Kérdések a csepeli szennyvíztisztító körül

A szakbizottság hamarosan jelentést tesz

MTI, Magyar Nemzet, Csepel.info

A Fővárosi Közgyűlés ülésén Németh Szilárd kezdeményezte, hogy a főpolgármester vizsgálja meg a csepeli központi szennyvíztisztító projekttel összefüggő szerződéseket. A közgyűlésen elhangzott, hogy a csatornafejlesztések eredményeként 40 százalékkal drágulhatnak a csatornadíjak.

A főpolgármesteri kabinet egyetértett annak a hivatali összegzésnek a pénzügyi ellenőrző bizottság elé terjesztésével, amely a csepeli központi szennyvíztisztítóval kapcsolatban feltett ellenzéki kérdésekre ad a választ.

A Fővárosi Közgyűlés februári rendkívüli ülésén Németh Szilárd (Fidesz) kezdeményezésére arra kérték fel a főpolgármestert, hogy saját hatáskörében vizsgálja meg a csepeli központi szennyvíztisztító építése kapcsán megvont 40 millió eurós EU-támogatással, a Cséry telepre szánt komposztálóval, a telepre eddig elköltött több százezer euró felhasználásával, a Bivalyrét megvásárlásával és a szennyvíztisztító projekt PR-szerződéseivel összefüggő kérdéseket.

A közgyűlés döntésének megfelelően március 16-ig kell átadni a szakbizottságnak a főpolgármester által elrendelt hivatali vizsgálat anyagát. A szakbizottság ennek ismeretében vizsgálati jelentést terjeszt majd a közgyűlés elé. Lakos Imre (SZDSZ) tanácsnok elmondta: a bizottság elé kerülő anyagból egyebek közt kiderül az is, hogy jövőre több mint 40 százalékkal drágulhatna a csatornadíj a különböző csatornafejlesztési projektek kapcsán.

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. a lakossági terhek csökkentése érdekében 12 milliárd forintos hitelt venne fel, és így a következő három évben évente legfeljebb 8 százalékos lenne a díjemelés. A szakbizottsághoz hétfőn eljuttatott vizsgálati anyagból kiderül az is, hogy gyakorlatilag feleslegesen vette meg a főváros 400 millió forintért a Cséry telepi komposztáló létesítéséhez a mintegy 70 ezer négyzetméteres bivalyréti ingatlant. Az EU ugyanis a korábbi álláspontján változtatva már nem támogatja azt, hogy közúti szállítással megvalósuló komposztálással ártalmatlanítsák a csepeli szennyvíztisztítóban keletkező szennyvíziszapot. Szabadai Viktor ezzel összefüggésben érdekességként említette, hogy a XVIII. kerület ingatlanadót vetett ki a telep után a fővárosi önkormányzatra.

Az előzményeket itt tekinthetik meg.

mno.hu

Itt lehet hozzászólni !