Hasznos információk: Tanácsnoki közlemény a közterületi kutyasétáltatásról

Csepel.info, Bercsik Károly/Facebook

ebvezetés

Fotó: Illusztráció

Alábbiakban Bercsik Károly csepeli önkormányzati képviselő, és közterület-fenntartási tanácsnok közleményét változtatást nélkül közöljük. Az írás szövegét a politikus Facebook oldalain is olvashatják.

Tisztelt Csepeliek!

A közterületen történő ebvezetés (értsd.: kutyasétáltatás) jogszabályban foglalt – és egyébként logikus – előírásai:
“17. § (1) Belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet (értsd.: kutyafuttatóban – pontosítás tőlem) – ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.
(2) Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen.
(3) Szájkosarat használni a (2) bekezdésben foglaltak végrehajtása érdekében – ha törvény, kormányrendelet vagy miniszteri rendelet a szájkosár használatát nem írja elő – kizárólag az egyed jellemzően agresszív magatartásának ismerete esetén kell.”

Jogforrás: 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról

Közvetlen link a jogszabályhoz:
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1000041.KOR

A Városgazda továbbra is biztosítja (oltási könyv és lakcímkártya bemutatásának ellenében) az évi 500 darab ingyenes kutyapiszok zsákot, így közterületeink is tisztábbak maradhatnak.

Kérem, hogy figyeljünk kutyáinkra, és másokra, így csökkenthetőek az ebvezetésből származó közterületi problémák.

A jövőben is minden állatbarát, civil szervezet, és személy tapasztalatait, észrevételeit, valamint javaslatait szívesen fogadom. Keressenek bizalommal!

Köszönettel:
Bercsik Károly,
önkormányzati képviselő,
közterület-fenntartási tanácsnok
bercsik.karoly@fidesz.hu

14 hozzászólás “Hasznos információk: Tanácsnoki közlemény a közterületi kutyasétáltatásról” bejegyzésre

  1. kilgore trout szerint:

    Tisztelt Bercsik Úr!
    Végre egy helyi témájú anyag! Javaslom, hogy más ügyekre is hívják fel a lakosság figyelmét! Ilyen lehet a kertes házban lakó nemzettársak előkertjének gondozási kötelezettségére, a fák kivágására, a kerítés átláthatóságára, a tűzrakásra, a tüzelésre vagy a kémények engedélyeztetésére vonatkozó szabályozás.
    Köszönöm.

  2. Erdőlakó szerint:

    A kerti égetést például illene befejezni.
    Sem teregetni, sem szellőztetni nem lehet.

  3. Nagyapó szerint:

    Erdőlakó (szerintem panellakó), valamint be kellene tiltani a vegyes tüzelésű kazánokat, a dízel gépjárműveket, a benzines gépkocsikat, a gázfűtést (persze a nukleáris erőművet is, csak!) és jól megvolnánk a gyűjtögető élettel!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. fghfjhgkjhk szerint:

    Nagyapó!
    Megint a fideszes cinizmusa…

    A poszthoz:
    – egyszer látnám, hogy valakit is szabálysértési bírsággal sújt a közterület éber őre! Ameddig nem tartatják be a fenti szabályokat, addig a sok öntörvényű gazdi, a kutyájával együtt szarni fog az egészre.

  5. Koleszterin szerint:

    fghfjhgkjhk! Vannak fizikailag és szellemileg leépült aggok akiket még fizet is Csepel ittas vezetője ezért a színvonalért! Felénk a kutyások cirka fele amúgy összeszedi a kutyakakát. Nem tudom milyen köztük a fideszes-komcsi arány.:)

  6. kilgore trout szerint:

    Nagyapó!
    Maga tényleg ilyen hülye vagy csak tetteti? Senki nem beszélt a kazánokról és járművekről. Nem mellesleg egyébként a kéményseprő általi ellenőrzés és a járművek felülvizsgálata arról szól, hogy ezek a berendezések megfelelően működjenek.
    Ha már egyébként kazán, akkor az sem ártana, ha egyes szellemileg leépülőben levő nyuggerek nem szemetet égetnének a kazánjukban.
    Az kerti zöldhulladék égetésére is (1) van szabályozás, (2) józan paraszti ésszel is felfogható, hogy vizes avart nem égetünk. Mindkettőt megszegik a lakók.
    Egyetértek Erdőlakóval, szinte nem lehet szellőztetni, mert mindig van egy rohadt paraszt amelyik éppen éget valamit (akár kazánban, akár udvaron).

  7. Nagyapó szerint:

    fghfjhgkjhk, kilgore trout, Koleszterin és a többi “eszes ifjú” akinek még nem nőtt be a feje lágya!
    Nem kell azonnal proletár dühből írni. Elképzelhető, hogy valaki olvas, gondolkodik, ír. Arra próbáltam rávilágítani, hogy a kerti égetésnél (évi 2×1óra) nagyobb kárt okoz pl. a műanyag elégetése kazánban, vagy a kamionforgalom, stb., amit nem tiltanak, ill. tiltásuk hova vezetne.
    Nem messze tőlem lakik egy alacsony jövedelmű család. Rendszeresen égetnek mindent ami ég. Mi a teendő? Büntetni, kilakoltatni, kitiltani, ablakukat beverni (fagyjanak meg)? Tudom az öntudatos “ifjak” így oldanák meg. Az önkori megoldotta, ingyen fát adott nekik. Igaz azóta gondolkozom mennyivel környezetbarátabb a fa, mint az avar égetése?
    Olyan ez, mint amikor városból falun vesznek házat és azonnal üvöltenek az állattartás megszüntetéséért.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. lolka szerint:

    kilgore trout szerint:
    2016. március 25., péntek – 05:31

    “Nagyapó!
    Maga tényleg ilyen hülye vagy csak tetteti? ”
    -Elárulom…tényleg
    “Az elégetett falevél 98% vízgőz 2% pór”…ezt vissza lehet keresni az infón…falevél égetéssel kapcsolatban íródott a “Nagyapó” szerint…

  9. Nagyapó szerint:

    lolka “professzor” mi az igazság a falevél elégetésekor? Várom szaxxerű válaszát!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. Grün Izidor szerint:

    off!
    Meghalt Pozsgay Imre!
    Ő nevezte először népfelkelésnek a forradalmat!
    .
    Kicsit bonyolult, de próbáljuk lekövetni!
    Azt nem tudjuk, hogy az ellenforradalmat ki nevezte először forradalomnak, amit Imre bátyó elsőnek népfelkelésnek nevezett és utána abból szabaccságharc lett valakinek az ötletéből?!
    Sőt Biszku Béla aki harcos és párttársa volt már mint háborús bűnös szerepel ugyanabból az eseményből kifolyólag!
    .
    http://www.168ora.hu/itthon/elhunyt-pozsgay-imre-144133.html

  11. kilgore trout szerint:

    Nagyapó!
    Önnél ez a proletár téma már pszichopátiás jelenség. Mi köze ennek ehhez?
    Az, hogy mi okoz nagyobb kárt, tudományosan elég nehezen bizonyítható. Az viszont tény, hogy mind az avar égetése, mind pedig a kazánban kommunális hulladék égetése tilos. Ezt jogszabályok írják elő. Tájékozódjon!

  12. Grün Izidor szerint:

    kilgore trout4
    Ne próbáld meggyőzni az Vén Marhát!
    Az anyagmegmaradás törvénye (Anyag nem vész el csak átalakul) Neki már sok!
    A világ mióta világ ugyanannyi carbonnal rendelkezik, ami időnként tárolódik élő szervezetekben majd később oxigénnel egyesülve CO2-vé alakul!
    Itt egyedül a felhasználás rohamtempóban való emelkedése a hibás! 😀

  13. Koleszterin szerint:

    Addig prolizik a kisöreg amíg kipöckölöm a bőréből.:)A Laci bácsik meg a Wittner Máriák már csak ellenséget szereznek a fidesznek. Mondom mindezt úgy hogy még fel sem merült bennem hogy balra szavazzak. Se Kisz se párt se egyéb tag nem voltam tehát piszok idegesítő amikor az ilyen helyezkedő emberek osszák az észt. A Vida István – Csepel díszpolgára – volt nagy balos majd nagy jobbos biztos jobban megfelel az ízlésének! Bár azt elismerem hogy Csepel közlekedésével kapcsolatban a véleményemmel teljesen megegyezőt írt az öreg egy másik oldalon. Vagy lehet az az unokája írta.:)

  14. lolka szerint:

    Több betűt nem vagyok hajlandó erre a túl okos és másokat ledegradáló fazonra vesztegetni…már-már ez is sok, de itt az írás olvassa, olvastassa fel valakivel:
    http://www.eumet.hu/erdekessegek/avaregetes/

Itt lehet hozzászólni !