Március 15.: Orbán Viktor a budai Várban mond beszédet

MTI, Mno.hu

Ágyú és kokárda

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök este a Művészetek Palotájában, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke délután a budai Várban, Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere pedig a Petőfi-szobornál mond beszédet vasárnap, a nemzeti ünnep alkalmából.

A Jobbik csepeli szervezete délelőtt 11 órára várja szimpatizánsait az Áruház téri Petőfi szoborhoz, ahonnan a megemlékezésük után közösen vonulnak tovább a Jobbik fővárosi rendezvényére. A csepeli Fidesz szimpatizánsai 13 órakor, a Szent Imre térről indulnak közösen a Várba, a Fidesz központi megemlékezésére. Az alábbiakban az MTI távolról sem teljes összefoglalója olvasható az ünnepi eseményekről, bővebbet viszont nem találtunk.  Fórumozóink nyugodtan pótolhatják a hiányosságokat.

A miniszterelnök, a köztársasági elnök és az Országgyűlés elnöke is részt vesz reggel az állami lobogó ünnepélyes felvonásán a Kossuth téren, majd a Kossuth-emlékmű megkoszorúzásán. Gyurcsány Ferenc és Sólyom László ott lesz a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadásán a Parlamentben, valamint a Művészetek Palotájában tartandó esti ünnepi díszelőadáson is, ahol várhatóan a kormánytagok többsége jelen lesz. Itt adják át a kormány által 2008-ban alapított Márciusi Ifjak, valamint a Kiváló, Érdemes, illetve Babérkoszorús művész díjakat is. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke Ácson részt vesz a Kossuth-szobor avatásán. Demszky Gábor főpolgármester a hagyományoknak megfelelően a Március 15. téren, a Petőfi-szobornál mond beszédet 13 órakor, a Fővárosi Önkormányzat ünnepségén.

A Fidesz a budai Várban tart nagygyűlést 14 órakor, amelyen beszédet mond Orbán Viktor pártelnök. A rendezvényen a párt több politikusa is felszólal. A miniszterelnök részt vesz a Szabad Sajtó Díj átadási ünnepségén is, amelyet a Politikatörténeti Intézetben tartanak 16 órakor. Az ünnepi szabadtéri műsor a Nemzeti Múzeum lépcsőin március 15-én délelőtt 11 órától kezdődik kétszáz táncos közreműködésével. A forradalom és szabadságharc ismert férfi szereplőinek bemutatása mellett az idén szerepet kapnak a forradalom női alakjai is, így például Szendrey Júlia, Teleki Blanka és Leővey Klára.

A Lánchíd március 15-én 10 és 18 óra között alakul át a Forradalom hídjává, amelyen átkelve a Roosevelt térig 12 interaktív állomáson keresztül a Szabadság 12 pontja elevenedik meg felidézve a forradalmi nap eseményeit. A Roosevelt téren a honvédsereg 1849-es dicsőséges tavaszi hadjáratának hadi táborába nyerhetnek bepillantást a látogatók a Magyar Huszár Hagyományőrző Szövetség közreműködésével. Országosan 572 rendezvényt tartanak vasárnap, ebből a fővárosban 125-öt. A rendőrség megtiltott négy vonulásos demonstrációt, s ezt a bíróság is helybenhagyta. A rendőrség pénteken közölte: amennyiben mégis megtartják valamelyik betiltott rendezvényt, feloszlatják azt, a szervező(k) ellen pedig eljárást indítanak.

Forrás: Mno.hu

Egy hozzászólás “Március 15.: Orbán Viktor a budai Várban mond beszédet” bejegyzésre

  1. LB szerint:

    Orbán: Ez az utolsó március 15. a változás előtt (???!!!)

    http://www.origo.hu/itthon/20090315-orban-viktor-fideszelnok-unnepi-beszede-2009-marcius-15en.html

    Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem az éhes disznó és a makk kapcsolata jut eszembe. 🙁

Itt lehet hozzászólni !