Az elmúlt ezer év népeink szabadságvágyának története

Fidesz.hu

Az elmúlt ezer év népeink szabadságvágyának története

Lengyelország számíthat Magyarországra, és tudjuk, mi is számíthatunk rájuk – hangsúlyozta Németh Szilárd.

 A magyar-lengyel szolidaritás évéről szóló határozati javaslat vitáját megnyitó expozéjában Csúcs Lászlóné lengyel nemzetiségi szószóló, az egyik előterjesztő azt mondta: az évszázados magyar-lengyel sorsközösség és barátság 20. századi megnyilvánulása volt a két nemzet közös küzdelme a kommunista diktatúra ellen.

Hangsúlyozta: a második világháború után a Szovjetuniónak kiszolgáltatott, nemzeti érzéseikben megalázott magyarok és lengyelek 1956-ban tetteikkel és áldozataikkal megnyitották azt az utat, amely 1989-90-re a kommunista rendszer bukásához vezetett Kelet-Közép-Európában.

A két nemzet egymás iránti szolidaritása kivételes és jövőbemutató érték – mondta Csúcs Lászlóné, aki emlékeztetett, hogy a napokban a lengyel szejm és szenátus is egyhangúlag megszavazta a lengyel-magyar szolidaritás évéről szóló határozatot.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kormány támogatásáról biztosította a benyújtott határozatot.

Kiemelte: a magyar és a lengyel nép több történelmi korszakon átívelő barátsága egyedülálló szilárdságú európai összevetésben. A magyar-lengyel sorsközösség 20. századi megnyilvánulása volt a két nép hősies küzdelme a kommunista diktatúrával szemben – mondta.

A tárcavezető szerint a magyar-lengyel barátság és szolidaritás ma – amikor az Európai Unió történetének legsúlyosabb kihívásával néz szembe – ugyanúgy aktuális, mint bármikor a közös történelemben.

A Fidesz nevében Németh Szilárd azt hangoztatta, hogy a magyar és a lengyel nép sosem tűrte a rabigát. Mint fogalmazott, az elmúlt ezer év “népeink szabadságvágyának története”. Közölte: Lengyelország számíthat Magyarországra, és “tudjuk, mi is számíthatunk rájuk”.

Forrás: Fidesz.hu

Itt lehet hozzászólni !