A VDSZSZ megtartja a sztrájkot december 17-én

MTI

Sztrájk lesz

 

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) megtartja a december 17-én 6 órakor kezdődő, határozatlan időre meghirdetett sztrájkot, amellyel a vasúti mellékvonalak megtartása, az egészségügyi törvény visszavonása, illetve a nyugdíjszámítás változatlan hagyása érdekében kíván nyomást gyakorolni – mondta Gaskó István, a VDSZSZ elnöke szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Gaskó István emlékeztetett arra, hogy a VDSZSZ kedden nem fogadta el a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) megállapodás-tervezetét a mellékvonalak kérdéséről, amelyet három reprezentatív vasutas szakszervezet viszont aláírt. Úgy vélekedett, hogy nem gyengül a VDSZSZ fellépése azzal, hogy a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) visszavonta az októberi sztrájkfelhívását, hiszen a VSZ nem hirdetett december 17-re munkabeszüntetést.

Gaskó István elmondta, hogy szerintük a GKM és a három szakszervezet által aláírt megállapodás a november 6-i állapotot tükrözi, és egyetlen konkrétumot tartalmaz a 10. pontban, miszerint a VSZ visszavonja sztrájkfelhívását, a többi a már korábban megtett intézkedéseket tartalmazza.

A VDSZSZ elnöke úgy vélekedett, hogy a GKM ajánlata nem garantálja a mellékvonalak működtetését. A VDSZSZ szerint a mellékvonalakat fejleszteni kellene, illetve olyan menetrendet kialakítani, hogy vonzó legyen az utasoknak.

A többi követelésről Gaskó István elmondta: a kormány korábbi ígérete ellenére nem kapták meg a nyugdíjszámításra vonatkozó munkaanyagot. Továbbra is úgy látják, hogy jövő év január elsejétől 7-8 százalékkal alacsonyabb lesz az induló nyugdíj. Szerintük a nyugdíjszámításon azért sem kellene változtatni, mert hamarosan áttekintésre kerül a nyugdíjrendszer.

Gaskó István üdvözölte Szili Katalin házelnök kezdeményezését, hogy halassza a parlament jövő évre a társadalombiztosításról szóló törvény végszavazását. Ez esetben a VDSZSZ visszahívná a sztrájkfelhívását.

Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke elmondta: a kormánytól szakszervezetük azt követeli, hogy változtasson a mellékvonalakat érintő eddigi politikáján. A keddi megállapodás szerinte a mellékvonalak bezárásához vezet.

Kérdésre válaszolva Gaskó István elmondta, hogy a MÁV-nál megkezdődtek a sztrájk idejére az elégséges szolgáltatásról a tárgyalások. A szakszervezet azt ajánlotta, hogy 17-én délután 1-1 vonatpár induljon, azt követő napokon pedig reggel és este járjon 1-1 vonatpár. Gaskó István szerint közérdek fűződne ahhoz, hogy legyen megállapodás az elégséges szolgáltatásról. Megállapodás hiányában a vasúton káosz, a munkahelyeken feszültség lehet.

Kérdésre válaszolva Gaskó István közölte: a határozatlan időre meghirdetett sztrájk azt jelenti, hogy az eleje meghatározott, a vége nem. A tervek szerint a december 17-i szavazást követően, ha nem fogadják el az egészségügyi törvényt, akkor azonnal visszavonják a sztrájk felhívást. Ha a parlament elfogadja, akkor a sztrájkot hirdetett ágazatokban a sztrájkbizottságok összeülnek és döntenek a következő lépésről.

Forrás: MTI, Mno.hu

3 hozzászólás “A VDSZSZ megtartja a sztrájkot december 17-én” bejegyzésre

  1. Andrew Toth szerint:

    Azt nem tudjátok, hogy a volán is sztrájkolni fog-e?
    Azt tudom, hogy több volán-os szakszervezet aláírt egy megállapodást, hogy 2008 végéig nem sztrájkolnak, de vajon egyik társaság sem fog?

    Jó lenne tudni, hogy mi van, mert az nap ismerőseim jönnek föl Pestre…

  2. Bubus szerint:

    A Volán tudtommal nem sztrájkol.

  3. Dániel József szerint:

    Szerény véleményem az, hogy

    Gaskó úr titokban szövetséget köthetett Kóka úrral.

    Ezt arra alapozom, hogy Gaskó úr most éppen azt szeretné bebizonyítani, amit tavaly Kóka úr is akart, hogy gyakorlatilag mindenki eljut ahová csak akar, vasút nélkül is. Végsősoron: minek ide veszteséges, adóból fenntartott személyszállító vasút, ha ketten, személy gépkocsival már olcsóbban és gyorsabban abszolválják az utazást szinte bárhova.

    Kár, hogy Gaskó úr csak a 30 milliárd többletbevételből osztozna és abból a 80 milliárdhoz nem akar hozzájárulni, amit a mi zsebünkből vett ki az elmúlt években a MÁV.

    Kár, hogy a MÁV úgy állapodott meg a VOLÁNnal, hogy a MÁV igazolvánnyal rendelkezők is utazhassanak a buszon, mert legalább a MÁVosoknak érezni kellene, mit tesznek a mi pénzünkért.

    És Gaskó úr – akit mi tartunk el az adóinkkal – ne a 2 millió ember adójából pöffeszkedjen 4000 ember élén.

Itt lehet hozzászólni !