Orbán Viktor segítségét kéri a MAZSIHISZ

Brüsszeli főrabbi: “félelemben élünk”

Magyar Idők, Mandiner

Orbán Viktor segítségét kéri a MAZSIHISZ

Hanuka a Nyugatinál: szerencsére a magyar zsidóság Európa legkevésbé fenyegetett közösségeihez tartozik

Orbán Viktorhoz fordult, és további biztonsági intézkedéseket kért a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), tekintettel a szélsőséges iszlám európai megjelenésére és az elmúlt hetek terrortámadásaira – tudta meg a Magyar Idők. Eközben az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) folyamatosan egyeztet a rendőrséggel arról, hogy a december 6-án kezdődő hanukát biztonságos körülmények között meg lehet-e tartani.

– A megváltozott helyzetben különösen fontosnak tartjuk, hogy a magyar kormány megvédjen minden magyar állampolgárt, beleértve a zsidó közösség tagjait is – mondta lapunk megkeresésére Heisler András, a Mazsihisz elnöke, aki az Európában történt terrorcselekmények után úgy fogalmazott: mindent megtesznek azért, hogy a közösség érdekében javítsák a Mazsihisz önvédelmi képességét, ez azonban állami közreműködés nélkül nem megy. – Szorosan együttműködünk az illetékes belügyi szervekkel, ezzel együtt további biztonsági intézkedéseket szorgalmazunk, ami miatt közvetlenül Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordultunk – fogalmazott Heisler András.

Az elnök a Magyar Időknek azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy Albert Avraham Guigui, Brüsszel főrabbija a napokban kijelentette: Európában nincs jövője a zsidóknak (lásd az alábbi cikket). Heisler erre ragálva közölte: a szélsőséges iszlám európai megjelenése mindenki számára veszélyforrást jelent, zsidóknak és nem zsidóknak egyaránt. A minapi párizsi vérengzés, vagy Brüsszel városának „lebénulása” minden polgárt egyaránt súlyosan érint. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a zsidó intézmények kiemelt kockázattal számolhatnak. – Az elmúlt években megtapasztalhattuk a radikális iszlám terrorszervezetek erejét – Toulouse, Brüsszel, Párizs és Koppenhága példája mutatja, hogy a zsidó közösségek fenyegetettsége nagyobb – hangsúlyozta az elnök. Heisler András ezzel együtt leszögezte: mindennemű terrorfenyegetettség ellenére a Mazsihisz vezetői azon dolgoznak, hogy a magyarországi zsidóság tradíciói tovább éljenek. – Nem engedhetjük meg, hogy szélsőségek megtörjék azt a sokak által reneszánsznak mondott fejlődést, mely ma a magyarországi, és különösen a budapesti zsidóságot jellemzi – fejtette ki. Szerinte Európa tisztában van azzal, hogy zsidóság nélkül nem képzelhető el földrészünk jövője, így Magyarországé sem.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség folyamatosan egyeztet a rend­őrséggel, hogy a december 6-án kezdődő szabadtéri hanukát biztonságos körülmények között meg lehet-e tartani. Köves Slomó vezető rabbi lapunknak elmondta: a hatóság egyelőre nem látja indokoltnak a zsidó ünnepség elhalasztását. – Figyelembe véve, hogy Magyarországon és azon belül Budapesten nincs olyan ostromállapot, mint Brüsszelben vagy Párizsban, bízunk abban, hogy a megfelelő biztonsági intézkedések mellett meg tudjuk tartani a hagyományos, Nyugati téri fények ünnepét.

Forrás: Magyar Idők

Brüsszeli főrabbi: “félelemben élünk”

A brüsszeli zsidók élethelyzetéről beszélt Albert Avraham Guigui brüsszeli főrabbi egy izraeli rádiónak – számol be a Szombat folyóirat. A főrabbi arról nyilatkozott: a hívek otthon imádkoznak, vagy kisebb csoportokban jönnek össze magánlakásokon. Felsorolta, hogy az iskolák, a mozik, a nagyáruházak zárva vannak, miközben tilos minden köztéri megmozdulás. „Félelemben élünk és figyeljük a rendőrség és a kormány utasításait, akik szerint súlyos veszélynek vagyunk kitéve mindaddig, amíg a terroristákat le nem tartóztatják.”

Guigui úgy folytatta: „Mi zsidók, jól ismerjük ezt a helyzetet, tudjuk, kik azok a terroristák: másfél éve négy zsidót gyilkoltak meg a brüsszeli zsidó múzeumban. De Belgium polgárai, akik mindeddig azt hitték, hogy a terror csak a zsidókat (meg esetleg a rendőröket) fenyegeti, most szintén beláthatják, hogy mindannyian a terroristák céltáblái, és a dzsihadisták potenciális áldozatai lehetnek”.

A főrabbi felsorolta: Belgiumban 50 ezer zsidó él, 25 ezer Brüsszelben, 18 ezer Antwerpenben, a maradék Charleroi-ban és másutt. De folyamatos a kivándorlás Izraelbe, valamint Kanadába és az Egyesült Államokba. „Az emberek megértik, hogy Európában a zsidóknak nincs jövője. Mindehhez hozzájárul a gazdasági válság is, ami a fiatalokat készteti távozásra: Izraelbe és máshová” – mondta Guigui. A főrabbi végül arról beszélt: „az alija minden zsidó számára kulcsfontosságú. A zsidók minden nemzedéke erről álmodott. De nem szabad félelemből alijázni, mert akkor mindig az lesz az érzésünk, hogy valamit elvesztettünk. Az alija Izrael szeretetén alapszik”.

Forrás: Mandiner

2 hozzászólás “Orbán Viktor segítségét kéri a MAZSIHISZ” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    majd a TEK-et megkéri és vigyáz rátok! 😀

  2. Tarjányi László szerint:

    Európában a zsidóknak nincs jövője, erről maguk is tehetnek! Miért kellett annyira felkarolni a muszlim migránsokat! A Migration Aid tagjai a Keletinél pátyolgatták őket, volt olyan aktivista aki kipában (SIC!) tette ezt. Az agyalágyultak még Leszbosz szigetére is elmentek, tanulmányozni hogyan lehetne még több migránst kihalászni az Égei-tengerből!

    A Migration Aidnek nevet kellene változtatnia Migration Aidsre, mert behozták a terrorizmus pestisét Európába! A hitsorsosok egyék meg amit főztek! Lehet menni Amerikába, hátha oda nem tudnak utánnuk menni! Vagy ha mégis, a Marson vizet találtak, oda talán még az Iszlám Állam sem tud eljutni!

    Amúgy meg nem a TEK-nek kell rájuk vigyázni, mert van TEV-jük, majd Bodnár megoldja!

Itt lehet hozzászólni !