II. Csepeli Kutyás Nap

Csepel.hu

kutyasnap

Az Állatok Világnapja alkalmából kutyás napot tartottak a csepeli Radnóti Miklós Művelődési Ház kerthelyiségében, ahol kutyás bemutatókkal, hasznos előadásokkal és vetélkedőkkel várták a kutyabarátokat.

A színvonalas, változatos program és a gyönyörű őszi napsütés sok csepelit csalogatott ki a Radnóti Miklós Művelődési Házhoz. A kutyabemutatók a kutyakiképzési technikák és módszerek rejtelmeibe nyújtottak betekintést. A gyermekek a programok során végig testközelbe kerülhettek a kutyusokkal, az akadálypályán pedig még együtt is versenyeztek velük. A szórakoztató bemutatók és az előadások is végig nagy érdeklődés mellett zajlottak. Dr. Szentpétery Zselkye állatorvos a kutya egyedi azonosítására szolgáló mikrochipekről, a különböző kutyabetegségről, és azok megelőzésére alkalmas készítményekről tartott előadást. Az állatorvos a fogkő megelőzésével kapcsolatban azt tanácsolta, olyan ételt adjunk négylábú kedvenceinknek, amely intenzív rágásra készteti őket.
Huszár Mária és Gál Enikő a vakvezető kutyákkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ismertette, mint például azt, hogy ezeket a kutyákat miért nem szabad kérdés nélkül simogatni, etetni. Elmesélték, hogyan segítik a kutyusok a nem látók mindennapjait, és a színpadon be is mutatták, hogy a kutyus a tömegközlekedési eszközökön hogyan keres nekik ülőhelyet. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Vakvezetőkutya-kiképző Iskolájának sátránál a Braille-írással ismerkedtek a gyerekek, és a kutyás közlekedést is kipróbálhatták.
Bemutatkozott a Segítő Mancs Alapítvány is, amely a Csepel szigeten élő, segítségre szoruló állatokkal foglalkozik. Az Alapítvány olyan állatokat fogad be, amelyeket előző gazdája bántalmazott, ezért az örökbefogadási folyamat során vizsgálják a leendő új kutyatulajdonos felelősségtudatát is.
Petró Eszter, az ELTE Etológia Tanszékének kutatója a kutyák szocializációjáról beszélt. Többek között megtudhattuk, hogyan tanítsuk meg a kutyákat arra, hogy az őket körülvevő tárgyaktól ne féljenek. A tanszék kutatásaiból kiderült, az állatok közül a kutya képes leginkább az utánzásra, de még sok vizsgálat szükséges ahhoz, hogy pontosan tudjuk, részleteiben mennyire utánozzák le az embert. Például ha a jobb kezünket rakjuk fel a székre, a kutyák is a jobb mancsukat használják-e. A gyerekek legnagyobb örömére egy kutyussal be is mutatta, hogyan tanulnak a kutyák megfigyelés alapján
Buresch Anett, a JóKutya Iskola kiképzője különböző kutyanevelési módszerekről mesélt
Az esemény szervezői a vetélkedő szellemű kutyabarátokra is gondoltak. Az előzetesen meghirdetett „Én kutyám” elnevezésű rajzpályázatra negyven pályamű érkezett be a Radnóti Miklós Művelődési Házba, amelyeket mindenki megtekinthetett. A zsűri főleg a színeket, a kidolgozottságot, az összhangot, és az egyediséget értékelte. Ez alapján az alábbi eredmény született:

  • III. helyezett: Cseh Dóra
    II. helyezett: Lakatos Dia
    I. helyezett: Bóta Anasztázia
    Különdíj: Hódi Levente Edmond.

A középiskolás Lakatos Dia Bukfenc nevű kutyusát rajzolta le, amelyik öt évvel ezelőtt egy menhelyről került a családhoz. A hatodikos Cseh Dóra Magnum nevű kutyája még csak négy hónapja van a családnál, de már elválaszthatatlanok lettek egymástól.
A rendezvény a kutyaszépség –és ügyességi versennyel zárult. A szépségverseny két kategóriában zajlott: előbb a fajtatiszta, majd a keverékkutyák vonultak fel egyesével a színpadra. A gazdik több mint húsz kis –és nagytestű kutyát neveztek a versenyre. Nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is boldogan mutogatták kis kedvencüket. A háromtagú zsűri itt főleg azt értékelte, mennyire gondozott, ápolt a kutya szőre, milyen a kisugárzása. Az első díjat egy fehér máltai selyemkutya nyerte el. Az ügyességi versenyen résztvevő hat kutya szinte cirkuszba illő dolgokat produkált. A győztes Balogh Szilvia Argosz nevű kutyája lett, amelyik egy szék alá tolatva kúszott be, majd műanyagkarikákat rakott egymásra. Balogh Szilvia kérdésünkre elmondta, az utóbbi mutatványt a kutya fél év alatt tanulta be. – Szinte mindennap tanulunk valamit, az ún. Klikker-tréning segítségével tanítom. A klikker egy kis dobozba szerelt fémlap, ami a hüvelykujjunk megnyomásával éles, kattanó hangot ad ki. Ez a hang jelzi neki, hogy amit csinál, azért jutalmat fog kapni – mesélte Szilvia.
A II. Csepeli Kutyás Napon nemcsak azok érezhették jól magukat, akik négylábú társaikkal érkeztek, hanem azok is, akik csak nézelődni, szórakozni jöttek. Végezetül említést kell tennünk arról, hogy a gyermekek végig fegyelmezetten viselkedtek, az előadásokat is szájtátva hallgatták. Ezen a napon is bebizonyosodott, hogy a kutya milyen nevelő hatással van a gyermekekre.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !