Madarakról, természetről a hulladékcsökkentés kapcsán

Csepel.hu

 

hull5

Két fontos témáról esett szó az Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából a csepeli polgármesteri hivatalban megrendezett előadáson november 23-án: az egyik az eldobott, de újrahasznosítható tárgyakról, a másik a madarakról szólt. Az eseményt Polinszky Tibor, az önkormányzat megbízott főépítésze nyitotta meg. Az előadásokat csepeli kisiskolások és tanáraik hallgatták meg, és okulhattak abból, hogy mennyire fontos környezetünk védelme.

Hortobágyi Andrea, az e-refuse Kft. ügyvezetője a számtalan kidobott értékeinkről beszélt, amelyeknek egy része kárba vész, de egy másik része újrahasznosítható. Szomorú látvány, amikor erdőkben találunk odahányt elektronikai berendezéseket, noha a tulajdonosaik megfelelő gyűjtőpontokon leadhatják őket.  A különféle háztartási gépek, megunt televíziók bizonyos hányadát még képesek megjavítani, és értékesítik őket. Más esetekben alkatrészeikre bontják, és amelyeket lehet, újrahasznosítják. Az egyéb tárgyakat is sokféleképpen lehet újra felhasználni, ha megvan a kellő akarat és az ötletesség. A legfontosabb cél, hogy a hulladékok keletkezését csökkentsék, illetve az újrahasznosítással védjék a környezetet.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa fényképes vetítéses beszámolót tartott arról, hogy mi lakozik a madarakban és mit tegyünk értük, hogy még jobban szeressenek bennünket. Magyarországon mintegy hatvan madárfaj fordul elő, amelyek sok örömet szereznek nekünk, de szívesen veszik a gondoskodásunkat is. A téli madáretetés az első hó lehullásától az utolsó hóolvadásig tart. Noha a szárnyas állatkák elég okosak, hogy megtalálják az élelmet, az emberek segítsége is lényeges. Mivel etessük a madarakat? Például olyan olajos magvakkal, mint a napraforgó vagy a köles; almával, főtt zöldségekkel vagy szalonnával. Mit ne adjunk nekik? Nem jó a sózott, adalékanyagot tartalmazó élelmiszer, de a kenyér sem javallott, mert bélgyulladást okoz. A kertekben, erkélyeken, ablakokban, fákon elhelyezett etetőkhöz egy idő után visszajárnak a madarak, és várják az eleséget.

Csepel.hu

 

2 hozzászólás “Madarakról, természetről a hulladékcsökkentés kapcsán” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    “Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilváníttatná Orbán Viktor miniszterelnök a Csányi Sándor OTP-elnökhöz köthető Homatech Recycling Zrt. százhalombattai beruházását” – legalábbis ez derül ki a Kormány.hu-n november 19-én megjelent tervezetből.
    .
    http://mno.hu/gazdasag/kulonos-uzletre-keszulhet-csanyi-1315484

  2. nagyapó szerint:

    És?????????

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !