Május 9-10: várják a természet és a madarak szerelmeseit!

Csepel.info

Május 9-én éjszaka rendezik meg ismét csepeli helyszínen is a természetbarátok, szerelmespárok valamint a madarak szerelmeseinek szokásos összejövetelét, a Fülemülék éjszakáját.

Május 10-én nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Csepeli Futó és Szabadidő Egyesület CseFuSz a tiszta Duna-partért elnevezésű versenye, hetedik alkalommal pedig a Madarak és Fák Napja.

Az idei év különlegessége, hogy a két esemény egy napon, 2009. május 10.-én, 10.00 – 17.00 lesz látogatható. A hagyományos helyszín pedig ismét a Gyermek Ifjúsági és Sport Centrum (1213 Budapest, Hollandi út 8-10.). Az alábbiakban a felhívások, programismertetők teljes szövegét olvashatják.

Fülemülék Éjszakája

A Magyar Madártani és Természetvédő Egyesület programja

Szeretettel várjuk a természet- és zenebarátokat, a szerelmespárokat, és a városi madarászokat, a Fülemülék éjszakája nevet viselő országos rendezvényünkre!

Az irodalmi és zenei művekben gyakran felbukkanó fülemüle, a költők éjjel daloló misztikus csalogánya csak igen ritkán kerül szem elé, az udvarló hímek kórusa azonban betölti a májusi éjszakákat. A fülemüle gégéje 4 különböző hangot tud kiadni egyszerre, így a madár, változatos dallamvilágában zenei szempontból tökéletes akkordokat is énekel.

A fülemüle kedveli a bokrokkal teli kerteket, parkokat és erdőket. Minden helyszínen az MME szakemberei segítenek majd eligazodni az éjszaka hangjai között, s aki pár percig csendben sétál, vagy üldögél egy padon, varázslatos élménnyel töltekezhet fel.

A fülemüle egész Európában védett faj, hazánkban a természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

A Csillagászat Nemzetközi Éve kapcsán most számos városi helyszínen lesz a csillagos ég rejtelmeinek és látványosságainak megfigyelése a Magyar Csillagász Egyesület szakembereivel!

Fülemülék éjszakájára, Budapesten május 9-én, három helyszínen (Margitszigeten, Hajógyári-szigeten, Csepel-szigeten), és május 12-én a Margitszigeten!

Csepel – Soroksári Dunapart- május 9
Találkozó: 18 óra a Soroksári-Dunaparton, a Kis-Duna Öböl táblánál (Hollandi út eleje)
Megközelíthető: 71-es busszal a Szt. Imre tértől a Határ u. megállóig, vagy 48-as busszal Kőbánya-Kispest MÁV állomásról, Csepel, Határ u. megállóig.
Program: Fülemüle-séta. A résztvevők számától függően több turnus indul
További információ: Schmidt Emese, 30/579-7141
(A program díjtalan!)

Várjuk május 10-én, a Kis-Duna partjára!

Csepelen idén nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Csepeli Futó és Szabadidő Egyesület CseFuSz a tiszta Duna-partért elnevezésű versenye, hetedik alkalommal pedig a Madarak és Fák Napja. Az idei év különlegessége, hogy a két esemény egy napon, 2009. május 10.-én, 10.00 – 17.00 lesz látogatható.

A hagyományos helyszín pedig ismét a Gyermek Ifjúsági és Sport Centrum (1213 Budapest, Hollandi út 8-10.).

A rendezvény megszervezésében a Csepeli Kertbarát Kör, a Csepeli Futó és Szabadidő Egyesület és a Csepeli Művelődési Központ, Rákóczi Kert Civil és Közösségi Ház mellett több mint 20 civil szervezet is részt vett.

A valóban színesen összeállított programok gyermekeknek, családoknak, iskolai csoportoknak ingyenesen nyújtanak ismeretszerzési, kikapcsolódási lehetőséget.

A futóversenyre óvodásoktól a felnőttekig, különböző távokon nevezhetnek 9 órától a Duna-partról összegyűjtött pár szemétért cserébe, és a kategóriák első három helyezettje díjazásban részesül.

A Madarak és Fák Napja keretében a gyógy- és fűszernövény bemutató és kóstoló mellett, állatsimogató, szervezett csónakos madárfigyelés, fotó- és térképkiállítás, Duna parti fotóséta, folyamatos természetfilm vetítés, a gyerekeknek tájképfestés és kézműves foglalkozások, játszóház, minilabor – vízvizsgálat, természetvédelmi ismeretterjesztő anyagok várják a látogatókat, valamint piknikezésre is lehetőség van.

A rendezvény Csepel központjából, a Szent Imre térről induló 71-es autóbusszal közelíthető meg.

Itt lehet hozzászólni !