NOK: Fiatalokat juttathatnak lakáshoz az önkormányzatok?

Orientpress

NOK: fiatalokat juttathatnak lakáshoz az önkormányzatok?

Akár a jobb helyzetben lévő önkormányzatok is lehetnek tagjai a Nemzeti Otthonteremtési Közösségnek és így ingatlantulajdonosként fiatalokat juttathatnak lakáshoz – mondta Németh Szilárd a Rádió Orienten.

Mint azt az országgyűlési képviselő kiemelte, a program célja nemcsak a családok támogatása, hanem a gazdaság fellendítése is, egy új építésű lakásnak ugyanis nyolcszor nagyobb a GDP-hez hozzáadott értéke, mint egy használt lakás vásárlásának vagy felújításának.

A TEK után jön a TIBEK…

Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központot hoz létre a kormány annak érdekében, hogy az emberek mindennapjait veszélyeztető akciókat a titkosszolgálatok felderítsék és ezzel megelőzhetőek legyenek a párizsihoz és a brüsszelihez hasonló események. Mint arra Németh Szilárd felhívta a figyelmet, az ilyen kérdésekből nem szabad párpolitikát csinálni, hiszen az emberek biztonságáért a kormány a felelős, amelyet tehát olyan eszközökkel kell felruházni, hogy ezt a jogát és kötelességét gyakorolni tudja. A rádiós beszélgetést követően tartott ötpárti egyeztetésen egyébként valamennyi ellenzéki párt konstruktívnak nevezte és alapvetően támogatta a kormány terrorellenes intézkedési csomagját. (A szerk.)

„Világos, hogy kapcsolat van a terrorizmus és az illegális bevándorlás között” – hívta fel a figyelmet a képviselő. Mint arra emlékeztetett, a kormány ezért is szigorította meg a bevándorlási szabályokat és rendelte el, hogy válsághelyzetben a honvédség is végezhet határőrizeti feladatokat. Mint kiemelte: a kormány feladata a magyar állampolgárok életének megóvása.

A teljes műsor IDE Kattintva meghallgatható.

…a CSOK után pedig itt a NOK

A Nemzeti Otthonteremtési Közösség létrehozásáról szóló törvénytervezetet a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a kormánynak. Mint azt képviselő elmondta, Áder János garanciát szeretne a tervezetben látni arra vonatkozóan, hogy aki a közösségbe beteszi a pénzét, az ingatlan formájában vissza is fogja azt kapni. A tervezet lényege, hogy a fiatalokat a bankrendszer kikerülésével juttassa lakáshoz belátható időn belül. A közösségi pénztárban a tagok vállalják, hogy tíz éven keresztül rendszeresen befizetnek bizonyos összegeket, amiért cserébe részt vesznek az évente megrendezésre kerülő sorsoláson, amelyen hozzá lehet jutni az új építésű lakásokhoz. „A cél azonban nemcsak a családok támogatása, hanem a gazdaság beindítása is, hiszen egy újonnan felépülő lakásnak nyolcszor nagyobb a GDP-hez hozzáadott értéke, mint egy használt lakás vásárlásának vagy felújításának.”

Mint azt elismerte, problémák – mint minden közösségen belül -, itt is adódhatnak, de ezeket tudni kell kezelni. A létszámról szólva azt mondta, egy háromszáz fős közösség már működőképes lehet, így évente mintegy 30 lakást sorsolnának ki. „Ez egy olyan sikeres termék lehet, ami még senkinek nem jutott eszébe” – emelte ki. Azt is elképzelhetőnek tartja továbbá, hogy jó helyzetben lévő önkormányzatok is részt vegyenek a projektben, s ingatlantulajdonosként fiatalokat segítsenek a lakáshoz jutásukban.

Kiklikkelik a Kliket?

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működése nem volt a legmegfelelőbb, de még mindig jobb, mint a 2010 előtti rendszer, amikor több száz iskolát kellett bezárni, mert az önkormányzatok nem tudták azokat fenntartani – mondta Német Szilárd.

Kiemelte: most már az állam feladata a közoktatás fenntartása, ráadásul nagy előrelépést tettek az ingyenes tankönyvek bevezetésével, s a tankönyvpiac is 15 milliárd forinttal olcsóbb lett a korábbihoz képest. „Vannak problémák, de ezeket párbeszéddel meg lehet oldani. Erre hozták létre a kerekasztalt” zárta szavait a politikus.

Forrás: Orientpress

4 hozzászólás “NOK: Fiatalokat juttathatnak lakáshoz az önkormányzatok?” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Miután a GDP 3 %-kal bővült, a béremelkedés 5,4 %-os, az infláció 1,5 %, az államadósság a GDP 75,5 %-a, az MNB kamat 1,2 %, így a Matolcsy-Varga kettős jó munkája után, tud az állam segíteni a fiatalokon!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. fghfjhgkjhk szerint:

    Nagyapó!
    2020 után mi lesz?
    Őszintén.

  3. Nagyapó szerint:

    Röviden. Ha marad a polgári kormány, további növekedés. Ha baloldali vezetés lesz, visszaesés. Ez látható Ny-Európában. Konzervatívok – felhalmozás, szocialisták – osztogatás, visszaesés és ez ciklikusan permutálódik.
    Kivétel a nagykoalíció, de az csak konszolidált esetben, megfelelő vezetőkkel működik.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. Orsós Rodrígo szerint:

    Ha marad a “polgári” kormány, az mindenkinek jó, csak nem a népnek.
    Ki akar egy korrupt maffiaállamban élni, ahol mindent visznek a kormány emberei és azok slepjei, akik vérszemet kaptak és zsákmányt látnak a közvagyonban, gátlástalanul dézsmálva azt. A “mi” Viktor Janukovicsunknak buknia kell, mint az ukrán példaképének.

Itt lehet hozzászólni !