Éjféltől kampánycsend

Csepel.info, Wikipedia

A csepeli 3. számú egyéni önkormányzati választókörzetben április 26-án, vasárnap képviselőválasztás lesz. Ezért erre az önkormányzati körzetre vonatkozóan péntek éjféltől kampánycsend lép életbe.

A Wikipédia szerint kampánycsendnek Magyarországon azt a választást megelőző időszakot nevezzük, ami alatt tilos a választópolgárok választói akaratának közvetlen befolyásolása. Az 1997. évi C. törvény 41. §-a szabályozza, hogy mi alkalmas a kampánycsend közvetlen befolyásolásra.

A kampánycsend gyakorlati haszna, hogy a szavazók befolyásolása ne történhessen meg közvetlenül a szavazás előtt. A rendelkezés erkölcsi szándéka, hogy amikor a választópolgár a szavazatát leadja, már biztos, korábban kialakult preferenciákkal rendelkezzen, így képviselve szavazatával egy felelős döntést. Magyarországon a kisebb kampánycsendsértéseket a helyi pártküldöttekből és jogászokból álló választási bizottságok vizsgálják ki. A bonyolultabb esteket az Országos Választási Bizottság (OVB) kezeli.

Nem minden demokráciában létezik, például az osztrák választási rendszer sem ismeri a kampánycsend fogalmát. Az új média adta lehetőségek miatt, sok olyan hang van amely kritizálja a kampánycsend intézményét. Jelenleg a hazai kampánycsendtilalom az internet szférájában gyakorlatilag értelmét vesztette.

A magyar választási rendszerben a kampánycsend a szavazást megelőző nap 0.00 órájától a szavazóhelyiségek bezárásáig tart. (Forrás: wikipedia)

A kampánycsend természetesen nem vonatkozik a már kinyomtatott és céljához ért újságokra, kampányanyagokra, és ugyanígy nem vonatkozik az interneten a kampánycsend előtt megjelent cikkekre. Nem vonatkozik a kampánycsend a kampányhoz nem kapcsolódó hírekre sem, azaz egy helyi önkormányzati választás esetén országos vagy városi, nem azt a bizonyos körzetet érintő hírekről továbbra is be lehet számolni. Sőt, jelen esetben az Európai Uniós választási kampányt is tovább lehet folytatni, ha az nem irányul a helyi választás befolyásolására.

Előbbiek miatt a Csepel.info oldalon a vasárnapi urnazárásig nem fogunk a csepeli 3. számú egyéni önkormányzati választókörzethez kapcsolódó, a választás eredményét befolyásolható cikket megjelentetni. Arra kérjük olvasóinkat, hogy a fórumot is ennek megfelelően használják.

Csepel.info

6 hozzászólás “Éjféltől kampánycsend” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Nem kell őket befolyásolni! Remélem tudják kire NEM kell szavazni!

  2. miska72 szerint:

    Kampánycsend?
    Akkor az ezzel kapcsolatos cikkeket megnyitástalanná kellene tenni.
    Mi van ha elolvasok egy hozzászólást, ami BEFOLYÁSOL? 🙂 🙂 🙂
    Szerintem.
    Szerinted? 😉

  3. miska72 szerint:

    A véleményem az utolsó pillanatig változhat! Mi van ha most megtudom meg az igazságot?

  4. admin szerint:

    Kedves Miska!

    A választással kapcsolatos cikkek a kampánycsend előtt születtek. Egy pénteken a postaládából kivett Csepel újságot sem kellett szombaton olvashatatlanná tenni, habár, lehet, hogy ezt te még pénteken megtetted (a hozzászólásaid alapján legalábbis erre tippelünk). 🙂

    A fórumot figyeljük, ha olyan hozzászólás lesz, ami szerintünk sérti a kampánycsendet, annak ellenére is törölni fogjuk, hogy úgy tudjuk, a fórumra nem vonatkozik a kampánycsend.

  5. miska72 szerint:

    admin 🙂 😉

Itt lehet hozzászólni !