Gyurcsány 2010-et is megússza, de 2011 brutális év lesz

Heti Válasz

A kormány szavazóbázisa védelmében csak a minimálisan szükséges kiigazításra hajlandó, noha komolyabb megszorítások kellenének. Kiszámolta ugyanis: borotvaélen táncolva ugyan, de el lehet kerülni az államcsődöt 2010 végéig, ha hozzájut a 20 milliárd eurós IMF-EU-Világbank hitelkeret teljes összegéhez – derül ki a Heti Válasz Online birtokába került elemzésből.

Idén az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK) közel 3800 milliárd forintnyi állampapír-lejáratot kell újrafinanszíroznia (az államháztartási hiány finanszírozásának elsődleges eszköze az állampapír, két legjellemzőbb fajtája a kincstárjegy és az államkötvény). Ezen felül – feltéve, ha a gazdaság vártnál nagyobb visszaesése miatt nem kell módosítani a hiánycélt – mintegy 800 milliárd forintot kell előteremteni a költségvetési deficit fedezetére. Ez összesen 4600 milliárd forint idei finanszírozási igényt jelent. Államcsőd akkor következne be, ha az ÁKK nem jutna elegendő forráshoz a fenti összeg kifizetéséhez.

A számítások azt mutatják, hogy a mutatványt véghez lehet vinni: a közelmúlt piaci tendenciái alapján a rövid – legfeljebb egy éves – lejáratú államadósságot megtestesítő diszkont kincstárjegyek és lakossági kincstárjegyek értékesítésével nem lesz gond, ezek eladásából csaknem 2 ezer milliárd forintot elő lehet teremteni. Az egy évnél hosszabb lejáratú államkötvényeket viszont egyelőre senki sem veszi, nem volt értékelhető aukció tavaly ősz óta.

Ha a piaci hozzáállás nem változik, azaz a befektetők nem hajlandók hosszú távon felvállalni az állam finanszírozását, és továbbra sem vásárolnak államkötvényeket , akkor marad az említett 2 ezer milliárd forint a költségvetés refinanszírozására, tehát az IMF-hitelkeretből 2600 milliárd forintot (mai árfolyamon 8,5 milliárd eurót) kell még ehhez hozzátenni. Ha a kormány ezt az összeget felhasználja, akkor az év végén az IMF-hitelkeret 10,5 milliárd euróra olvad. (A 20 milliárd eurós keret tavaly novemberi árfolyamon 5400 milliárd forintot jelentett, és 2010 márciusáig vehető fel.)

Hasonló feltételek mellett a kormány a 2010-es évet is át tudja vészelni, amikor jóval kevesebb, 1800 milliárd forintnyi állampapír-lejáratot kell finanszírozni. Lehetséges tehát az, hogy a költségvetés adósságát két éven át finanszírozzák a jelenleg rendelkezésre álló hitelkeret mellett. Ennek persze fontos feltétele, hogy a lakosság továbbra is hajlandó legyen megvenni a kincstárjegyeket, és az államháztartási hiány ne haladja meg jelentősen az idei évre tervezett csaknem 800 milliárd forintot. Ez utóbbi lehet, hogy veszélyben forog: az első három hónapban máris 590 milliárd forint deficitet sikerült összehozni a Pénzügyminisztérium adatai szerint.

Az IMF-hitel általános feltételként a visszafizetésre 2011-ig ír elő türelmi időt, ezután két év alatt kell törleszteni a kölcsönt. A tőkét tehát 2011-ben kezdi el visszafizetni a következő kormány, méghozzá 8 egyenlő részletben 2012 végéig. (előtte csak kamattörlesztésre kerül sor). A legnagyobb tétel valószínűleg a 2011-as büdzsére nehezedik: ha a teljes hitelkeretet lehívja a mostani kormány, elképzelhető, hogy közel 5 ezer milliárd forintra rúg majd az egy évben lejáró államadósság, melynek finanszírozása a gazdaság jelenlegi állapotában csak újabb hitelek felvételével oldható el.

hetivalasz.hu

4 hozzászólás “Gyurcsány 2010-et is megússza, de 2011 brutális év lesz” bejegyzésre

  1. LB szerint:

    Végjáték előtt

    “Amikor az Őszödi Beszédben Gyurcsány azt mondta, hogy van a frakcióban több miniszterelnöknek alkalmas ember, akkor is túlzott. Ma már végképp érvényét vesztette: nem maradt senki. Az alternatívák ugyanis egytől egyig mind az MSZP Gyurcsánynál balosabb szárnyát képviselték, vagy legalábbis inkább, mint ő. Márpedig balra nincs út. Elmentünk a falig, és nagyot koppantunk ottan. A jószándékú, gyámoltalan, szánalmat ébresztő szociálérzékeny balfasz figurája most nem léptethető fel. Akkor egy napunk se lenne, hogy kivegyük a bankból a pénzünket.”

    http://w.blog.hu/2009/03/20/godzillak

  2. Pomócsik szerint:

    Ezeket csak a hatalom érdekli. Medgyessy és Gyurcsány az MSZP-SZDSZ-szel a hatalomért tette tönkre az országot, és most már a következő hatalomrajutásukat készítik elő, hogy 2010-2014 közé pozicionálják a legrosszabb éveket a hiteltörlesztésekkel, és a kifizetésekkel.

    Semmi más nem érdekli őket, csak és kizárólag a hatalom. Ezért tönretettek bennünket, és a legrosszabb. a legmocskosabb, legaljasabb része még mindig hátravan a történetnek.

  3. Öreg halász szerint:

    Mérhetetlenül elszomorító, amit ez az ember művel az országgal. És mérhetetlenül elszomorító, hogy az MSZP a saját hatalmáért még mindig mögötte áll.

    Ezek az emberek a hatalomért a kutyák közé vetették az országot.

  4. lolka szerint:

    Csak még aszt nem tudjuk, a kutyák széttépnek vagy nyalogatnak, mert ha az elöbbi akkor tudjuk kikkel állunk szembe, ha nyalogatnak ujabb csapda.

Itt lehet hozzászólni !