Guruló Csepel-kiállítás Erdélyben

Csepel.hu

tusvanyos 118

Csepel önkormányzata idén nem csak támogatóként, kiállítóként is részt vett Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban július 21-26. között. Budapesttől közel 800 kilométerre, az erdélyi Tusnádfürdőn is nagy sikert aratott a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény mozgó kiállítása. Volt, aki a programot olvasva célirányosan érkezett az 1975-ben gyártott teherautóhoz.

Csepszit a Honvédelmi Minisztérium ajándékozta Csepel önkormányzatának Németh Szilárd, Csepel akkori polgármestere közbenjárása nyomán. Az autó 2014-ben lett felújítva, azóta üzemel, mint kiállítóhely. Különlegessége, hogy a belső terében a Weiss Manfréd Művek által gyártott használati eszközök tekinthetők meg: a sparhelttől a varrógépen át a Csepel bicikliig (Pajtás) számos különleges tárgy kapott itt helyet. (Sokan nem tudják például, hogy a gyárban nem csak töltényhüvelyeket, de repülőgép-motort is gyártottak egy időben.)

Németh Szilárd országgyűlési képviselő – aki maga is jelen volt Tusnádfürdőn – és Borbély Lénárd polgármester úgy gondolta, a hozzájuk érkező érdeklődésnek eleget téve idén megörvendeztetik a rendezvény látogatóit egy kis különlegességgel: Csepel sátrat állított fel a kerület önkormányzata, amire sokan a kint tartózkodó politikusok közül is kíváncsiak voltak.

A guruló tárlatot megtekintette Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, valamint Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke is.

Balog Zoltán meglepve tapasztalta, hogy Magyarországtól ilyen messze Csepelre talál. Ahogy az emlékkönyvbe írta: „Csepel és Erdély is összetartoznak, mint mi mind magyarok”.

Tőkés László püspök szerint „van mire építeni. A múlt kötelez. Kívánom Csepel újkori felemelkedését Isten áldásával”.

Németh Zsolt arról érdeklődött, gyártanak-e a napjainkban bármit is a nagy múltú WM Gyárban és javasolta, a kiállítótérben helyezzük el Mansfeld Péter fotóját, akinek nevét és arcát szorosan össze lehet és kell kötni Csepellel. „Gratulálok a Csepszi létrehozásához, nagy ötlet, kiváló megvalósítás. Kívánom, hogy Csepel az „új utakon” merítsen erőt a múlt sikereiből!”

Sokan érkeztek Erdélyországból (Zenta, Marosvásárhely, Szováta, Kézdivásárhely, Csíkszereda, Uzon), de a mai Magyarország területéről is. Olyanok, akik még nem jártak Csepelen, de a kiállítás felkeltette érdeklődésüket és megígérték, egyszer biztosan ellátogatnak a patinás kerületbe.

Többen nagyszüleik, dédszüleik használati tárgyait is felfedezték a kiállítótérben, ám eddig nem ismerték a WM logót, nem tudták, hol készültek az eszközök, mi a történetük. Ők most ezzel a tudással gazdagabban térhettek haza Tusnádfürdőről.

„A képek felkeltették érdeklődésemet, ősszel meglátogatom Csepel nevezetességeit, parkjait” – írta Enikő Csíkszeredáról.

Csepel.hu

 

19 hozzászólás “Guruló Csepel-kiállítás Erdélyben” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    Remélem azt azért megemlítették erdélyi barátainknak, ahogy Erdély sohasem volt Magyarország része úgy a Csepel autónak sincs semmi köze a bemutatott csepeli Weiss Manfréd történetéhez! 😀 😛
    Aprópók!
    Tökös László még püspök? Mintha kiugrott volna vagy kizárták?! 😀

  2. felix szerint:

    Mán nem püspök csak tőkés.

  3. Lovas szerint:

    Legalább tanulnátok egy kis Trianon előtti történelmet, ti idióták.

  4. Grün Izidor szerint:

    Lovas!
    Várom magyarázatodat, hogy tanulhassak!
    Tehát mikor volt Erdély Magyarország része?! 😀

  5. felix szerint:

    Lovas.
    Ne végre, hogy felismerted Grün nagyságát és megkapta tőled a királyi többest.
    Fejlődsz.

  6. nagyapó szerint:

    Ez a két idióta csak röfög. Fogalmuk sincs a református egyház szervezéséről, a magyar történelem pedig messze áll tőlük, mint Makó Jeruzsálemtől (talán azért, mert nincs a Talmudban).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. Grün Izidor szerint:

    Oreg Pöcs!
    Tőled is elfogadom a választ!
    Tehát:
    “mikor volt Erdély Magyarország része?!” 😛 😀

  8. felix szerint:

    Vén pöcs.
    Ne legyél már ennyire idióta.
    Majd, ha ez ügyben írtam valamit, csak akkor bukjál rám.

  9. nagyapó szerint:

    Idióta grün Józsi! Ingyen senkit nem tanítok, ezt már megírtam 1/2eszű1/2x-nek is. Kiindulásként javaslom megnézni a Szt. István által alapított püspökségek elhelyezését, vagy egy ált. isk. történelemkönyvet.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. Grün Izidor szerint:

    Öreg Hülye!
    A kérdésemre válaszolj! 😀

  11. felix szerint:

    Grün Izidor!
    Megpróbált pénzért tanítani, de kirúgták.
    Még ingyen sem kéne senkinek.

  12. Vazul néni szerint szerint:

    Taneszköz és Grünellátás felsőfokon 🙂 http://taneszkozok.hu/termek/magyarorszag_kozigazgatasa_es_teruletgyarapodasa_1938-1941.html Tusnádfürdő 1940 és 1944 között Magyarországhoz tartozott.

  13. fghfjhgkjhk szerint:

    Vazul néni!
    A Csepel teherautó és a többi cucc fol függ össze Erdéllyel?
    Erre kíváncsi vagyok én is.

  14. nagyapó szerint:

    Két komcsi! Kár, hogy az általánosban nem figyeltek, a foxi-maxin pedig nem tanítottak magyar történelmet. Én nem fogom tudásbeli hiányosságaikat pótolni!!! Tudom Gyuláról sem hallottak (Nem Horn). Megint adok egy támpontot: Szt. István és 1003.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  15. felix szerint:

    Vén pöcs.
    Még mindig nem írtam semmit a témában.
    A közgazdasági baromságairól annál többet.
    Próbálom segíteni abban, hogy ne haljon meg hülyén.
    Még egyelőre nem adom fel, bár reménytelennek tűnik a dolog.

  16. Grün Izidor szerint:

    Öreg Pöcs!
    Ne nézzél azért ennyire tudatlannak! Hogyne hallottunk volna Gyuláról!
    Ott lakott parlamenti képviselő urunk mielőtt csepeli lakos lett! 😀

  17. Tarjányi László szerint:

    Zenta sem Erdélyországban van!

  18. Vazul néni szerint szerint:

    fghfjhgkjhk Grünb izidornak írtam aki szerint Erdély sohasem volt Magyarország része.Miért kellene összefüggjön Erdéllyel bármilyen és minden kiállítás??Nem a világ közepe.Nem értem kérdésed?Erdélyben csak Erdéllyel kapcsolatos kiállítások lehetnek??

  19. Vazul néni szerint szerint:

    Mint csepeliek büszkék kellene lenetek bármilyen Csepellel kapcsolatos kiállításra a világ bármely pontján ,ezek szerint nem is vagytok csepeliek ,Rembrandt-nak mi köze volt Budapesthez mégis több 100.000 ember látogatta a kiállítást ,hagyományellenes ,kultúraellenes primitív társaság vagytok sajnos.

Itt lehet hozzászólni !