Örülhetnek a szakszervezetek és a baloldal: megszűnhet a vasárnapi pihenőnap

Politológus: Presztízsveszteség, de logikus lépés

Magyar Idők, Origo

Women grocery shopping

A társadalom többsége nem fogadja el, hogy a kereskedelmi dolgozóknak is legyen pihenőnapjuk

A kormány azt javasolja, hogy a parlament vonja vissza a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozást – jelentette be Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter hétfőn, a kormányülés szünetében.

A tárcavezető sajtótájékoztatóján a döntést egyebek mellett azzal magyarázta, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalma megosztó kérdésnek bizonyult az elmúlt egy évben.

„Fontosak az elemzések, fontosak a vélemények, de a legfontosabb mégiscsak az, hogyan gondolkodnak erről az emberek” – jelentette ki.

Rogán Antal úgy fogalmazott, hogy a törvény tavalyi hatálybalépését megelőző, azaz a 2015. március 14-i állapot állhat helyre mind a munkavégzésre, mind a pótlékok szabályozására vonatkozóan.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter elmondta: a vasárnapi pihenőnap beváltotta a hozzá fűzött célkitűzéseket: nem esett vissza, sőt, nőtt a forgalom a kiskereskedelemben, és senkit sem lehetett akarata ellene munkára kényszeríteni.

Rogán Antal azonban hozzátette: amikor döntöttek azt is figyelembe vették, hogyan gondolkodnak az emberek. Mint mondta: nagy vihart kavart az elmúlt egy évben a vasárnapi boltzár, nem sikerült ennek hasznosságáról meggyőzni az embereket, ezért nem lenne értelme ebben a kérdésben népszavazást tartani.

Azért sem lenne jó egy népszavazás ebben a kérdésben, mert – ahogy a miniszter fogalmazott – sokkal fontosabb ügyek vannak jelenleg terítéken az unóban. Például hogy kikkel kell majd együtt élnünk.

A miniszter közölte, az Országgyűlés akár már kedden – kivételes sürgősséggel – szavazhat a most benyújtott előterjesztésről, így az akár már a hétvégén hatályos lehet.

Forrás: Magyar Idők

Politológus: Presztízsveszteség, de logikus lépés

A vasárnapi boltzár eltörlésével a kormány kihúzta a szocialisták másik két kérdésének méregfogát ettől függetlenül a lépés nagy presztízsveszteség – vélte Kiszelly Zoltán. A politológus szerint a kormány rájött, hogy a vasárnapi boltzár a teherviselő középosztálynak fáj, akik között nagyon sok a Fidesz-szavazó. 

Váratlanul érte a vasárnapi boltzár eltörlése Kiszelly Zoltánt. A politológus arra számított, hogy a kormány Harrach Péter ötletét fogadja meg, aki öt helyett 12-re növelte volna a szabad vasárnapok számát.

Elé ment a népszavazásnak

A döntés ennek ellenére teljesen logikusnak tűnik a számára.

„A kormány így az egész népszavazás elé tudott menni, az MSZP három kérdése közül erősorrendben ugyanis ez volt a legfontosabb. A másik két kérdésre már egyáltalán nem biztos, hogy összegyűlik a 200 ezer aláírás. A torpedójátékot így a Fidesz 1:0-ra a saját javára fordította” – mondta Kiszelly.

A politológus elismerte, hogy a törvény visszavonása mindenképpen presztízsveszteség a kormánynak, de mivel a választásokig még van két év, könnyen lehet, hogy addig elfelejtik a szavazók.

„A vasárnapi boltzár a teherviselő középosztálynak fáj, akik között rengeteg a Fidesz-szavazó” – emlékeztetett a szakértő.

A labda a cégeknél van

Kiszelly Zoltán úgy véli, a kormány ezzel a lépéssel átdobta a labdát a cégeknek, hiszen a vasárnapi pótlékkal tulajdonképpen megdrágítja a nyitvatartást. Ez a nagyobb cégeknek nem feltétlenül lesz probléma, de a kisebb üzleteknek gondot jelenthet – mondta.

Forrás: Origo

50 hozzászólás “Örülhetnek a szakszervezetek és a baloldal: megszűnhet a vasárnapi pihenőnap” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    Újabb Orbán féle nagyképűségből elkövetett “öntökönrúgás”?! 😀 😛

  2. Lovas szerint:

    Gyogyóska, most buktatok el egy újabb népszavazást. 😀

    Egyébként tisztelet a kormánynak, hogy be akarta hozni Európát, míg az MSZP Balkánt akart. Most marad a Balkán.

  3. Jobban szerint:

    Igen, gratulálni is lehetne a kormánynak, hogy “meghallotta a nép szavát”, ezt a baloldali kormányokról nehezen lehetett elmondani.
    Egyetértek, hogy az ország vezetése európai gyakorlatokat szeretett volna meghonosítani, de egyértelmű, hogy ilyen értelemben nem tartunk még ott…. Sajnos….

  4. Lovas szerint:

    A Fidesz vesztett egy kicsit, a volt komcsik buktak egy nagyot, a kereskedelmi dolgozók pedig ismét a társadalom csicskásai lettek.

  5. Tóth Mária szerint:

    Hülye gyerekek! Azon vidámkodtok, hogy nyertetek, jól kiszúrtatok a kisgyermekes családokkal! Idióták!

  6. Gábor szerint:

    Normális emberek vasárnap szórakoznak és nem a tesco-ban játszanak. Ha van kedvük mogyorót majszol, majd nyal egy fagyit. Szerintem ha hétvégén a gyerekek kedvébe akar az ember járni akkor megkérdezed mit szeretne, s nem ilyen helyen végighúzni.

  7. Grün Izidor szerint:

    Vasárnapi boltzár: 9 ezer munkavállaló került az utcára
    “a vasárnapi boltbezárás nem volt gazdaságilag sikeres, a hazai tulajdonban lévő mikro- és kisvállalkozások két és félezer boltot zártak be, utcára került 9 ezer munkavállaló.”
    .
    Ezt úgy fogja most kommunikálni a kormány, hogy aszongya: 9 ezer új munkahelyet teremtettünk a vasárnapi nyitva tartással. 😛 😀
    .
    http://www.atv.hu/belfold/20160411-a-vallalkozasok-kepviseloi-ertheto-lepesnek-tartjak-a-jogszabaly-visszavonasat

  8. Grün Izidor szerint:

    Tóth Mária!
    Kiszúrtak?!
    Bármelyik unokámat, ha megkérdeztem hová menjünk plázázni vagy templomba?!
    Mit gondolsz hová akart?! 😀 😛

  9. Lovas szerint:

    Grün, ne hazudj.

  10. Nagyapó szerint:

    Idióta dr grün Izidor Charlie Rodrigez! Persze így könnyű a választás, mert vasárnap a zsinagóga zárva van. Ugyanezt a kérdést unokáimnak szombaton teszem fel, bár ők azt mondják inkább biciklizni.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  11. Nagyapó szerint:

    A baloldal jól kiszúrt a zemberekkel, mert:
    – adtak a 40 órás munkahétnek (amit még Kádárék vezettek be)
    – a nők dolgozhatnak vasárnap is akár tetszik, akár nem.
    – a multik nyeresége csökken, mert ugyanannyi árut nem 6, hanem 7 nap alatt tudnak eladni. Ezt a költségnövekedést a vásárlókkal fizettetik meg
    – a kis üzletek bevétele csökken.
    Viszont vasárnap is lesz dobozos sör!
    Brávó “dolgozópárti” baloldal!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. Grün Izidor szerint:

    Öreg Komcsi!
    Mintha szombaton is lett volna tanítás Kádár idejében!
    Akkor hány órás volt a munkahét?!
    Persze lehet, hogy rosszul emlékszek! 😛

  13. fghfjhgkjhk szerint:

    Egyszerűen beszartak a népszavazástól, mert tudták, hogy csúfos bukó lenne, így elébe mentek. 😉

  14. én szerint:

    Nagyapó

    Nem a baloldal szúr ki az emberekkel, hiszen a kormány fogja megszavaztatni a vasárnapi nyitvatartást.
    Szemetek jól kicsesznek az eladókkal. : D

  15. Grün Izidor szerint:

    “Azóta is dolgozunk azon, a szakszervezetekkel is egyeztetünk, meg a kereskedelmi és ipari kamarával is egyeztetünk, hogyan lehetne más szektorokra is kiterjeszteni a szabad vasárnapnak az elvét. Nem haladunk elég gyorsan ebben az ügyben, mert ez egy nagyon bonyolult terület, az emberek tekintélyes része ezt úgy érzékeli, hogy beleavatkoznak az életébe. Tehát nagyon óvatosan kell eljárni. De mindegy, egy területen, a kiskereskedelemben ezt sikerült megoldanunk.”
    ,
    Most és itt Vezírem! Nem sikerült! 😀
    .
    http://www.portfolio.hu/gazdasag/orban_viktor_nyilatkozata_a_vasarnapi_boltzarrol.230105.html

  16. fghfjhgkjhk szerint:

    “A miniszterelnök szerint amíg heti ötnapi munkából nem lehet megélni Magyarországon, addig nincs arra lehetőség, hogy a boltok vasárnap zárva tartsanak. Orbán hozzátette: a vasárnapi nyitvatartások korlátozása nem a kormány álláspontja.” – Orbán Viktor, 2011.

  17. Grün Izidor szerint:

    “A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint a népszavazás intézménye Magyarországon működik, még akkor is, ha a szabályozásban vannak hibák, de azok kijavítására már megtették a javaslatokat. Kálmán Olga kérdésére válaszolva kijelentette, a Fidesznek nem volt köze a választási iroda előtt megjelent „kopaszokhoz”.”
    .
    Gülüszemű megmondja a tutit! 😛
    .
    http://www.atv.hu/belfold/20160411-rogan-antal-eb

  18. Nagyapó szerint:

    Igaza van Idióta dr grün Izidor Charlie Rodrigeznek. Szörnyű, hogy megakadályozták, hogy Nyakó eetás nyakon vágja a hölgyet az elsőbbségért.
    Tényleg mit tett volna Nyakó eetás, amikor a sorszámadónál találkoznak?? Udvariasan meghajolt volna,”asszonyom öné az elsőbbség”, avagy félrelökte volna?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  19. Nagyapó szerint:

    Idióta dr grün Izidor Charlie Rodrigez (18:58 ) Elárulom, hogy a szombat a keresztényeknél nem ünnep. Szombat munka/iskolanap volt a szabad szombat – 40 órás munkahét – bevezetéséig (’80 körül).
    Különben más! Az ikes igék!!! Nem emlékszek, hanem emlékszem.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  20. hajaj szerint:

    Az mszp és “társai” elérték céljukat. (sajnos támogatásához van hozzá “buta agy is!) Miközben saját magukat zsákmányolják ki, úgy mint a régi időkben! Rengeteg leépült tüdőbeteg, egészségileg leromlott szervezet, korai halálozások!!! Egykoron 16 órát dolgoztak, s milyen sokan áldozták életüket a 8 órás műszak eléréséért! Aztán a heti 40 órás munkahétért? visszahozták a 12-16 órás munkát! Hol vannak már a nagy harcosok, helyette a modern rabszolgák kizsákmányolása, hogy ne kelljen majd nyugdíjat és egészségügyre fordítandó összeget fizetni. addigra jól elhasználódik a szervezet!!! Ezek nagy részének kiadásait megspórolhatják, viszont fellendülhet a temetkezési vállalkozás, végső soron az sem kis üzlet, és már “kézben van!” Mindent egybevetve fokozódhat a profit minden áron való növelése. Csak a profit!

  21. kilgore trout szerint:

    A kormány eredeti szándéka a multinacionális áruházak forgalmának megtörése és a hazai kiskereskedők helyzetbe hozása volt a célja. Ez sikerült is. A kereskedelemben dolgozók vasárnapi munkavégzésének szabad megválasztását nem ilyen eszközökkel kell szabályozni/támogatni.
    Zárójelben jegyzem meg, hogy a vasárnapi kötelező zárvatartás hatálya alá nem tartozó üzletekkel mi van? Mi van azokkal, ahol nem a tulajdonos dolgozik, hanem alkalmazottak? Azok nem számítanak?

  22. robi szerint:

    Hajaj!

    Lehet, hogy te egy agyatlan párt csinovnyik vagy és szükséged van arra, hogy megmondják, mit csinálj: a társadalom nagyobb része maga szerné eldönteni, hová megy vasárnap.
    A vasárnapi boltozás nem kényszer, annak tiltása viszont az.
    A hatalom tesztelte a társadalmat. Ha lenyeli, mást is lenyomhatok a birka nép torkán.
    Ez most nem jött össze, visszaléptek.

    Magatokat és idomítottjaitokat csapjátok be,amikor az MSZP-ről regéltek.
    Először voltak elégedetlen hangok az állampolgárok részéről.
    Amikor látszott, hogy a többség bezárásellenes,akkor csaptak e az ú. n. baloldali pártok a témára- nyilván politikai hasznot remélve tőle. A szocik nem biztos,hogy teljes mértékben örülnek a visszavonásnak.
    A népszavazási kezdeményezés másik két témájára nem mennek el az emberek.

    Amúgy a szabadnap kiadása nem lesz megtiltva.
    É sem a kereskedelemben dolgozom, de a napi 11-12 órát lehúzom.
    Jobba élek, mint az átkosban, igaz, akkor 4 órakor már otthon voltam.

    Valamit,valamiért.

  23. Grün Izidor szerint:

    Eccerű a dolog!
    A kormány dolga legyen az, hogy tudjak miből vásárolni, hogy mikor és hol az legyen a bolt és a vásárló dolga! 😀
    .
    Legalább elkölthetem a rezsicsöppentésen megspórolt pénzemet! 😛
    https://scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/12938327_10154130289844375_8504400959520417049_n.jpg?oh=6ce3f0be95967403fee60213c393013f&oe=5777B182

  24. Jobban szerint:

    A kormány nem maga miatt vezette be a boltok vasárnapi zárva tartását. Ezt világosan kommunikálták. A kereskedelemben dolgozók pihenése, családi élete, a kis boltok forgalmának fellendülése, stb. miatt. Lehet itt a hatalmat ostorozni, de hatalom van, létezik és jóhiszeműen megpróbáltak valamit az emberekért jólétéért, javáért tenni…ezt sokan féktelenül támadták, holott ezután sokan meg fogják tapasztalni, hogy számukra jobb volt a vasárnapi szünnap, mert legalább egy hétvégi pihenő nappal rendelkezhetett, a családdal lehetett, kiszámítható módon. Viszont jól mondja Kósa Lajos, hogy: “Nem bolsevikok vagyunk, hogy erőszakkal tegyünk jót.”

  25. Grün Izidor szerint:

    Jellemző kép a Vezír hozzáállásához!
    Megkérdezem a pöcsömet, egyetért-e vasárnapi munkával?! 😛 😛

    http://nol.hu/data/cikk/1/61/6/49/cikk_1610649/12011-Orban-TEK.jpg

  26. Grün Izidor szerint:

    Ne csüggedjetek emberek!
    Kellő számú nem szavazattal az MSZP még visszacsinálhatja a bót nyitva tartásokat és a vasárnapi pihenőnapot! 😛
    http://www.atv.hu/…/20160412-nyako-istvan-atvette-az…

  27. hajaj szerint:

    robi, javaslom olvasd el többször is amit írtam! Én nem személyeskedtem, ennek ellenére Te a lényeget nem értetted meg.
    “É sem a kereskedelemben dolgozom, de a napi 11-12 órát lehúzom.
    Jobba élek, mint az átkosban, igaz, akkor 4 órakor már otthon voltam.

    Valamit,valamiért.”
    Tedd amit jónak látsz a “jobban élés reményében”
    A szervezet kizsákmányolásáról nem kell lemondanod, azt csak folytasd, folytasd, és olvasd tovább is amit írtam!
    A “szabadnap kiadása” véletlenül sem találkozik a családok együttlétéhez, a közös programok (kultúra, sport stb. s nem a vásárlásokra gondolván), a közös vasárnapi, ünnepi ebéddel. Így is felmorzsolható családok egysége, hulljanak szét minél többen, aztán a társadalom is. Szép jövőkép! Gondolkodni kellene! Kiegészítésképen javaslom a nagy költőnk egyikének olvasgatását, gyakrabban, akinek a közelmúltban volt születésének évfordulója.
    HAZÁM: A VÁROS PEREMÉN, olvasgasd, talán nyílni fog értelmed is.

  28. robi szerint:

    Hajaj!

    “Az mszp és “társai” elérték céljukat. (sajnos támogatásához van hozzá “buta agy is!)”

    Fenti mondatod jól tükrözi szemléleted. Ismeretlenül”lebutázol”embereket.
    Pedig -veled ellentétben- az emberek többsége tojik pártokra, politikus percemberekre.
    Egyszerűen csak megszokták a vasárnapi vásárlás lehetőségét, az elmúlt 1 évben pedig nem tetszett nekik az utak és boltok zsúfoltsága.
    A szabadság lehetősége utáni vágynem “butaság”, bár sokan kifejezetten várják, hogy mindenben útmutatást kapjanak “fentről”. Megszokták a szocializmusból.

    Amúgy további kellemes MSZP-zést.

    Akár kötelességből, akár egyéb problémáid folytán érzel kényszert arra, hogy minden vélemény mögött politikát láss!

  29. Jobban szerint:

    MAGYAR MÉDIA: MÉGIS JÓ VOLT A BOLTZÁR
    “Most hogy eltörölték a boltzárat, mindenki nagyon kezdi sajnálni. Érdekes, hogy korábban csak a baj volt a vasárnapi zárvatartással. Elvált apák dühöngtek, hogy hova vigyék gyereküket, ha zárva a pláza (ami persze vasárnap is nyitva volt), nyugdíjasok háborogtak a bezárt Aldi-k és Lidl-k előtt, bár nekik volt idejük hétköznap is vásárolni.
    A híradókban kb. tízezerszer mondta el egy-egy interjút adó férfi vagy nő, idős és fiatal, hogy mennyire kényelmetlen, hogy szombaton kartonszámra kell megvenni a mentes ásványvizet és a sajtos chipset, és szörnyű, hogy a kormány korlátozni akarja az embereket, lábbal tiporja a vásárlóerőt, ellehetetleníti az üzletláncokat, és különben is csak a CBA profitál az egészből. Felháborító, botrányos, az volt a világvége. Elég csak beírni a Google-ba a boltzár szót, és kapunk egy millió találatot olyan címekkel, hogy „gondot okoz”, „elbocsátásokat hoz”, „mindenki utálja”.
    De mégsem utálja mindenki.
    Most ugyanis egyre-másra kerülnek elő a rendkívül következetes objektív és független sajtóban nyilatkozó többgyermekes Tesco-pénztárosok, a több műszakban güriző családapák, akiknek legalább volt egy vasárnapjuk a családjukkal, és akik nagyon sajnálják, hogy a kormány így döntött.
    Az Origo riportjában például már szomorúak az eladók, hogy vasárnap sem lehetnek otthon.
    És láss csodát, most már a szakszervezetek is tüntetnének a szabad vasárnap eltörlése ellen! Megérkeztünk Tükörországba, végállomás.
    Azt mindig tudtuk, hogy az MSZP nem a nagy népnevelők pártja, náluk a prosztóság a pártprogram. A „Nehogy má’ a Zorbán bezárja a bótot!”-projekt, el is fedte a társadalmi szolidaritást. Meg sem próbálták megérteni a többgyermekes Tesco-pénztárost, akit egyébként baloldali pártként nekik kellene képviselniük.
    Most akkor lehet telerakni a bevásárlókocsit egész hétvégén. Persze a szocik egyáltalán nem ezt akarták, ők népszavazni akarnak. A háborúnak ugyan vége, a japán katona azonban még harcol, a hülyék most aláírást gyűjtenek a már eltörölt boltzár ellen. Most épp ezt tudták kitalálni, ha már a kopaszozásnak is annyi. (Persze kérdés, hogy ha Kubatov titkárának ismerősei nem csinálják a balhét a választási irodánál, akkor a Fidesz eljutott volna-e a vasárnapi boltzár eltörléséig, de ez más kérdés.)
    A kormány kihúzta a szocik lába alól a trambulint. Vigaszdíjként lehet egy kicsit élezni az ellentétet a „gyáva” Orbán és a „nagyon bátor” Lázár között, de ennek a mókának most vége. A Tesco-pénztáros meg el van felejtve a gyerekeivel együtt, a lényeg, hogy az MSZP elérte, hogy lehet kutyakaját venni vasárnap is.
    Köszönjék meg a magyar média balfelének is.”

    http://magyaridok.hu/belfold/magyar-media-megis-jo-volt-boltzar-577678/

  30. fghfjhgkjhk szerint:

    Jobban!

    Azért ezt a “hírportált” nem kellene “szentírásnak tekinteni”. 😉

    Ez a történet is olyan, mint minden más, vagy a régi bakelit, két oldala van.

  31. belekotkot szerint:

    Tényleg nehéz követni a politikai akaratot, pláne a vasárnapi zárvatartás ügyében, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak rendre sikerült egy ütemmel lemaradnia.

    A KDNP évek óta nyomta, hogy legyenek zárva a boltok vasárnap, de az NGM fölényesen vissza tudta utasítani a javaslatukat. Egyebek között arra a hatástanulmányra hivatkozva, ami még 2011-ben készült, az akkor Matolcsy György vezetése alatt álló tárcánál. Ez volt az a tanulmány, amit az NGM letagadott, miután Orbán mégis szabad utat adott a kereszténydemokraták ötletének.

    Pedig erős állítások voltak benne, a Népszabadság szerezte meg tavaly márciusban:

    „Tíz-tizenötezer ember elbocsátásával jár a vasárnapi boltbezárás elrendelése, és a munkájukat elveszítők jó része később sem fog tudni elhelyezkedni az ágazatban”. Azzal számoltak, hogy a költségvetés közel 50 milliárd forintot bukna, ha becsuknának a boltok. Varga Mihály is erre támaszkodva mondhatta azt a HírTV-ben 2014 novemberben, hogy nem támogatja a KDNP javaslatát.

    Aztán változott a helyzet, a kormány igyekezett elkerülni egy bukással fenyegető népszavazást, és hirtelen visszacsinálta az egészet.

    Orbán pénteken a Kossuth Rádióban még azt mondta, hogy nem támogatja a vasárnapi zárvatartás felszámolását, de itt már elszórta azt, hogy kapnak hétfőn egy tanulmányt az NGM-től, azt még meg kell ismernie. Szó szerint ez így hangzott:

    „Eltelt egy év, a kormány hétfőn kap jelentést a gazdasági minisztertől, hogy az egy évnek milyen tanulságai voltak, mit gondolnak a szakszervezetek, maguk az érintettek, vagyis akik dolgoznak, csökkent-e a kereskedelmi forgalom, a forgalom átterelődött-e legalább részben a nagy cégektől a kisebbekhez. Egyáltalán: mi a valóságos helyzet? Ezzel hétfőn szembe fogunk nézni. Ezt a jelentést nyilvánosságra fogjuk hozni, erről nyilván lesznek majd viták, és majd utána ezeknek a vitáknak a fényében eldöntjük, hogy mi a helyes politikai magatartás. Erre még van időnk.”

    A jelentés valóban elkészült. És abban – a 2011-es hatástanulmánytól eltérően – az áll, hogy a vasárnapi zárvatartás pompás eredményeket hozott, nem csökkent a kiskereskedelmi forgalma, nemhogy elbocsátások nem voltak, de még több embert fel akarnak venni, és nagyon költséges lenne visszaállni, kb. bolondság lenne változtatni rajta.

    A jelentés ismeretében aztán a kormánytöbbség természetesen ma megszavazta a vasárnapi zárvatartás megszüntetését. Annyi következménye volt a jelentésnek, hogy miután abban egy, a Portfoliótól hivatkozás nélkül ellopott grafikon volt, kirúgták a belgazdaságért felelős helyettes államtitkárt, Lenner Áron Márkot.

  32. Anikó (Krizantém u-ból) szerint:

    Jobban szerintnek: Gratulálok a jól megfogalmazott szerda reggeli írásodhoz 6,52 h ! Az előtte lévő írásaid is tetszenek !
    Én sajnálom a kereskedelemben vasárnap is dolgozó családos embereket, akik nem lehetnek a családjukkal egy napot hétvégén ! Azt nem lehet megfizetni ! Sajnos volt gyerekkori rossz tapasztalatom, mert az édesanyám nagyon sokszor dolgozott vasárnap is, mi meg otthon kuksoltunk az apukámmal, míg más családok meg mentek szórakozni mindenfelé, strand, kirándulás, telekprogram, kultúrprogram stb. ! Igen Grün Izidor lehet, hogy még templomba is, és nem plázákba ! Lehet, hogy ezt Te nem érted, mert nem vagy vallásos és keresztény hívő !
    Sajnálom azokat a családokat, akik 7 napból 6 napon nem tudnak bevásárolni, mint valamikor mi is megtettük az átkosban ! Szegény multiknak nagy szüksége van a vasárnapi bevételekre, a nyitva tartást ők vezették be. Mily érdekes Nyugat-Európai országokban sincsenek vasárnap nyitva az üzletek és mégis be tudnak vásárolni az emberek.

  33. Grün Izidor szerint:

    A kormány gondoskodott arról, hogy azért legyen, akinek fáj
    “A kereskedőláncok többsége presztízskérdést csinál abból, hogy már a hét végén kinyisson – tudta meg a Népszabadság. Ám a szakszervezet szerint a dolgozók isszák meg annak a levét, hogy a Fidesz egyik pillanatról a másikra visszavonta az üzletzárra vonatkozó törvényt.”
    .
    Mégis kell az a “bótbezárásos” népszavazás, hogy ne a kormány, hanem a zemberek döntsenek!
    Hajrá Nyakó! Hajrá MSZP! 😛
    .
    http://nol.hu/gazdasag/mar-most-vasarnap-kinyitnak-az-aruhazak-1610817

  34. Jobban szerint:

    Köszönöm Anikó (Krizantém u-ból)…tudjuk, hogy “Similis simili gaudet”, “Hasonló a hasonlónak örül.” Valóban egyetértünk és hasonló az értékrendünk. 🙂
    Igen, sajnos valóban ebben a tekintetben a többség nem akar európaiként viselkedni, hanem önző módon csak a saját kényelme számít/vasárnap is vehessen kutya-, macska- eledelt?!?
    A család együttléte nem számít, fő a fogyasztás, éljen a profit.
    A kereskedőláncok nyugodtan úgy is megoldhatják ezt a helyzetet, hogy ne legyen ebből probléma, hogy ne a dolgozók kerüljenek hátrányba, ez pusztán jó akarat kérdése.
    Nem lehet mindenért a kormányt hibáztatni. Azért persze ha csak lehet, okkal vagy ok nélkül sokan megpróbálják.

  35. Grün Izidor szerint:

    Anikó (Krizantém u-ból)!
    A gratulációd Jobban-nak a 06:52-es beírásához az első idézőjeltől az utolsóig a Magyar idők
    cikkének szól!
    De azért köszöni, hogy az Ő szellemi termékének tartod! 😛 😛 😛

  36. Jobban szerint:

    Az idézettel való egyetértés az, amiben egyetértünk Anikóval, kedves Grün Izidor és másban is, ez amúgy a kommentből azért kideríthető lenne, ha nem a kificamítás lenne a célja.

  37. Nagyapó szerint:

    A kormány kirántotta a szőnyeget az ellenzék alól, akik seggre estek és most kapkodnak, mint Bernát a ménkűhöz. A kormány megtartotta ígéretét, egy év elteltével visszatért és változtatott, ahogy demokráciában szokás.
    A parlamenti szavazás megmutatta, hogy melyik párt védi a dolgozókat és melyik nem és kik állnak a tőke pártján.
    A szocik – szokásos “előrelátásukkal” – nem tudták, hogy amennyiben népszavazással eltörlik a törvényt, 3 évig visszaáll az eredeti állapot, csökken a dolgozók pótléka (ők akarják vezetni az országot). Sőt kiderült, hogy a szélkakas Jobbik is a szélirányt próbálja figyelni. Most a pótlék ügyét is a kormánynak kell helyrehozni.
    Már látszik, hogy a kuglifejű nem az emberek érdekében, hanem listájuk frissítéséért akar aláírásgyűjtést.
    Azért a multiknak is feladták a leckét, ugyanis az üzletek újranyitása költséggel jár, míg a vasárnapi kisebb bevétel ezt nem fedezi, így vagy nem nyitnak, vagy csökkenő nyereségük kiegészítését a vásárlókra hárítják!
    Köszönjük MSZP!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  38. Jobban szerint:

    “Soha ne félj kimondani azt, amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz.”
    Márai Sándor

  39. Nagyapó szerint:

    Kedvenc 6. Leninjéről jut eszembe egy régi vicc:
    Egy részeg hány a Lenin szobornál. Odamegy hozzá a másik és megszólítja:
    – Miért nézi, ha nem bírja?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  40. robi szerint:

    Aha, logikus.

    A kormány egy éve bevezetett egy boltzárat, most előterjesztette visszavonásra.
    Nagyapó a következményeket az MSZP-nek köszöni meg.

    Ki mondta nagyapó félisteneinek, hogy vonják vissza saját rendeletüket?

  41. Grün Izidor szerint:

    “A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány rekord gyorsasággal megszüntette a vasárnapi zárva tartást a kereskedelemben.”
    .
    A fagyi visszanyal?! 😛
    .
    http://www.atv.hu/belfold/20160413-vasarnap-tuntetnek-a-boltzar-eltorlese-ellen

  42. Jobban szerint:

    “Vasárnap tüntetnek a boltzár eltörlése ellen”
    Mégsem kellett volna visszavonni?!?!

  43. Anikó (Krizantém u-ból) szerint:

    A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke össze-vissza beszél rendszeresen, amit már nem lehet követni. Én 10 évig a közvetlen munkatársa voltam, akkor azért küzdöttek a szaksz.vezetők -mivel rendszeresen sok panasz volt a dolgozók részéről a vasárnapi munkavégzésük miatt ami nem is volt megfizetve- a mindenkori kormányokkal szemben, hogy legyenek a boltok zárva. Pár évvel ezelőtt (2013. év végén) egy tv nyilatkozatában köpönyeget fordítva az elnök úr az ellenkezőjét nyilatkozta, el voltam képedve ! Most megint nem tetszik a kormány gyors intézkedése a boltok zárva tartásának visszavonását illetően, már tüntetést szervez ! Elképesztő ez a hozzáállása, szerintem már maga sem tudja, hogy kiket és hogyan képviseljen a kereskedelmi dolgozókat, (akiket kellene) vagy a vásárlókat.
    Jobban ápr.13. 21.29. hozzászólásod megint igaz !

  44. Jobban szerint:

    Anikó, köszönöm!
    Tapasztalatom, hogy a szakszervezetek igazodási pontja konkrétan a baloldal érdeke. Ezért változik helyzetről helyzetre, pillanatról, pillanatra. És valljuk be, hogy ez nem egy szilárd igazodási pont. Tehát, sajnos nem azokat képviselik akiket kellene, a dolgozókat, jelen esetben a kereskedelmi dolgozókat, hanem multik érdekeit. Ha annyira káros volt ez a boltzár intézkedés, most miért kell tüntetni, mikor visszavonták?

  45. Anikó (Krizantém u-ból) szerint:

    Jobban szerint: Teljesen egyetértek megint Veled, a szakszervezetek mindig a baloldalt képviselték, volt tapasztalatom, a kereskedelmi dolgozók szakszervezetének az elnökének dr.Sáling Józsefnek elsősorban a kereskedelemben dolgozók érdekeit kellene képviselnie, mint érdekképviselet, akiktől még némi tagdíj is befolyik. Szégyen ez a hozzáállása, hogy ő pont az ellenkező oldalra áll mindig és nem a magyar kereskedelmi dolgozókat védi, hanem a multik érdekeit nézi !

  46. Jobban szerint:

    Anikó, egyetértünk, mert ez így van…jó, hogy leírtad a tapasztalatodat, de ezt konkrétan többen is megtapasztalhatjuk és a gyakorlat is ezt bizonyítja. Valóban megdöbbentő és elgondolkodtat. Jó lenne, ha a kereskedelmi dolgozók ezt észrevennék és a helyzetnek megfelelően reagálnának rá. Sajnos sokan kiszolgáltatottak, nem tudják képviselni az érdekeiket, kénytelenek elszenvedni a kizsákmányolást.

  47. Nagyapó szerint:

    robi!Ne tetesse magát. Érti a történést. Nyakó et. akarta beadni a népszavazási kérelmét, de nem sikerült félrelökni a egy előbb érkezőt. Tehát az “baloldali” MSZP akarta visszaterelni a dolgozókat vasárnapi melóba. Sikerült, a kormány változtatott, így az előző törvény hatályos, azaz 100% helyett 50% a pótlék. Így aztán BRAVÓ MSZP!

    Az ember sárból jön és sárba tér
    A szegény ember nem sár, csak izom és vér
    Csak izom és vér, és csontos kéz
    És erős hát és durva ész.

    R: 16 tonnát raksz és mennyi a bér
    Egy nappal vénebb vagy a hiteledért
    Szent péter engem ne hívj én nem mehetek
    A lelkem a vállalatot illeti meg.

    Mikor megszülettem eső volt a telepeken
    és küzködj és melózz lett a becenevem
    Mint kölykét az oroszlán, nevelt a sors
    S az asszony hallgat mert a kezem gyors.

    R: 16 tonnát…

    Mikor megszülettem nem volt még napsugár
    Csak csákány a kézben és a bánya vár
    16 tonnát raktam akár a gép,
    S a zord főnök így szólt: elég szép!

    R: 16 tonnát…

    Aki jönni lát, jobb, ha félrelép
    Volt, aki nem tűnt el, s már a csontja sem ép
    Az egyik öklöm vas, a másik acél,
    Ha nem talál el jobbról, akkor balról elér.

    R: 16 tonnát…

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !