Kerékpárkölcsönző hálózat indulhat Budapest belvárosában

Inforadio.hu

Közösségi kerékpárkölcsönző-rendszer kialakítását tervezi döntően európai uniós forrásból a fővárosi önkormányzat.

Mint Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója elmondta, a Főpolgármesteri Kabinet hétfőn támogatta azt, hogy EU-s pályázatot készítsenek, s a jövő hónapban a Fővárosi Közgyűlés elé kerüljön az elképzelés. A kabinet elé benyújtott javaslat szerint párizsi vagy bécsi mintára úgynevezett kötött gyűjtésű rendszert alakítanának ki Budapesten. Ennek keretében a kerékpárokat előre telepített dokkoló állomásokról vihetnék el, s itt is adhatnák le azokat.

A rendszer bevezetéséhez 800-1.200 kerékpárral és átlagosan 300-600 méterenként elhelyezett dokkoló állomásokkal számolnak a szakemberek, kezdetben a belső városrészeken – jegyezte meg az igazgató.

Hozzátette, hogy a rendszer használata előzetes regisztrációt igényelne, a lopások és rongálások megelőzése érdekében. A külföldi tapasztalatok alapján a díjrendszer két részből állna: egy alacsony, éves előfizetési díjból és egy használat alapú útdíjból. A szolgáltatást az első fél vagy egy órában ingyen lehetne igénybe venni, azt követően időarányosan emelkedő díjakkal ösztönöznék a biciklik gyors “forgását”. Az előzetes tanulmány szerint a rendszer költségigénye 1,2 milliárd forint lenne, ebből mintegy 200 millió forintot önrészként kellene biztosítania a fővárosnak.

Az MTI információi szerint Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes az általa jegyzett anyagban a rendszer minimális működési felületeként 6 négyzetkilométert jelölt meg. Ez a Nagykörút és a Duna által határolt területet jelentené, kiegészítve a Szabadság híd és a Petőfi híd közti budai Duna-parti sávval, valamint a margitszigeti bejáróval. A mintegy 23 négyzetkilométeres maximális terület Pesten nagyjából a Hungária körút vonaláig, a budai oldalon pedig a Margit körútig és a Bartók Béla útig húzódna.

A főpolgármester-helyettes javaslatában jogi lépéseket szorgalmaz ahhoz, hogy a közösségi kerékpárkölcsönző-rendszert közszolgáltatássá nyilvánítsák. Kitért arra is: ha a közgyűlés a jövő hónapban dönt a projekt támogatásáról, akkor a rendszer a jövő év második felében valósulna meg. Megjegyezte, hogy a szűk határidők, illetve praktikus okok (időjárás) miatt célszerű lenne a rendszert 2011 tavaszán útjára indítani.

Forrás: Inforadio.hu

10 hozzászólás “Kerékpárkölcsönző hálózat indulhat Budapest belvárosában” bejegyzésre

  1. lolka szerint:

    Amig a kutyaszart nem szedik össze, addig ez figura (nem tudom elképzelni) ,hogy müködjön . Amásik az, hogy aki megszokta az autót,kényelmileg,munkaeszkőz,céges stb. nem fog bringára ülni egyszer esetleg a hecc kedvéért, asztán marad az autó. De szerintem rossz hejzetben van a Föváros ahhoz, hogy ilyesmivel kisérletezzen.

  2. Öreg halász szerint:

    A kutyasz@rt is összeszedik majd, ha kapnak rá az EU-tól pénzt. Ebben az országban értelmes dolgokra nem költik az adófizetők pénzét. Azt csak viszik…

    Az EU-s pénzeket követi az unió, azért muszáj értelmes dolgokra költeni. Csak amikor azt is látványosan szétmutyizzák a szegfűs és a madaras elvtársak, akkor van olyan, mint a szennyvíztisztítónál. Ha jól tudom, ott vagy 12 milliárd forintos büntetést kaptunk a “tisztázatlan ügyek” miatt.

    Ilyenkor kell elénekelni az Internacionálét, meg az éhező proletárt!

  3. Nagyezsda szerint:

    A kutyapiszkot az állat gazdájának kell felszedni!, és nem mának. Az a baj , hogy vannak akik csak mindig másokra mutogatnak,ahelyett, hogy a saját dolgukkal törődnének. Aki kutyát tart takarítson is maga után.! Ez nem pénz kérdés, hanem jó ízlés. A kerékpárkölcsönzés más országokban, sőt más m.o-i városban s bevált, persze az jó lenne a közlekedési morál is javulna, mert életveszély kerékpározni, még Csepelen is, hát még a Belvárosban. Az ötlet jó!

  4. titok szerint:

    Sokan összeszednénk ,ha lenne szemetes edény kihelyezve.Semmi kedvem ,1-2 órás séta alatt a sz@rt hurcolni magammal.Gondolom ez érthető.

    Utálom ezt a témát néhány finnyáska imádja a kutyásokat piszkálni.Arra már nem gondolnak mi van a buszokon.
    Tetvesek lehetnek,tbc elkaphatják.De hát a kutya ……unom már.

  5. Lexon szerint:

    titok:Nem, nem érthetô. Keress más megoldást, a kutyasz@rt akkor is össze kell szedned. Ha nem vagy rá képes, akkor ne tarts kutyát!

  6. lolka szerint:

    Félreértés ne essék, lehet hogy nagyon- nagyon rossz példát emlitettem nem akartam a kutyatartókat bántani , de amig olyan dolgok mellett elmegyünk ami okozójai mi is vagyunk nem hiszem, hogy érettek vagyunk kőlcsön kerékpárokkal közlekedni. Tehát felesleges ilyen dolgokra pénzt költeni még ha Unios is. Aki autos nem fog kiszállni, ha meg sportból teker vesz magának. Volt már olyan kezdeményezés is,hogy aki egyedül utazik munkába autóval vigye az ismerősét is szerimtem ebből sem lett nagy megoldás, rengeteg autót lehet látni, hogy egy eber ül benne. Na szóval igy gondoltam a kutyus kakikát.

  7. Nagyezsda szerint:

    Titok! Nem vagyok finnyáska, nekem is van kutyám, kertes házban lakom, nem az utcára piszkít. A családom kutyatartói bizony leviszik a zacskót és felszedik a kutyájuk után aa…, Egyébként abban igaza van, hogy a buszok borzasztó koszosak, főleg a 38, 138 vonalán futók. A Volán buszok majd szét esnek, takarítani elfelejtik, a bérlet meg igen borsos árú. A kerékpárral közlekedést pedig igenis szorgalmazni kell, mert :
    1. környezetkímélő, nincs kipufogó gáz,
    2. olcsó , nem kell tankolni
    3. egészséges a számítógép előtt tunnyadóknak is, fiataloknak, öregeknek
    4. nem mérgesít fel, hogy kimarad a járat
    5 nem zsúfolt
    6.nem koszos.
    Csak akkor dühös az ember ha ellopják, mert nincs hova lezárni pl. a Kossuth Lajos utcai üzletsoron, OTP-né.

  8. lolka szerint:

    titok:Ha már az én hibámból igy szóbakerült ez a téma tudodmit, hagyd ott és visszajövet szedd össze, legfeljebb ha nem ismered meg a többit is összeszedheted!

  9. lolka szerint:

    Nagyezsda:
    A 7. pont kimaradt-Roppant veszélyes a megfelelő közlekedési feltételek hiányában(KERÉKPÁR ÚT) ami járható!

  10. Nagyezsda szerint:

    Lolka! Igazad van, de ez nem az előnye, hanem a hátránya, valamint a közlekedési kultúra hiánya is.

Itt lehet hozzászólni !