Országos sztrájk kezdődött

Mno.hu

Sztrájk fröccs

Fotó: Index.hu

Megkezdődött a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) által hirdetett határozatlan idejű általános országos vasutassztrájk hétfőn 6 órakor, a szakszervezet elnökének közlése szerint 3.500 dolgozó nem vette fel a munkát.

Országos sztrájk percről percre: Index.hu

A VDSZSZ a Liga és a Munkástanácsok nyomásgyakorló akciójához csatlakozott, amelyet az egészségbiztosítási törvényjavaslat és nyugdíjszámítási szabályok változtatása ellen hirdettek meg, illetve a vasutasok tiltakoznak a szárnyvonalak bezárása ellen is.

Gaskó István, a VDSZSZ elnöke az MTI-nek elmondta, hogy 3.500-an kezdték meg a munkabeszüntetést a vasútnál hétfőn reggel 6 órakor. A sztrájk alatt a belföldi és a nemzetközi vasúti közlekedésben késésekkel, járatkimaradásokkal, útvonal rövidülésekkel kell számolni, mivel a szakszervezet és a MÁV között nem született megállapodás a még elégséges szolgáltatásról.

Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke közölte: készen állnak arra, hogy ahol a biztonsági és személyi feltételek megvannak, ott közlekedtessék a személyszállító vonatokat.

Nem sztrájkolnak ugyanakkor a BKV- és a Volán-társaságok dolgozói, mivel az elmúlt héten sikerült megállapodni az érdekképviseleteiknek a munkááltatókkal. Két Volán-társaságnál ennek ellenére is sztrájkot hirdettek, a Körös -, és a Balaton Volán járatai nem indultak el a reggeli órákban. Emellett a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) országszerte legalább 46 helyen tart félpályás útlezárásokat.

A mostani alkalommal egészségügyi dolgozók is csatlakoztak a Liga sztrájkfelhívásához. A több mint 14 ezer tagot tömörítő – a Ligához frissen csatlakozott – orvosszakszervezet, a Magyar Orvosok Szövetsége, valamint a Cser Ágnes vezette Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) összesen 15 vidéki és fővárosi kórházban kezdeményezett munkabeszüntetést. Emellett hétfőn 11 és 12 között demonstrációt tartanak Budapesten a Nádor utcában.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete mellett ezúttal a Pedagógusok Szakszervezete is sztrájkolni fog. A Liga információi szerint a PDSZ-alkalmazottak az ország több pontján 2-8 órás munkabeszüntetést szerveznek, míg a PSZ-tagok egységesen kétórás sztrájkot szerveznek. Kerpen Gábor, a Liga alelnöke, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke elmondta: a közoktatásban több száz intézmény dolgozói sztrájkolnak, ami 10 ezres nagyságrendet jelent. Utalt arra, hogy az oktatási kormányzat az intézményvezetőknek megtévesztő tájékoztatást küldött, amely szerint rendkívüli tanítási szünetet rendelhetnek el az intézményben lévő sztrájkkészültség miatt. Törvénysértés, ha az intézmény vezetője elrendeli ez esetben a rendkívüli tanítási szünetet.

Forrás: MTI, MNO, mfor.hu

2 hozzászólás “Országos sztrájk kezdődött” bejegyzésre

  1. Laja szerint:

    Hajrá!!!

  2. kovács ernő szerint:

    Mi hajrá? Csak úgy hajrá?

Itt lehet hozzászólni !