Videó: ötven éves lett a BKV legidősebb járműve – a csepeli HÉV-en

Index

Ötven éves lett a BKV legidősebb járműve

Magyar mérnökök tervezték, építették a prototípust. Köszöni, jól van, még 10 évet bír.

De csak ha sikerül megtartani Budapest muzeális szerelvényét, és nem küldik múzeumba. A kormány ugyanis olimpiát, új hidakat, gyorsabb, kényelmesebb és közvetlen kapcsolatot szeretne Csepel és a belváros között, amit mozgáskorlátozottak, idősek és kerekesszékesek is használhatnak.

Az ellenzék szerint persze semmi sem jó, amit a kormány akar, vagyis ha rajtuk múlik, akkor még tíz évig utazhatunk a mozgó múzeumban.

Videó: Index

15 hozzászólás “Videó: ötven éves lett a BKV legidősebb járműve – a csepeli HÉV-en” bejegyzésre

  1. Csepeli srác szerint:

    Tőlem vihetik a roncstelepre is ezt a csotrogányt… nyáron meleg mint a katlan, télen pedig befagy az ember segge… szelel, huzatos, hangos, néha pedig füstöl. Nekem tuti biztos nem fog könnyeket csalni a szemembe a nap amikor utoljára látom viszont ezt a konzervdobozt… s még csak meglátogatni sem fogom a múzeumban az egyszer biztos!

  2. csapajev szerint:

    Múzeumban??
    Már azt is megszüntették…
    Zavarta a “köreiket”.

  3. robi szerint:

    Egy évig még lehet süketelni az olimpia rendezésben bízva egy “gyorsabb” villamos kapcsolatról, amelynek részletes terveit senki sem látta.

    Egyébként ki tiltotta meg Tarlóséknak az elmúlt 6 évben, hogy keressék a HÉV járműveinek cseréjéhez vezető megoldást?

  4. Nagyapó szerint:

    Remélem, még legalább 20 évig eldöcög ez a nosztalgiahév, mert ha a szocik 40 évig elfelejtették korszerűsíteni és megy, jó lesz tovább is. A fiatalok különösen szeretik, mert ha a Sétáló utcánál bezáródik előttük az ajtó, a Szt.Imre téren utolérik.
    Tarlósék meg hiba erősködnek, nekünk nem kell villamos.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. v39endre szerint:

    Szentendrén van a BKV járműmúzeuma.
    Csepeli srác !
    Nem kell lelkesedni, de azért kíváncsi lennék,
    egy mai gyártmány kihúzza-e csak 20 évig is ?
    Egyébként az időnként elővett “nosztalgia villamosok” is 100 évesek.
    Nem kell lenézni a magyar ipar termékeit !

  6. fghfjhgkjhk szerint:

    v39endre!
    Most is megy a múlt pusztítása, de ez valóban nem kormányfüggő, csak annyiban, hogy az előzőek alatt a karbantartatlanság okozta a vesztüket a muzeális járműveknek, most meg a lángvágó! 🙁
    Akármi is lesz itt, sajnálnám, ha fémhulladékként végeznék ezek a szerelvények.
    Nagyapó hülye dumájára meg nem kell adni, mert a CAF villamost is utolérik, mert a szakaszon vélhetően egyik jármű sem gyorsulási versenyen vesz részt!
    Azt meg szerintem mindketten tudjuk, hogy ezek a járművek már 10 év után lesznek valók fémhulladéknak.

  7. Attila szerint:

    A dolog szépséghibája, hogy ezek a járművek a LEW “Hans Beimler”, Hennigsdorf (NDK) által gyártott típusok. Tehát Magyar mérnököknek nem lehetett túl sok köze hozzá. De örüljünk, hogy 50 éves lett az 1971 óta sorozatban gyártott típus. Ja franc ez is gáz az csak 45 év! A fene a matematikába!

  8. Tárnoki Csaba szerint:

    Attila
    MIX/A … Index kicsit részletesebben ír róla
    http://index.hu/belfold/budapest/2016/09/02/hosszu_zold_es_50_eves_mi_az/
    “minden hazai volt, csak a vontatómotorokat vásárolták”
    Azaz csak az elektromos (motor) része, meghajtás,fék,kaszni stb Magyar.
    …de ahogy vesszük a Ganz sem magyar mégis nálunk volt a legmagasabb gépészeti oktatás…
    v39endre
    Nekem sincs semmi bajom azokkal a jármüvekkel amik strapabíróak, jó sok pénzt spóroltak meg és nem kellett a jármüparkot 5-10 évente frissíteni!

    Természetesen jobb a kényelmesebb, modern és praktikus, de 80 éves anyám nem panaszkodik ennyit ha egy magas épjtésü jármüre, buszra kell felszállni, vagy ha meleg van, mint azok a mai fiatalok akik még az üllőhelyet sem adják át, mert “fáradtak”!

  9. Nagyapó szerint:

    fghfjhgkjhk! Mikor jut el tudatáig, hogy a HÉV Helyiérdekű Vasút nem pedig Helyiérdekű Villamos? Ezért a vasúti szabályok vonatkoznak rá, azaz lakott területen nem mehet gyorsan a fékrendszere miatt, valamint zárt pályán kell haladnia. Egyebeket nem sorolok.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. jocosaurus szerint:

    Nagyapó:

    Itt nem a lakott területről van szó, hanem hogy a Rákóczi úton a sínek mellett két oldalt kevés a hely. Mert így csinálták meg. Pedig volna még bőven hely, és a közúti forgalom sem indokolna egy sávnál (2.75-3 méter) szélesebb helyet, különösen déli irányba nem, ami akár meg is szüntethető lenne.
    DE:
    Ilyen rövid szakaszon a villamos is legfeljebb 1 percet tudna nyerni mindennel együtt. 1 percet. Mennyit veszítene a Közvágóhíd-Boráros tér szakaszon? Dugó nélkül veszítene 3 percet. De az az ideális állapot csak. A valóságban elég jó esély lenne villamosdugóra, mert ugyanazt az embermennyiséget akarják jóval szűkebb keresztmetszeten átpréselni. Ezért nem fejlődés a villamos. Az pedig óriási ferdítés, hogy az ellenzék a jelenlegi állapot konzerválását szeretné. Villamost, a túlterhelt villamoshálózatba integrálva, azt nem szeretnének. De korszerűsítést, bővítést természetesen támogatják. A HÉV Kálvin térig, Astoriáig vezetése lenne az egyetlen igazi fejlesztés. Ezt nem akarja az Orbán-kormány, egy kb. 50 éves ígéretet megvalósítani, inkább szépen tönkreteszik itt (is) a közlekedést.

  11. Üöreg Rocker nem gyorsvonat szerint:

    MENTSÜK MEG A CEPELI HÉV-ET!
    Biztos???
    🙂

  12. jocosaurus szerint:

    Meg kéne már érteni, hogy a HÉV nem egyenlő MIXa és/vagy MXa. A HÉV attól HÉV, hogy azon jogosultságok illetik meg, mint a vasútat (ez az utas szemszögéből jó), és (ha szükséges) nagy (750-1000 fő) kapacitása van. Ettől HÉV a HÉV. Ha föld alatt menne jórészt, akkor metrónak neveznénk. Ezeket gyorsvasútnak is nevezik, ideális esetben ezek alkotják egy város közlekedési gerincét.
    A villamos egy egész más műfaj, más a szerepe: sűrű megállókiosztás, lámpáknál megáll, nem alkalmas gerincvonalnak. Az, hogy nálunk annak használják a 4-6-ost, egy nagyon szerencsétlen helyzet. Lassú is, kényelmetlen is, de szükséges rossz. Nem szabadna azt a helyzetet nem hogy konzerválni, hanem még súlyosbítani, teljesen ellehetetleníteni a csepeli villamos ráeresztésével. A 4-6-os (és a tömegközlekedők) helyzetén az Észak-déli regionális gyorsvasút megépítése javítana. Már az 1. (déli) ütem is rengeteget.

  13. Nagyapó szerint:

    jocosaurus! A HÉV a Boráros tér – Szabadkikötő 5,2 km-ét 6′ alatt teszi meg, a Szabadkikötő – V.á. közti 2,7 km-t 7′ alatt.
    Külön műszaki bravúrnak tartanám a Kálvin térre történő bevezetést. Ott már két metró találkozik. Az M4 állomás mélysége -22,4 m ez alá kellene vinni a H7-et. (A Deák téren összefut 3 metró, de mekkora a két tér nagysága.) A Boráros – Kálvin ~2 km, ezen a távon kellene ~32 m-re lemenni (a végállomás előtt kell 500 m vízszintes rész). Nem könnyűi. 50 éve még M3 sem volt, nemhogy M4.
    Viszont két hosszú írást tenni egy Orbánozásért azért nem semmi.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  14. jocosaurus szerint:

    Nem értem, miért a Szabadkikötőig van mérve. Tudtommal a Szabadkikötőtől az Ady Endre útig tempósan megy a HÉV. Aztán már csak a felsővezeték miatt sem száguldozhat. Ha tetszett figyelni, megváltozik ott a felsővezeték. De ez nem véletlen. Elárulom, lakott területhez köze nincs a HÉV döcögésének. Egyszerűen túl közel van az út. Lehetne távolabb, de nem úgy építették meg, pedig megoldható lenne. Sok időt viszont nem lehetne nyerni vele, kb. fél percről beszélünk. Egy modernebb jármű/villamos is legfeljebb 1 percet nyerne ott.

    A csepeli HÉV a Lágymányosi híd környékén (kicsit még előtte) menne le a mélybe a tervek szerint, hiszen el akarják tüntetni az ottani Duna-partról.
    A hozzászólásomban egyébiránt nem sok orbánozás volt, de ha ennyi jött le nagyrészt, az Ön készülékében van a hiba.

  15. […] főváros elképzelése szerint a HÉV átalakításával az elöregedett, inkább múzeumba való szerelvények helyett a jövőben alacsonypadlós gyorsvillamosok járnának. A villamosok átszállás nélkül […]

Itt lehet hozzászólni !