Lemondott az osztrák kancellár

Hirado.hu

Lemondott az osztrák kancellár

Faymann még a nap folyamán hivatalos formában is benyújtja lemondását Heinz Fischer államfőnek – jelentette be a távozó kancellár szóvivője. Miután Fischer aláírja a kancellár lemondását, Reinhold Mitterlehner alkancellárt bízza meg az ügyek vitelével – ismertette az elnök szóvivője.

Az országnak és a pártnak is olyan vezetőre van szüksége, aki erős támogatottsággal bír – indokolta távozását Faymann az osztrák közszolgálati rádióban is bejátszott nyilatkozatában, amelyben kifejtette, hogy az SPÖ-n belül megcsappant eddigi jelentős támogatottsága.

A kancellár az SPÖ hétfő délutánra összehívott, előre meghirdetett országos elnökségi ülése előtt néhány órával jelentette be lemondását. Az elnökségi ülést a Faymann személyét és a szélsőjobboldallal való együttműködés kérdését, valamint a menekültválság kapcsán az általa követett irányvonalat ért, párton belüli bírálatok hatására hívták össze. Ennek ellenére még a hét végén is szinte biztosnak látszott, hogy a kancellár a helyén marad, így még a szociáldemokrata párton belül is meglepetést okozott Faymann bejelentése.

Lemondásakor elmondott beszédében az 56 éves kormányfő ismételten védelmébe vette fokozatosan szigorúbbá vált menekültpolitikáját és azt, hogy Bécs felhagyott a menekültek befogadását helyeslő “Willkommenskultur” folytatásával. “Felelőtlenség lett volna, ha nem vezetünk be saját intézkedéseket” – tette hozzá arra utalva, hogy az Európai Unió részéről kemény bírálatok érték az osztrák kormányt a menekültválság kapcsán alkalmazott egyoldalú lépései miatt.

Faymannt rendkívül meggyengítette a szociáldemokratáknak az osztrák elnökválasztás április 24-én lezajlott első fordulójában elszenvedett súlyos veresége is. A bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje, Norbert Hofer a szavazatok 35,1 százalékát, a zöldek jelöltje, Alexander Van der Bellen a voksok 21,3 százalékát szerezte meg, miközben a szociáldemokrata Rudolf Hundstofert csupán a szavazók 11,3 százaléka támogatta.
Így a második világháború óta első alkalommal fordulhat elő, hogy szociáldemokraták és a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) – amelyek 2008 óta nagykoalícióban együtt kormányoznak – nem vesznek részt az elnökválasztás május 22-re tervezett második fordulójában.

Miután a szociáldemokraták elveszítették az elnökválasztást, Faymannt egy május elsejei SPÖ-felvonuláson kifütyülték a résztvevők. Az Ausztriában jelentős befolyással bíró szakszervezetek, az SPÖ ifjúsági szárnya és a bécsi, valamint salzburgi központok helyi tisztségviselői korábban többször is távozásra szólították fel a kancellárt a menekültpolitikában végrehajtott fordulat miatt.

Egyelőre nem tudni, ki veszi át helyét a kancellári székben. Pártelnöki pozícióját várhatóan átmenetileg Michael Häupl bécsi polgármester tölti majd be.

Az SPÖ-n belül az egyik legfőbb kérdés, hogy hajlandóak-e a szociáldemokraták szövetségi szinten is együttműködni a jelentősen megerősödött szélsőjobboldallal. Ez eddig tartományi szinten elfogadott volt, szövetségi szinten azonban tabunak számított. Az ORF osztrák közszolgálati média értesülései szerint ez lehet az SPÖ hetvenfős, délután négy órára kitűzött elnökségi ülésének egyik kulcskérdése.

Forrás: Hirado.hu

3 hozzászólás “Lemondott az osztrák kancellár” bejegyzésre

  1. Ada szerint:

    Már ideje volt! Remélem Merkel lesz a következő.

  2. Grün Izidor szerint:

    Ada!
    Nehéz elképzelni Merkelt mint osztrák kancellárt! 😛

  3. Nagyapó szerint:

    Az osztrák szocik kaptak egy óriási jobb egyenest! A buszsofőrt máj. 1.-én kifütyülték, szemben a magyar kuglifejűvel, akit nem fütyültek ki, mert a jelenlevő TV-sek, rádiósok, újságírók csendben hallgattak, más meg nem volt!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !