Még drágább az életed – július 1-jétől

Megszűnik a 13. havi nyugdíj is

Fn.hu, TV2, Hír TV, ATV

Átment Bajnai csomagjának nagyobb része. Táppénzcsökkentés, áfaemelés, a 13. havi nyugdíj elvétele, a személyi jövedelemadó sávhatárának eltolása. A legtöbb változást már július 1-jétől érezhetjük.

Az élet drága, de az árban az évenkénti egyszeri Nap körüli utazás is benne van – e graffiti megnyugtató igazságával vigasztalhatják magukat azok, akiket a hétfő este elfogadott áfaemelés nyomán növekvő árak hoznak nehéz helyzetbe. A Ház az idei adótörvények módosítását 201 igen, 166 nem és 4 tartózkodás mellett szavazta meg. (A Hír TV beszámoklója itt nézhető meg)

Így hazudott “Veres Jani” néhány hónapja – az ATV felvétele

Az elfogadott adómódosítások kapcsán akadnak olyanok is, akiket az áremelkedések mellett – a friss javaslatcsomag nyomán – jövedelmük csökkenése sújt: ilyenek a 13. havi juttatásuknak búcsút intő nyugdíjasok, vagy a táppénzen lévők.

***

Változások július 1-től

– Az áfa 20-ról 25 százalékosra módosul
– 18 százalékos kulcs a tejre, tejtermékekre, kenyérre, távhőre
– A táppénz csökkentése a jövedelem 70 százalékáról 60 százalékára
– A személyi jövedelemadó sávhatára január 1-jéig visszamenőleg 1,7 millióról 1,9 millió forintra emelkedik
– A jövedéki adók emelkedése, a benzin, a gázolaj, a cigaretta, s más dohányáruk, az alkoholos italok fokozott drágulása (részben a jövedéki adón, részben az áfán keresztül)
– A 13. havi nyugdíj eltörlése
– 5 százalékpontos járulékcsökkentés a minimálbér kétszereséig.

***

A táppénzcsökkentés benne maradt a csomagban annak ellenére, hogy korábban a szakszervezetek egyöntetűen olyan elfogadhatatlan, és igazságtalan programelemnek nevezték, amely még ráadásul megtakarítást is alig jelent.

Megugranak az árak

Az öt százalékpontos áfaemelés jó négyszázalékos fogyasztói áremelkedést jelent, ha az adóalapot változatlannak tekintjük. A csökkenő kereslet miatt az általános áremelkedés ennél valószínűleg kisebb lesz. Persze nem a jövedéki termékeknél, amelyeket az áfa, s a jövedéki adó megemelése egyszerre sújt. Annál is inkább többszörösen „adósújtott” termékekről van szó, hiszen magát a jövedéki adót is áfa terheli.

***

Drágul a nafta

A 95-ös benzin ára például nagyjából 7 forinttal drágul majd literenként a jövedéki adó megemelése miatt. A 95- öst literenként 103,5 forint helyett 109 forint terheli majd. (5, 5 ft + 1, 375 = 6, 875). Ehhez társul még persze az áfaemelés teljes adóalapra vetülő hatása, ez még (ha 264 forintos jelenlegi árral számolunk) még 11 forinttal drágítja majd az üzemanyagot, a végösszeg tehát 18 forint körül jár.

A gázolaj jövedéki adójának emelése kisebb mértékű, literenként 90,5 forint lesz 88,9 helyett, így itt az autósok inkább csak az áfaemelést szenvedik meg. A teljes drágulás tehát itt 12 forint körül lehet. Mindez természetesen csak a megváltozó adók hatása a jelenlegi árakon számolva, az üzemanyagok árára számos egyéb tényező hat.

***

Az elfogadott javaslatok között a lakosságnak kedvező is akad: ilyen a személyi jövedelemadó sávhatárának 1,7 millióról 1,9 millió forintra emelkedik eltolása január 1-jéig visszamenőleg.

3000 forint

Ez havi bruttó 158 333 forint fölött jelent havi 3000 forint megtakarítást, havi bruttó 141667–158333 forint között meg valahol 1 és 3000 forint közötti összeggel emelkedik meg a nettó fizetés – ami aligha ellensúlyozza az áfa, és jövedéki adó megemelésének hatását.

(Egy jelenleg havi 168 ezer forintot fogyasztó, ha fönn akarja tartani fogyasztását, július elsejétől, 175 ezer forintot kell költenie – ha eltekintünk a jövedéki adó emelő és a kedvezményes kulcs csökkentő hatásától.)

Eltörölték a 13.havi nyugdíjat, jövőre lesz csak végrehajtva az idei nyugdíjkorrekció, s természetesen nő a nyugdíjkorhatár. A nyugdíjprémium pontos számítása, a nyugdíjkorhatár emelésének pontos részletei itt elolvashatók.

Forrás: Fn.hu

14 hozzászólás “Még drágább az életed – július 1-jétől” bejegyzésre

  1. én szerint:

    Mintha azt nem fogadták volna el, hogy az ő pénzük csappanjon!!!
    Rosszul emlékszem?

    Fene a pofáját mindnek, aki megszavazta ezt és annak is aki nem szavazta meg azt. Undorító élősködő, jól kereseő munkanélküli banda!

  2. Lexon szerint:

    Teljesen OFF:

    admin, ha érdekel, ebbôl is lehetne egy poszt, sokakat érdekelhet:
    http://origo.hu/motor/babettablog/20090509-babettablog-motorgyujtemeny-a-panellakasban.html

  3. admin szerint:

    Érdekelt. köszönjük.

  4. miska72 szerint:

    Navracsics Tibor jól beszél!
    Tudnák ötleteket adni, hogy hol van GAZEMBER MUNKA, és KORRUPCIÓ! 🙂 🙂 🙂

  5. Nagyapó szerint:

    Ezt a libás csomagot megszavazta Csepel mindkét képviselője. Avarkeszi és Podolák ets. Volt azért olyan szoci, aki a szegények mellé állt, de ő nem proletárkerület képviselője.
    Az 5% ÁFA emelés annál jobban sújtja az embereket, mennél szegényebbek, ugyanis annál többet költenek alapvető szükségletekre. A banki megtakarítást, a külföldi betéteket (offshore cégek) nem érinti.
    Az élelmiszerek 18 %-ra való csökkentése parasztvakítás, mert ehhez meg kell még várni Brüsszel jóváhagyását, addig 25 százalékos marad a kulcsa, így legalább 1 évig fizethetünk (átvertek trükkök százaival).
    Kíváncsi vagyok red bulldog, Zöldfa, és a többiek értékelésére!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  6. miska72 szerint:

    Podolák és Avarkeszi Büszke lehet magára!
    Remélem a csepeli Választópolgárok nem felejtenea a következő választásokon, és kivágják öket a parlamentből, mint a taknyot!
    Asz elvtársak ELQRTÁK, most meg azt mondják azért b@sznak ki velünk, hogy ne legyen nekünk rosszabb! Margit! NÓÓÓÓÓRMÁLIS? 🙂

  7. miska72 szerint:

    Gazemberek képviselik a kerületet!
    Gazemberek vezetik a kerületet, meg egy Szélhámos!
    Gazemberek vezetik az országot! 🙂 🙂 🙂

  8. CsepeliXXI szerint:

    Volt már Csepelen egy Polgármester (akkor:Tanácselnök) aki legelni küldte a megélhetés miatt panaszkodókat.Később főutat neveztek el róla. 🙂

  9. miska72 szerint:

    CsepeliXXI, csak nem a Jóskára gondolsz?

    A Munkáspárt nagy-budapesti szervezetei védnökséget vállaltak a Fiumei úti sírkertben, a Munkásmozgalmi Panteonnál található mártírsírok gondozása felett. A Szabadság újságban ezen a héten Kalamár Józsefet mutatjuk be.

    Kalamár József élete és tevékenysége összeforrt Csepel, a magyar munkásmozgalom egykori fellegvárának történetével. 1895. október l6-án született Seregélyesen, paraszti családban. Édesanyja korán halt meg, mostohájuk pedig elűzte a félárvákat. József a hat elemi elvégzését követően Lovasberénybe került, ahol kitanulta az asztalos mesterséget. Felszabadulása után a fővárosba költözött. A csepeli Weiss Manfréd gyárban kapott állást segédmunkásként. 1915-ben a tiroli (olasz) frontra került, s hősies magatartása elismeréséül több kitüntetésben részesült.
    1917-re honfiúi lelkesedése alaposan lelohadt. A Népszavához küldött leveleiben leírta kételyeit, véleményét a háborúról. Ezekből kiviláglott, hogy az ifjú harcos felismerte, hogy a háború nem az egyszerű emberek érdekeit szolgálja. A katonai cenzúra elkobozta leveleit, őt hadbíróság elé állították. Büntetése letöltését a háború utáni időkre halasztották. Addig is a tiroli fronton teljesítette „kötelességét”, ahol szocialista lett. A hadsereg bomlását kihasználva megszökött, s bekapcsolódott a forradalmi küzdelmekbe. Visszament Csepelre, és belépett a MSZDP-be. A szervezet lagymatag politikája nem volt számára elegendő, ezért kapcsolatot keresett a forradalmi szocialistákkal. Ekkor ismerkedett meg Korvin Ottóval és Sallai Imrével. Rövidesen szakszervezeti bizalmi lett, majd a WM munkástanácsának tagja. 1918. december 8-án már a KMP csepeli mozgalmában tűnt ki szervezőkészségével. Amikor az Antant a Tanácsköztársaságra támadt, a Vörös Hadsereg soraiban harcolt a néphatalom védelmében. Az összeomlás idején letartóztatták. Zalaegerszegre került, Európa első fasiszta koncentrációs táborába. Szabadulása után visszament Csepelre. Mint az MSZDP aktivistája folytatta tevékenységét. 1923-ban már ismét tagja volt a KMP-nek. Vezetésével verték szét a fasiszta „sasok” gyűlését.Ő irányította a Stromfeld Aurél által szervezett „R” Gárda helyi osztagát. 1933-ban letartóztatták, végül azonban felmentették.
    A háború kitörése után nőttek a társadalmi feszültségek, melyeket a rendszer a terror fokozásával igyekezett elfojtani. Kalamárt l942-ben ismét letartóztatták, de az embertelen kínzások sem tudták vallomásra bírni. Elengedték, ám rendőri megfigyelés alá helyezték. 1944 októberében létrehozták az antifasiszta összefogás vezérkarát, a 13-as bizottságot, melyben irányító szerepet vállalt. Megakadályozták Csepel kiürítését, szabotázsokat szerveztek. 1945. január 9-én elébe mentek a már Szigetszentmiklóson tartózkodó szovjet erőknek, melyek még aznap felszabadították az akkori kisvárost. Kalamár titkára lett az immár legálisan megalakult MKP helyi szervezetének, majd 1948 nyaráig a község főbírói tisztségét töltötte be. 1954-ben a kerület tanácselnökévé választották. E minőségében nagy érdemeket szerzett a kerület fejlesztésében.
    1956-ban felismerte a lázadás ellenforradalmi jellegét, de keveset tehetett a néphatalom védelmében. Kénytelen volt bujkálni, ám elárulták és elfogták. Kegyetlenül megkínozták, majd agyonlőtték. Holttestét sokáig egy elhagyatott grundon „közszemlére bocsátották”. l957 májusában temették el a Fiumei úti sírkert munkásmozgalmi panteonjában.

  10. miska72 szerint:

    Mostmár Szent Istvánút. 🙂 🙂 🙂

  11. Papasa szerint:

    Én gyerekkoromban valami olyat hallottam, hogy kocsi után kötötték, és végighúzták az úton amit elneveztek róla. Kemény after lehetett.. 🙂

  12. miska72 szerint:

    Pláne a kanyarokban. 🙂

  13. CsepeliXXI szerint:

    Süket duma.
    A Bükkös iskola (SztIstván u.170) tetején volt egy betonból készült megfigyelő rádióval.Onnét tartotta a tököli oroszokkal a kapcsolatot.
    3 felkelő jött érte gyalog.Az öreg zokniban futott a Czipri közértig,ahol egy golyóval hátulról eltalálták.A Sörömtanya melletti (akkor) ürestelekre vitték,ahonnét néhány nap múlva valaki kézikocsival elvitte a temetőbe.
    3 embert akasztottak fel miatta.

  14. miska72 szerint:

    Á ezt nem hiszem el! Egy ilyenről neveztek el utcát, aki nem mert egy golyóval szembenézni? 🙂 🙂 🙂
    Ez gyáva volt! Nem hősi halott!

Itt lehet hozzászólni !