggel 7-től 8-ig. Sőt, az még rosszabb lenne, mivel a 2-esen most közlekedő Ganz villamosok jóval kisebb kapacitásúak, mint akár egy Combino, akár egy CAF (ezek járatása viszont problémás lenne végig a 2-es vonalán).

    Őszintén szólva én egy megoldást látok villamosügyben, ami rövid távon vállalható lenne: borárosig ugyanott járna gyakorlatilag, mint most a csepeli HÉV (2-es vonala nem bírná el), onnan pedig pl. a Lónyay utcán elmenne a Kálvin térig. Arra azt mondanám, hogy vállalható.
    Persze, az 5-ös metró első ütem még jobb lenne, sokkal több benne a ráció, de ha tényleg nincs pénz, és olcsón akarnak valami épkézláb közlekedést Csepelre, akkor azt legalább így kellene csinálni.

  37. robi szerint:

    Amikor a HÉV megszűnik, azonnal esnek majd a kerületi lakás árak.
    Én szóltam.

  38. kojak szerint:

    Hova eshet még?

  39. robi szerint:

    Nem holtversenyes utolsó lesz.

  40. Betke szerint:

    Valóban a csepeli ingatlan árak a 23 kerületből alulról talán a 2-3-ik helyen áll! elkeserítő!bár szerencsére egyre több igényes ház épül illetve újítanak fel, ami emeli a kerület színvonalát! csak azok a fránya utak!

  41. Grün Izidor szerint:

    “A MÁV megtépázott szakmai hírnevű korábbi értékesítési vezetője kerül az új HÉV-cég élére.”
    .
    Olyan referenciákkal rendelkezik mint a kazánfűtő, aki úgy tud fűteni, hogy miatta már három társasház is leégett?! 😀 😛
    ,
    http://nol.hu/belfold/a-mav-nak-elhozta-a-kaoszt-gyorsan-neki-adtak-a-hev-et-is-1631187

  42. jocosaurus szerint:

    Nem is kérdés, hogy itt politikai döntés született, nem szakmai. Én továbbra is úgy gondolom, hogy az egész mögött az olimpia esetleges elnyerése áll, mert akkor tényleg elő kell állni valami komoly kötöttpályás tervvel. A ráckevei HÉV tervezett visszavágása is teljesen vállalhatatlan lenne, így sem jön be szinte semeddig, azzal gyakorlatilag teljesen kivégeznék (most is kb. harmadannyi utasa van, mint a csepelinek).

    Mondjuk elég nagy baj ez, hogy fejlesztés reálisan csak akkor várható, ha lesz olimpia. És ha lesz olimpia, akkor csőd is lesz jó eséllyel. Csak meg kell nézni Brazíliát. Nem akarok senkit elkeseríteni, de Brazília GDP-je kb. 15-20-szorosa Magyarországénak, és ők alaposan megérezték az olimpia rendezést, senkinek ne legyenek kétségei, hogy számunkra olimpia = csőd.

  43. Törpilla szerint:

    Tóth Kati!

    Én is utálom, hogy vannak, akik kreálnak valamit a szűk agyukkal és azt hazudják, hogy ez lesz. Itt vannak például Orbánék és a Fidesz, most épp azt hazudják, hogy népszavazást kell tartani a kényszerbetelepítésről, különben vége Magyarországnak, Európának meg mindennek (persze a keresztény kultúrának is). Ugye milyen felháborító, hogy nem mondanak igazat, csak riogatják az embereket és félelmet, meg gyűlöletet keltenek?

Itt lehet hozzászólni !