Mansfeld Péterre, a kivégzett forradalmárra emlékeztek

Magyar Hírlap

Kivégzésének ötvenedik évfordulóján Mansfeld Péterre emlékezett tegnap a Fidesz–KDNP csepeli szervezete.

Az 1956-os forradalom utáni megtorlások legfiatalabb áldozata a csepeli Rákosi Mátyás Tanintézetben volt esztergályos ipari tanuló. Ennek az intézménynek a jogutódjában, a Csepel-sziget Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban tartott, koszorúzással egybekötött megemlékezésen Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője mondott beszédet. Mansfeld Pétert tizenegy nappal tizennyolcadik életévének betöltése után, 1959. március 21-én végezték ki, miután a legfelsőbb bírói tanács életfogytiglanról halálbüntetésre módosította az ifjú forradalmár ítéletét.

magyarhirlap.hu

13 hozzászólás “Mansfeld Péterre, a kivégzett forradalmárra emlékeztek” bejegyzésre

  1. Tamási Juli szerint:

    Ehhez nem lehet hozzászólni. Ebben a gyermekemberben több bátorság, becsület volt, mint a mai politikai elit tagjaiban összeadva,,,

  2. miska72 szerint:

    Ezek vagytok ti! MSZP megcsináltátok!

  3. Gordon szerint:

    Miska!

    Fikarcnyi szégyenérzet sincs bennük. (Sőt! “Mi az hogy! Nagyonis!”) Ez látszott a délelőtti szavazáson, és látszik sok egyéb más dologból.

    A 90 utáni nemzeti ünnepeket sem az annak megfelelő napon akarják megtartani, mindig direkt úgy alakítják a programot, hogy egy vagy két nappal előbb legyen az ünnepség, vagy a megemlékezés. Ez sem lehet véletlen, ezzel is üzenni akarnak… Véleményem szerint azt üzenik vele, hogy nem tisztelik a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepeit…

    De van más jel is, mely alátámasztja a fenti elgondolásomat: most például egy volt Kádár-kegyencet jelöltek a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesi posztjára. Szerencsére a köztársasági elnöknek megint helyén volt az esze és a szíve. Sikerült megfúrnia a szocik tervét.

  4. miska72 szerint:

    Az igazságot akkor is minden áron el kellett tusolni!
    Minden áron megkellett védeni a DIKTATÚRÁT!
    Ez van ma is! Nem kicsit! NAGYON!
    Az elkövetett, hibákat el kell tusolni! Mi vagyunk az istenek! Mi vagyunk a törvény! Ha hibáztunk akkor is kitartunk, hogy törvényessen, jogszerűen, szakszerüen, és határidőben jártunk el! Na ez a mai DIKTATÚRA! MSZP! MEGCSINÁLTÁTOK!!
    Mem mi!
    TI!

  5. Lucifer szerint:

    Csak hogy teljes legyen a kép.

    Mansfeld Péter 1956.-ban a Széna -téri felkelők részére hordta a municiót gépkocsival, bár nem volt gépjármű vezetői engedélye. Nem is lehetett fiatal kora miatt. Ezért begyűjtötték ugyan, de fiatal korára tekintettel nem emeltek ellene vádat, szabadon engedték.
    A Peti gyerek azonban nem fért a bőrében és egy sor köztörvényes bűncselekményt hajtott végre, hol egyedül, hol bűnszövetségben. Bűnlajstromában szerepelt: Autófeltörések, autólopások, betörések, hatósági személyek megtámadása többedmagával, fegyver rejtegetés, tiltott határátlépési kísérlet. A Széna-téri ügyködése csak hab volt a tortán.

    Ha az ’56.-os események miatt elítéltek listáját végignézzük, jelentős részük köztörvényes cselekmények miatt lett elítélve. Most ezeket a forradalom mártírjainak minősítik.

  6. Gordon szerint:

    A bíróság korabeli ítélete nem volt törvényes, mert a bíróság és a különböző szervek politikai nyomásra, esetenként konkrét politikai beavatkozás és utasítás szerint működtek.

    A bíróság korabeli ítélete nem volt törvényes, mert előre megírt ítéletről van szó, mely nem állja ki a törvényesség egyetlen próbáját sem, és valószínűleg a Köztársaság téren diktálták le.

    A bíróság korabeli döntése nem volt törvényes, ezért az már nincs is érvényben. Pétert rehabilitálták. 1990-ben a jogállam győzedelmeskedett.

    Aki ennek ellenére még mindig köti az ebet a karóhoz, és Péter bűnössége mellet próbál érvelni (e tekintetben csak egy legitimitással nem rendelkező bíróságra és az egyéb szintén legitimitás nélkül működő szervekre véleményére, a Pártközpontban diktált papírfecnijeire támaszkodhat) az egy bukott rendszer fogadatlan prókátora.

    Nyugodj békében Péter.

  7. Bubus szerint:

    Lucifer, Pétert azért gyilkolták meg, mert a hatalom azt üzente, hogy bárkit, bármiért hajlandó meggyilkolni, ha abban veszélyt lát a hatalmára nézve. Azt is üzenték, hogy nem felejtenek, és a bosszú mindennél fontosabb. Még egy olyan embert is képesek meggyilkolni, aki fiatalkorúként cselekedett a kommunista államhatalom ellen. “Akkor megvárjuk, míg felnő, és akkor öljük meg” – üzenték mindenkinek, akinek kisfia, kislánya is volt. Azt üzenték, hogy a terrornek nincs semmiféle határa, a hatalomért bárkit hajlandók meggyilkolni.

    “Peti gyereket”, ahogy írod, az elvtársaid meggyilkolták. Te meg képes vagy még mocskolódni. Szerinted valóban megérdemelte?

  8. Lucifer szerint:

    Azzal, hogy megölték, én se értek egyet. Az viszont biztos, hogy az elkövetett köztörvényes bűncselekményeiért hosszú büntetés járt volna neki. Például, egyik rendszer se tűri el, hogy rendőrét csoportosan megtámadják és elvegyék a fegyverét. Márpedig ezek a “gyerekek” ezt is megtették. A tények makacs dolgok.

  9. Öreg halász szerint:

    Szeretnélek emlékeztetni, hogy a posztos rendőrt azért rabolták el Mansfeldék, hogy a fegyverével forradalmat robbantsanak ki vagy forradalmárokat szabadítsanak ki a börtönből. Hogy naív cselekedet volt? Igen. Gyerekek voltak, ha nem tudnád. Csak a hatalom, az nem vette tudomásul, mert meggyilkolta Mansfeldet, és a többiek is súlyos börtönéveket aptak tőle.

    Szeretnélek emlékeztetni arra is, hogy nem csak Mansfeldéket, de az 56-osokat is köztörvényes bűncselekményekért ítélték halálra. Csaknem valamennyi esetben köztörvényes bűnözőnek állították be a demokráciáért küzdő, a megszálló szovjet csapatok vagy az ÁVH-sok ellen harcoló honfitársainkat.

    Ha ezt sem tudtad, nézz utána, mert a tények bizony valóban makacs dolgok, de aljas módon gyilkolni nem makacsság, hanem végtelen nagy bűn. Azokat, akik ilyen bűnt követnek el, talán nem védeni kellene az áldozat bemocskolásával.

    Úgyhogy jobb lenne, ha szépen elnézést kérnél!

  10. Ede szerint:

    Horváth Gyula ma megmondta a tutit (2009. ápr.1 CseppTV telefonos fórum nyitó mondatok)

    LE VELE!

    Horváth Gyulának nincs helye a politikai közéletben, mert nyíltan szembehelyezkedik a bíróság jogerős ítéletével mely szerint Mansfeld Péter REHABILITÁLTÁK
    Ezek szerint egyetért azzal, hogy megaláztak és az akkori törvények szerint is TÖRVÉNYTELENÜL elvettek egy fiatal életet.
    Aki a hóhérokkal egyetért és ezt NAGY NYILVÁNOSSÁG ELŐTT HIRDETI, annak EL KELL TAKARODNIA A KÖZÉLETBŐL, és otthon azt beszél,amit akar!

  11. Nóri01 szerint:

    Hát,Lucifer,a neved találó,az biztos…Pontosan az ilyen emberek miatt tart itt ez az ország,ahol tart.És sajnos sok van belőletek és a gerincetek is elég hajlékony.Mansfelddel ellentétben,ugyebár.Örülök neki,hogy nem abban az időben élünk és nem vagy a szomszédom,mert biztos vagyok benne,hogy súgtál volna mindenkiről és szó nélkül feldobtál volna mindenkit magad körül a “haza szolgálatában”.Hányok a fajtádtól!
    Azért arra kíváncsi lennék,mit szóltál volna,ha a te fiad követ el annak idején ilyen “köztörvényes bűncselekményeket”.Vajon akkor is ilyen elnéző lennél a fiadra kirótt ítélettel?Pláne úgy,hogy napokon belül a tudtod nélkül megváltoztatják azt halálbüntetésre és végre is hajtják?!Vagy te tényleg annyira agymosott és elvek nélküli ember lettél volna abban az időben is,mint amilyen most is vagy és még egyet is értettél volna ezzel a -sajnos tipikus- csalással és gyilkossággal?Ezen sem lennék meglepve.Tegyük fel,hogy elkövette ezeket a-nyilvánvalóan koholt-bűnöket.Komolyan úgy gondolod,hogy ilyen embertelen,megalázó bánásmódot és a HOSSZÚ raboskodás utáni halált érdemelte???
    Te biztos megbecsült tagja lettél volna a társadalomnak abban az időben,hiszen a legnagyobb talpnyalók és besúgók között tartottak volna számon.

    Csak gratulálni tudok az életszemléletedhez és a nem létező lelkivilágodhoz!

  12. miska72 szerint:

    Most a politikai ELIT övet el KÖZTÖRVÉNYES BÜNCSELEKMÉNYEKET! 😉
    http://www.kuruc.info/r/6/39566/

  13. miska72 szerint:

    Sajnos MAFFIA az állam!
    TAPASZTALAT!

Itt lehet hozzászólni !