Iszapömlés – A vörösiszap-katasztrófára emlékeztek Kolontáron és Devecserben

Hajdu Online, MTI

Három éve történt a vörösiszap-katasztrófa

A felelősöket meg kell nevezni, folytatni az építkezést és minden esztendőben visszajönni, emlékezni – jelentette ki a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára vasárnap a vörösiszap-katasztrófa ötödik évfordulóján tartott kolontári megemlékezésen.

Kovács Zoltán (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője felidézte, hogy a katasztrófát követően a kormány nagyon gyorsan cselekedett, 30 milliárd forintot költve a helyreállításra, amelyből megújulhatott a tárgyi és a természeti környezet.

Minden igyekezet ellenére az érintettek lelki békéjét a legnehezebb helyreállítani, hiszen tudni akarják, hogy kik a felelősek a történtekért, akik a mai napig sincsenek megnevezve – fogalmazott az államtitkár. Tíz ember meghalt, 286-an megsérültek, 4 ezer hektárt elöntött a vörösiszap, amelyből ezer hektáron mezőgazdasági termelés folyt – emlékeztetett Kovács Zoltán.

Kiemelte, hogy nagyon erős országos és nemzetközi összefogás jött létre a katasztrófát követően, új házak épültek, a mezőgazdasági károkat megtérítette az állam, új utakat, csatornát, sportpályát, orvosi rendelőt kapott a település – sorolta az államtitkár, rámutatva arra is: az emberi életeket, a régi emlékeket, fényképeket azonban már nem lehet visszahozni.

Az élet nem áll meg, tovább kell építeni a települést, minden évben eljönni emlékezni és mindent megtenni azért, hogy hasonló tragédia soha ne fordulhasson elő sehol az országban – hangsúlyozta Kovács Zoltán.

Tili Károly, Kolontár független polgármestere arról beszélt, hogy az évforduló elsősorban a település kilenc halottjára emlékeznek. Felidézte azt is, hogy milyen sok segítséget, együttérzést tapasztaltak a kolontáriak a katasztrófát követően.

Mindenki másképp dolgozza fel a történteket, van, aki ma is a felelősöket keresi, van, aki már beletörődött a sérelmeibe – fogalmazott. Tili Károly azt mondta, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a fiatalok számára példa legyen, ahogy a település lakói új életet kezdenek a katasztrófa után.

A megemlékezés fáklyás felvonulással folytatódott.

A szomszédos Devecserben, a Makovecz parkban a Devecseri Ifjúsági Fúvószenekar térzenéjét hallgatták meg az emlékezők, majd az ökumenikus istentiszteletet követően fáklyás menet indul az emlékparkba a Rotary-házhoz. Ott Ferenczi Gábor, Devecser jobbikos polgármestere kijelentette, hogy az elmúlt időszak tanúsága szerint a település élni akar és élni is fog.

Ferenczi Gábor felidézte, hogy az emlékparkban kapott helyet a vörösiszap-katasztrófa emlékjele, egy kopjafa, az összes utca nevével, melyet az áradat érintett.

Az elveszett emlékeket pótolni nem lehet, de a megpróbáltatásból erőt lehet meríteni a település további építéséhez – fogalmazott a polgármester.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált. Az ügyben halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat 15 ember, a cég vezetői és több alkalmazottja ellen, valamint számos polgári per is indult.

Itt lehet hozzászólni !