Devizahitelesek: forró lehet az idei nyár

Portfolio.hu, Magyar Hírlap, Mno., Pénzcentrum, Csepel.info

Két hónap múlva a devizahitelek tömeges bedőlése kezdődhet el – nyilatkozták a Magyar Hírlapnak szakértők, akik szerint a kormány intézkedései egyelőre nem tudják orvosolni a svájci frankban és az euróban eladósodottak helyzetét.

Németh Dávid, az ING elemzője szerint a devizahitelek forinthitelre váltása ugyan csábítóan hangzik, de korántsem biztos, hogy a növekvő tőketörlesztés és a váltás költségei nem nagyobbak, mint az ebből fakadó megtakarítás. Sőt, szerinte most szinte biztos, hogy nem éri meg ezt tenni, legfeljebb akkor, ha a frankárfolyam 270 forint fölé emelkedne.

Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke úgy látja, az ügyfelek együttműködő készségén múlik sok minden. “Ha elzárkózás helyett idejében értesítik a hitelintézetet arról, hogy fizetési gondjaik lehetnek, és ezért könnyítést kérnek, számíthatnak rá, hogy kapnak is”-nyilatkozta.

A munkahelyek tömeges megszűnése és a forintgyengülés miatt tíz- vagy százezrek kerülhetnek nehéz helyzetbe Csath Magdolna közgazdász szerint. Úgy véli, nem lesz meglepő, ha sokan elveszítik a jelzálog-hitel segítségével megszerzett otthonukat, ugyanis még csak most fog elérkezni az a pont, amikor már nem tudják fizetni havi költségeiket és törlesztő részleteiket az érintettek.
Ebben a helyzetben az árverés és a bankkal történő megállapodás lehetősége maradt – tette hozzá.

Utóbbit alátámasztja a Bankszövetség álláspontja: amennyiben az ügyfelek idejében kérnek könnyítést, számíthatnak a hitelintézet segítségére – fejti ki a Magyar Hírlap.

portfolio.hu

Kapcsolódó cikk:

Kezdődnek a kilakoltatások: Gyorsreagálású Önvédelmi Zónákat szerveznek

Haldoklik az ingatlanlízing

Egy hozzászólás “Devizahitelesek: forró lehet az idei nyár” bejegyzésre

  1. titok szerint:

    Ha előre gondolkodnak ,pár évvel,akkor kijöttek volna tüntetni.

Itt lehet hozzászólni !