Elítélt terrorista gyilkolt rendőrt Franciaországban

Mandiner

Elítélt terrorista gyilkolt rendőrt Franciaországban

Iszlamista terrorista csapott le Franciaországban: először kilenc késszúrással meggyilkolt egy rendőrt, majd túszul ejtette a feleségét, és később őt is megölte. A házba behatoló rendőrök semlegesítették a támadót, aki egyébként videófelvételt is posztolt a a Facebookra a túsztárgyalás alatt, melyben azt mondta: „temetőt fogunk csinálni a labdarúgó EB-ből”. A házaspár három éves gyermeke túlélte a támadást.

Rendőrt gyilkolt egy iszlamista terrorista Franciaországban: a feltételezett elkövető hétfő este támadt a 42 éves helyi rendőrparancsnokra, amikor az éppen be akart menni házába. Miután a támadó kilenc szúrással megölte a civil ruhás férfit, annak feleségével és gyerekével együtt elbarikádozta magát a családi házban. A rendőrség elitalakulatai 15 percen belül hétfőn kiszálltak a helyszínre, és tárgyalásokba bocsátkoztak a férfival, az alkudozás több mint két órán át tartott.

Éjfél körül robbanást lehetett hallani a környéken. A Le Figaro című lap arról számolt be, hogy a robbanást követő percekben a biztonsági erők megrohamozták a lakóházat. Pierre-Henry Brandet, a belügyminisztérium szóvivője az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy a tárgyalások nem vezettek eredményre, ezért a különleges egységek behatoltak az épületbe. Az elkövetőt agyonlőtték, és a rendőr feleségének holttestére bukkantak. A nő a mantes-la-jolie-i rendőrőrsön dolgozott titkárnőként.

Semmi kétség afelől, hogy terrorcselekmény történt” – mondta Francois Hollande francia államfő a hivatalában Manuel Valls miniszterelnökkel, Jean-Jacques Urvoas igazságügyi és Bernard Cazeneuve belügyminiszterrel. tartott válságtanácskozás után. Az elnök arra emlékeztetett, hogy egyrészt maga a késelő is erre utalt a támadás alatt, másrészt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet azonnal magára vállalta a kettős gyilkosságot. „Franciaország nagyon jelentős terrorfenyegetettséggel néz szembe, amely ellen jelentős erőket mozgósítottunk is” – hangsúlyozta Hollande. A terrorizmus elleni harc ugyanakkor szerinte nem egy ország feladata, s továbbra is elkötelezett nemzetközi együttműködésre van szükség.

Terrorizmusért ült három évet az elkövető

A 25 éves Larossi Abballát hét társával együtt 2011-ben tartóztatták le, amiért iszlám harcosokat toborzott és közvetített Pakisztánba. Terrorcselekmény előkészítésében való bűnrészesség miatt ítélték három év börtönbüntetésre, amelyből két és fél év volt letöltendő.

Szabadulása óta – radikalizmusa miatt – a terrorelhárítók megfigyelése alatt állt, érintett volt egy szíriai dzsihadista hálózat elleni nyomozásban is, telefonját lehallgatták, de a rendőrség nem észlelték arra utaló jegyeket, hogy azonnali terrortámadásra készülne. Korábban köztörvényes bűncselekmények miatt is elítélték. A férfi, aki a Párizstól hatvan kilométerre található Mantes-la-Jolie-ban élt, néhány hónapja szabadult. Otthonában jelenleg is házkutatást tartanak a rendőrök. Környezetéből két embert kedden őrizetbe vettek.

Egy rendőrségi forrás szerint a férfi az Iszlám Állam terrorszervezetre hivatkozott a túsztárgyalások során. Szemtanúk arról számoltak be a nyomozóknak, hogy a parancsnokra mért támadáskor Allah akbar kiáltást hallottak. Ugyanannak az iszlamista ügynökségnek, az Amaknak a közleménye, amely az orlandói mészárlást is az Iszlám Állam akciójának nevezte, azt állítja, hogy az ő harcosuk ölte meg a Magnanville közelében fekvő Les Mureaux rendőrfőnök-helyettesét és annak feleségét. Az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE központ megerősítette, hogy a dzsihadista csoporthoz kötődő hírügynökség kiadta a közleményt.

Videót posztolt az elkövető áldozatai házából

Temetőt fogunk csinálni a labdarúgó EB-ből” – állítólag ezt mondta az a férfi a Facebookra kiposztolt videóban, aki keddre virradó éjszaka a Párizstól mintegy ötven kilométerre fekvő Magnanville településen halálra késelt egy francia rendőrparancsnokot az otthona ajtajában, majd túszul ejtette és meggyilkolta annak feleségét. Larossi Abballa újabb merényletekre szólított fel a közösségi oldalakon – a Facebook mellett a Twitteren is –, mielőtt a kommandósok végeztek vele.

David Thomson, a külföldre sugárzó francia közszolgálati rádió, az RFI terrorizmussal foglalkozó újságírója szerint a 13 perces felvételt 98-an nézték meg a Facebookon, mielőtt a rendőrség 11 órával a kiposztolás után törölte. Az iszlamista radikalizmusa miatt megfigyelt 25 éves férfi nagyon nyugodt és mosolygós azon a felvételen, amelyet néhány perccel a gyilkosságok után a rendőrházaspár lakosában töltött fel a Facebookra.

Davis Thomson szerint az elkövető előre megírt szöveget olvasott fel, amelyben újabb merényletekre szólított fel. A Mohamed Ali néven nyitott Twitter-oldalán pedig hűséget fogadott Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vezetőjének, majd a muzulmánoknak azt üzenete, hogy „kötelező a dzsihád, mert az védelmi jellegű” – mondta a francia újságíró. Az áldozatok házában – az életben hagyott hároméves gyerek jelenlétében – készült felvételen Larossi Abballa azt mondja, hogy „megölt egy rendőrt és a feleségét”. Majd rendőrök, újságírók, közéleti személyiségek, börtönőrök és rapperek elleni merényletekre szólít fel, tucatnyi ismert embert néven nevezve.

Temetőt fogunk csinálni az EB-ből” – mondta az elkövető a négy nappal kezdődött franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságra utalva. Ezek után arra kérte 160 követőjét és mindenekelőtt az Iszlám Államhoz kötődő „kapcsolatait”, hogy tegyék közzé: magára vállalta a támadást. Ezzel magyarázható a francia újságíró szerint az, hogy az Amak iszlamista ügynökség, amely az orlandói mészárlást is az Iszlám Állam akciójának nevezte, azt állította, hogy az ő harcosuk ölte meg a Magnanville közelében fekvő Les Mureaux rendőrfőnök-helyettesét és feleségét.

Larossi Abballa egyébként az áldozatairól is tett ki felvételeket a Facebookra.

 

Egy hozzászólás “Elítélt terrorista gyilkolt rendőrt Franciaországban” bejegyzésre

  1. Letiltatni szerint:

    Az arca miért nincs kitakarva? Vagy csak a cigány elkövetőket illeti ezt a “védelem”?

Itt lehet hozzászólni !