A kormány Európában egyedülálló módon támogatja a családalapítást

Fidesz.hu

A kormány Európában egyedülálló módon támogatja a családalapítást

A házasságkötést követő 24 hónapon keresztül az ifjú házasok együttesen havi 5 000 forint adónak megfelelő kedvezményt érvényesíthetnek; mintegy 20 ezer házaspárnak már csak 4 napja van az állami nászajándék lehívására.

A KSH statisztikája szerint csaknem 46 ezer házasságkötés volt 2015-ben, amely 7 ezerrel több, mint 2014-ben. Az érintettek közül havi szinten 12.000-en vették igénybe az első házasoknak járó kedvezményt az évvégén. Azok, akik tavaly mondták ki a boldogító igent, és legalább egyiküknek ez az első házassága, azonban az adóelőlegükből nem érvényesítették a kedvezményt; a havi 5 000 forintra rúgó állami nászajándékot még megkaphatják, ha kérik az szja-bevallásukban.

A kormány Európában egyedülálló módon támogatja a családalapítást: 2015-ben debütált az első házasok kedvezménye. A szabályozás rendkívül egyszerű: a házasságkötést követő 24 hónapon keresztül az ifjú házasok együttesen havi 5 000 forint adónak megfelelő kedvezményt érvényesíthetnek. A kedvezmény azoknak jár, ahol legalább az egyik fél az első házasságát köti.

Tavaly mindössze 12 ezren adtak le munkáltatójuknak nyilatkozatot arról, hogy igénybe szeretnék venni az első házasok kedvezményét. Ez a KSH statisztikája szerint csak töredéke annak, ahányan ténylegesen élhettek volna a kedvezménnyel. Számításaink szerint a 46 ezer házasságból legalább 30 ezer ifjú pár megfelel a feltételeknek; akik mind kérhetnék az állam nászajándékát. Akik tavaly kötöttek házasságot, ám adóelőlegükből nem érvényesítették a kedvezményt, azoknak most még lehet kérni.

A mintegy 20 ezer érintett házaspárnak mindössze annyi teendője van, hogy az szja-bevallás 20. sorába beírja a neki járó kedvezmény összegét, valamint a 151. sorban megadja házastársa adatait, továbbá a kedvezményre vonatkozó döntésüket. A kitöltésnél arra kell ügyelni, hogy a kedvezmény az összevont adóalapból jár. A 2015. adóévben ennek összege havi 31 250 forint. Ezt kell beszorozni a házasságban töltött hónapok számával, azzal hogy az esküvő hónapját követő hónap, az első hónap.

Forrás: Fidesz.hu

Itt lehet hozzászólni !