Nyolcvanöt éve kötött ki a Graf Zeppelin Csepelen

A Graf Zeppelin kikötött Csepelen

A GRAF ZEPPELIN magyarországi látogatására 1931. március 28-án este indult Friedrichshafenből. 12 utas tartózkodott az utaskabinban. Leszállás nélkül tették meg az utat. A Fertő-tó fölött érkeztek Magyarországra. Átrepültek Pápa, Tihany és Székesfehérvár fölött. Ezután érkeztek Csepelre. A leszállás 1931. március 29-én, vasárnap reggel 8 órára időzítették. Ez nem volt egy könnyű művelet. A Csepel sziget északi részén, a mai „eperföldek” területén volt a Weiss Manfréd Művek gyári repülőtere a mellékelt térképvázlat (Csk-008) szerint.

A nagy eseményre megközelítőleg 30 ezer ember volt kíváncsi, többek között a Kormányzó Horthy Miklós, aki az utasok között helyet foglaló fiának, Horthy Istvánnak fogadására érkezett. A Magyar Aero Szövetség 250 utászkatonát vezényelt a helyszínre, hogy segítsék a léghajó leszállását és lehorgonyzását a ledobott kötelekkel. (Ez a honi repülőterén gépi úton valósult meg.)

A léghajó kapitányait Budapest főpolgármestere köszöntötte.

A léghajón több neves személyiség utazott. Elsőként Karinthy Frigyes, majd Horthy István lépett ki a léghajóból, akit édesapja személyesen várt a repülőtéren.

Rövid technikai szünet után 30 utassal a fedélzetén, köztük Gömbös Gyula honvédelmi miniszterrel és több újságíróval Magyarországi körrepülésre indult a Graf Zeppelin.

Nyolcvanöt éve kötött ki a Graf Zeppelin Csepelen

Édesapám, akkor még Versics Béla (Vezér Béla) egy üveglemezes fényképezőgéppel kerékpáron eredt nyomába a zeppelinnek. Első képét a Szent Imre téren készítette, az égen a zeppelin, háttérben az azóta (1944-es amerikai bombatámadás által) elpusztított Csepeli Kultúrházzal, alatta a Csepeli Hősök emlékművével. A repülőtérre érkezve a magasban lebegő zeppelint ábrázolja.

Nyolcvanöt éve kötött ki a Graf Zeppelin Csepelen

A teljes lehorgonyzás után a „szivar” vízszintes helyzetbe került (lásd. címlapfotó). Ezt a képet az interneten találtam. (Nyugodtan átvettem, mivel ugyanazon az oldalon engedélyem nélkül bemutatják apám képét.

Egy Müncheni kirándulásom alkalmával a „Deutsches Museum”-ban megláttam a Graf Zeppelin kicsinyített modelljét, amit több más Zeppelin-objektummal együtt megörökítettem.

ZEP-15Nyolcvanöt éve kötött ki a Graf Zeppelin Csepelen

Legérdekesebb a képen látható motor, továbbá a műszaki adatai, melyek a következő képen láthatóak:

Nyolcvanöt éve kötött ki a Graf Zeppelin Csepelen

Vezér Endre csepeli helytörténész

 

Itt lehet hozzászólni !