Titkolja kormányát Bajnai, Lendvai MSZP-elnök lehet – ez történt kedden

Inforadio.hu

Az MSZP pusztító géniuszáról az Index galériája itt közöl összefoglalót

Nem árulja el kormánytagjai nevét Bajnai. Lendvai lehet az MSZP elnöke. Emelkedik a nyugdíjkorhatár. Rendkívüli ülés az orosz MOL-bevásárlás miatt.

Megvonta Magyarország eddigi elsőrendű, “A” kategóriás szuverén adóskockázati besorolását a Moody’s. A hitelminősítő cég közölte: a gazdaság már a globális válság kezdetekor rosszabb állapotban volt Magyarországon, mint a többi közép-európai államban. 

Nem árulja el kormánytagjai nevét Bajnai

Csak megválasztása után beszél kormányának tagjairól a miniszterelnök-jelölt. Bajnai Gordon kérdésre válaszolva nem kommentálta azt az értesülést, amely szerint megállapodott az MSZP-frakcióval arról, hogy az 5 kulcsminisztérium élére ő választja ki a vezetőket, és nem pártpolitikust jelöl. Az egyezségről korábban Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese beszélt. Előzőleg a pénzügyminiszter újságírók előtt azt mondta: nem tárgyalt semmilyen személyes feladatvállalásról Bajnai Gordon kormányfő-jelölttel. Veres János arról nem kívánt nyilatkozni, hogy maradna-e posztján, csak annyit közölt: támogat minden olyan intézkedést, amely érdemben, és belátható időn belül csökkenti a kiadásokat.

Lendvai lehet az MSZP elnöke

Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetőjének neve is szóba jöhet a szocialista párt elnökeként. Ezt Kiss Péter, az MSZP alelnöke jelentette be. A politikus hozzátette: csak csütörtökre derül ki, hogy kik a jelöltek, hiszen a jelölési folyamat most indul. Kiss Péter arra a kérdésre nem válaszolt, hogy Gyurcsány Ferenc újra elindul-e a pártelnöki posztért.

Emelkedik a nyugdíjkorhatár

A nyugdíjkorhatár emelését javasolja a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosításával a kormány. A szociális tárca államtitkára az előterjesztés általános vitájának kezdetén elmondta: a korhatár 2016-tól – az 1954-ben született korosztálytól – születési évenként négy hónappal emelkedne, és 2027-ben – az 1962-ben született korosztállyal – érné el a 65 évet. Korózs Lajos hozzátette: az európai országok döntő többségében magasabb a nyugdíjkorhatár, mint Magyarországon. Mátrai Márta fideszes országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy a szocialisták nem ezt ígérték 2006-ban.

Rendkívüli ülés az orosz MOL-bevásárlás miatt

A MOL-ügy miatt szerda délelőttre összehívta a külügyi bizottság rendkívüli ülését a testület fideszes elnöke. Németh Zsolt azt mondta: az egyeztetésre meghívták Hernádi Zsoltot, a magyar olajtársaság elnök-vezérigazgatóját és Veres János pénzügyminisztert is. A politikus emlékeztetett: az osztrák OMV eladta a magyar Mol-ban lévő, 21,2 százalékos részesedését az orosz Szurgutnyeftgaznak. A Financial Times azt írta: a tranzakció a magyar kormányt is meglepte. A londoni gazdasági-politikai napilap úgy tudja: az Európai Bizottság energiaügyi illetékesei attól tartanak, hogy az ügylet akadályozhatja az egységes uniós energiapolitika kialakítását.

Újabb leminősítés

Megvonta Magyarország eddigi elsőrendű, “A” kategóriás szuverén adóskockázati besorolását a Moody’s. A hitelminősítő cég közölte: a gazdaság már a globális válság kezdetekor rosszabb állapotban volt Magyarországon, mint a többi közép-európai államban, ezért, és a jelentős külső finanszírozási igények miatt különösen ki van szolgáltatva a nemzetközi hatásoknak, valamint továbbra is korlátozott a pénzügypolitikai és a költségvetési mozgástere. Magyarország esetében már mindhárom nagy hitelminősítő közepes befektetői besorolást tart fenn; a Moody’s előtt leminősítette az adóskockázati osztályzatot a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings is.

A magyar adósságkategória a bóvli felé tart

A Forbes amerikai üzleti magazin szerint Magyarország adósságosztályzata a bóvli kategória felé tart. A lap szerint a politikai bizonytalanság közepette az újabb leminősítés csak olaj a tűzre a gazdasági válságban. A lap emlékeztet: a magyar szuverén adósság-besorolás csak egy lépésre van attól, hogy a spekulatív sávba kerüljön.

Tőkejuttatás az FHB-nek

30 milliárd forintos állami tőkejuttatást kap az FHB az IMF-csomagból – jelentette be a pénzügyminiszter. Veres János azt mondta: a tőke osztalékelsőbbségi, de nem szavazó részvényeket jelent, amelyek osztaléka 10 és fél százalék. Az FHB azt közölte, hogy a tőkeemeléssel összefüggésben meghatározott különleges osztalékelsőbbséget biztosító részvényeket, továbbá 1 darab különleges vétójogot biztosító szavazatelsőbbségi részvényt bocsát ki; ezeket az állam jegyzi le. A különleges vétójoggal az állam a közgyűlés osztalék fizetéséről határozó döntéseinél élhet.

Magyarországon a legrosszabb a fizetési hajlandóság az EU-ban

Az Európai Unió tagországai közül Magyarországon a legmagasabb a fizetésképtelen cégek aránya – közölte a Coface Hungary országigazgatója. Dercze Zoltán azt mondta: a válság miatt ma már nincs a fizetőképesség szempontjából biztonságos ágazat, mert az elhúzódó krízis a korábban jobban teljesítő szektorokat is érinti. A hitelbiztosító és követeléskezelő cég vezetője emlékeztetett: Magyarországon 2003 júniusa óta folyamatosan emelkedik a késve fizető cégek száma. Hozzátette: míg 2003-ban egy számlát átlagosan 35 nap alatt fizettek ki, addig 2008-ban már több mint 100 napot kellett várni egy számla kiegyenlítésére.

Felavatták az Európai Parlament Antall-szárnyát

Az Európai Parlament központjában felavatták az Antall József néhai magyar miniszterelnökről elnevezett új épületszárnyat. Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke Brüsszelben azt mondta: Antall József kiemelt szerepet játszott az európai megosztottság megszüntetése után a kontinens újraegyesítésben.

Forrás: Inforadio.hu

Gyurcsány Szekeresről: “Gyenge emberi minőségű”

Gyurcsány Ferenc élesen kritizálta Szekeres Imre elnökhelyettest, akit “gyenge emberi minőségűnek” nevezett az MSZP megyei elnökeinek és tisztségviselőinek keddi tanácskozásán.

Gyurcsány Ferenc élesen kritizálta Szekeres Imre elnökhelyettest, akit “gyenge emberi minőségűnek” nevezett az MSZP megyei elnökeinek és tisztségviselőinek keddi tanácskozásán – olvasható a Népszabadság Online és a Hírszerző beszámolójában.

Évek óta elfojtott vitákat, személyi ellentéteket hozott felszínre a szocialisták megyei elnökeinek és tisztségviselőinek tanácskozása – írta a Népszabadság Online. Értesülésük szerint a távozó miniszterelnök a megbeszélésen meglepően éles kritikát fogalmazott meg az utódlásra esélyes Szekeres Imrével szemben. Gyurcsány közölte: nem szeretné, ha Szekeres lenne MSZP vezetője, mert emberi minősége erre nem teszi alkalmassá.

A miniszterelnök azzal vádolta meg a honvédelmi minisztert, hogy régóta áskálódik és szervezkedik ellene, a kormányfő-jelölési folyamatban több ízben szembe ment vele. Szekeres Imre kikérte magának az elhangzottakat, megjegyezte: a maga részéről Gyurcsányt “jó emberi minőségűnek” tartja, de kéri, hagyjon fel ezzel a stílussal és viselkedéssel.

Úgy tudni, Lamperth Mónika közölte: Szekerest “kicsit ugyan körülményesnek és óvatosnak, de jó minőségű embernek” ismeri, Gyurcsányt pedig arra kérte, hogy ne akarja egyedül meghatározni, hogy ki vezetheti az MSZP-t.

Forrás: Inforadio.hu

5 hozzászólás “Titkolja kormányát Bajnai, Lendvai MSZP-elnök lehet – ez történt kedden” bejegyzésre

  1. Kovács Ernő szerint:

    http://www.kommentator.eoldal.hu/ Katt rá, mert van helyi théma!
    Gyurcsánynak új pártot kell alapítania! Sokkal népszerűbb lenne, mint az Mszp!

  2. Gordon szerint:

    Népszerűbb lenne mint az argentin?

  3. balszélső szerint:

    Bajnainak tudtommal nincsenek még kormánytagjai, hisz ő is csak jelölt.
    Ahogy elnéztem a forgalomból kivont miniszterek ábrázatát, nem biztos, hogy valaha is megválasztják.
    Gyurcsány meg azt alapít, amit akar, az őt siratók többsége 70 feletti, így aligha lesz a jövő pártja az övé.
    A funkcionáriusok meg kitűnő váltási készséggel megáldott emberek, akik ha az érdekük kívánja, már el is felejtették, hogy ki volt az előző miniszterelnök.

  4. infósferi szerint:

    Sopánkát is felfelé buktatják?
    Talán félnek a Szekerestől?

  5. bozso szerint:

    PAPRIKA JANCSI ez a fleto!!!

Itt lehet hozzászólni !