A roma holokausztra emlékeztek Csepelen

Csepel.hu

romaholokauszt

A roma holokausztra emlékeztek a Szent István úton található Cigány Történeti, Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központban augusztus 2-án. 1944-ben ezen a napon háromezer cigány származású embert végeztek ki Auschwitzban. Magyarországon ez az első intézményesített hely, ahol a cigányság kultúráját, történetét bemutatják. A megemlékezést Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke szervezte. Az eseményen megjelent és koszorút, virágot helyezett el az áldozatok emléktáblájánál mások mellett Colleen Bell amerikai és Ilan Mor izraeli nagykövet, Latorcai Csaba helyettes államtitkár, Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, országgyűlési képviselő.

GALÉRIA

Makai István elmondta, hogy a Cigány Történeti, Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központot két évvel ezelőtt adták át Csepelen Áder János köztársasági elnökkel közösen. A múzeum az Auschwitzban történt tömeges roma kivégzések áldozatainak állít emléket. A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában a roma holokausztról.

„Tudjuk, mi a kitaszítottság, és azt is, hogy a féktelen düh és gyűlölet sehová nem vezet. A zsidókkal együtt a cigányok is megtapasztalták az elnyomást és a halálos félelmet. Azt akarjuk, hogy ez soha többé ne forduljon elő. Kötelességünk emlékezni és számon tartani a múltat. Ezt az Európában egyedülálló cigány holokauszt központot a romák hozták létre, hogy a közös megemlékezésünk színhelye legyen. Köszönet illeti a csepeli Németh Zoltánnét, akinek az adományából létrejött a múzeum. Az elmúlt évben az ország minden szegletéből és a világ számos országából érkeztek vendégek, hogy megismerjék a kultúránkat és történelmünket. A roma holokauszt vándorkiállítást számos helyen, többek közt külföldön is bemutattuk” – mondta Makai István.

Colleen Bell amerikai nagykövet beszédében ezt mondta: „Ma megállunk egy pillanatra, hogy gyászoljuk és emlékezetünkben felidézzük azt a több ezer roma férfit, nőt és gyermeket, akiket a 2. világháborúban brutálisan meggyilkoltak és rabszolgasorba döntötték a nácik és kollaboránsaik.  Ezen az eseményen fejet hajtunk az áldozatok előtt, akiket oly gyakran elfelejtettek, és azt is tudatosítjuk, hogy a Porajmos nemcsak egy gonosz rendszer műve volt, amely pár év leforgása alatt több millió embert pusztított el, hanem több száz évnyi hátrányos megkülönböztetésnek és üldöztetésnek a következménye is. (…) Az Egyesült Államok büszkén kiáll roma fivéreink és nővéreink mellett Magyarországon és világszerte.  Együtt tántoríthatatlanul haladunk az egyenlőség és szabadság kiteljesedése felé, azért, hogy a Porajmos soha többé ne történjék meg.  Ahogy önök oly ékesszólóan kifejezték: ’Múltunk közös lesz a jövőben is.’”

Latorcai Csaba, a kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár beszédében emlékeztetett rá, hogy a történelemben a cigányok számtalan alkalommal nyújtottak segítséget a magyaroknak. Így volt ez az 1948-49-es és az 1956-os forradalom idején, de a II. világháborúban is sok roma harcolt a frontokon, és halt meg a hazáért.

Langerné Viktor Katalin társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkár levelében azt írta, hogy a 20. század a népirtás százada, és az áldozatok közös jellemzője az elhagyatottság. A legvédtelenebbek a cigányok voltak, a képzeletbeli sírjuk előtt pedig nincsen válasz.

A megemlékezés során ismertették az országos rejtvénypályázat eredményeit és díjazták a legjobbakat. Az országból összesen 1860 helyes megfejtés érkezett.

A Cigány Történeti, Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központban magyar, cigány és angol nyelvű tablókon ismertetik a cigányság történetét, kultúráját, szokásait. Kiállítottak régi cigány használati tárgyakat és olyan eszközöket, amelyek leginkább jellemzőek a romák hétköznapi életére.

 

Csepel.hu

9 hozzászólás “A roma holokausztra emlékeztek Csepelen” bejegyzésre

  1. bubu szerint:

    Húha, micsoda nagyágyúk…

  2. csapajev szerint:

    Csak azt a rengeteg rendőrt és rendőrautót nem értem…
    Féltek valamitől?

  3. Grün Izidor szerint:

    csapajev!
    Az ilyenektől!
    “királyerdei szerint:
    2016. augusztus 02., kedd – 18:29
    Roma hollókoszt volt! 🙂”
    Khm….khm! 😀

  4. királyerdei szerint:

    Nem csak a zsaruk vltak ott.A Mosszad,meg a CIA szintén ott muzsikált.
    Egyébbként már 2 millió áldozatot emlegetnek.(Jöhet a kárpótlás. 🙂 )
    Kár hogy akad mindig valaki,aki beleköp a levesbe. 🙂


    HVG megkereste a vészkorszakkal foglalkozó történészt, Karsai Lászlót, a Szegedi Tudományegyetem professzorát. Karsai elmondta:

    “Csak a munkaképes férfiakat és nőket vitték ki a Nagynémet Birodalomba. Szerveztek még körülbelül 4-5 cigány katonai munkaszázadot is, ezek további sorsa ismeretlen, valószínűleg dolgoztatták őket is a határ menti erődítmény-rendszeren.”

    „A cigány holokausztról szóló könyvemben kb. 10 ezerre becsültem a cigány voltukért valamilyen üldöztetést szenvedettek számát, a meggyilkoltakét körülbelül 5 ezerre. Azóta, hogy a könyvem megjelent, a Yad Vashem Archives Magyarországi Kutatócsoportja vezetőjeként munkatársaimmal együtt körülbelül 4 millió eddig nem ismert levéltári dokumentumot tártunk fel az 1938-1949-es korszakból. Ma már inkább hajlok arra, hogy becslésemet lefelé módosítsam: körülbelül 5-8 ezer lehetett az üldözöttek és mintegy ezer fő a halottak száma.”

    Arra a kérdésre pedig, hogy adtak-e parancsot a németek a romák üldözésére, Karsai közölte: „A németek sem nálunk, sem még egy sor más megszállt, elfoglalt országban nem adtak semmiféle parancsot a romák üldözésére. A nyilas hatóságok csak novemberben tereltek néhány ezer romát a komáromi Csillag-erődbe. Ott (ellentétben a zsidó holokauszttal) kiválogatták az öregeket, betegeket, a kisgyerekes anyákat gyerekeikkel, csecsemőikkel, és őket szabadon engedték. Csak a munkaképes férfiakat és nőket vitték ki a Nagynémet Birodalomba. Szerveztek még körülbelül 4-5 cigány katonai munkaszázadot is, ezek további sorsa ismeretlen, valószínűleg dolgoztatták őket is a határ menti erődítmény-rendszeren.”

  5. bagoly szerint:

    Nem akarom – “királyerdei szerint” – idézeteit újból leírni !
    Csak az a szomorú, hogy egy újabb hazugság sorozattal próbálják a történelmet fertőzni !
    És milyen érdekes, hogy ehhez ki mások asszisztálnak a legaktívabban, mint az eddigi történelem két leghazugabb nációja !

  6. Grün Izidor szerint:

    bagoly!
    Ősi bölcsesség: “Meg történt dolgokat meg nem történtté tenni nem lehet, csak a mindenkori politika igényeihez igazítani”
    Akárhányszor nézted meg a belga-magyar meccset a vége mindig 0:4! 😛 😀

  7. bagoly szerint:

    Grün Izidor !

    Helyes, egyetértek.

    Én is erről beszélek, hogy: ” Meg nem történt dolgokat, meg történté tenni nem lehet ” !!!

  8. bubu szerint:

    Semmiféle roma holokauszt nem volt, mindössze egy kis népirtás történt, ilyen időtávlatból már elhanyagolható, ezért nem kéne neki nagy feneket keríteni.

Itt lehet hozzászólni !