23 éves csúcson a foglalkoztatottság

Híradó.hu

23 éves csúcson a foglalkoztatottság

A Központi Statisztikai Hivatal mérésének kezdete, 1992 óta nem dolgoztak Magyarországon annyian, mint most, több mint 4 millió 200 ezren, a munkanélküliség pedig tíz éve nem volt ilyen alacsony – mondta el Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón, a KSH munkaerő-piaci adataira reagálva.

Az államtitkár hozzátette: a közfoglalkoztatás nagyjából 45 ezerrel járult hozzá a foglalkoztatottság éves szinten 126 ezret meghaladó bővüléséhez április-júniusban, míg a migrációs mozgás következtében mintegy 13 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma.

Ha az éves növekményből kivonjuk a közfoglalkoztatás és a migráció miatti bővülést, akkor is elmondható, hogy közel 70 ezren a versenyszférában találtak új munkalehetőséget, ami fontos eredmény – emelte ki. Az építőipar és a mezőgazdaság ,,vitte a prímet” a foglalkoztatottság bővülésében az utóbbi három hónapban, mindkét ágazatban nagyjából 20 ezerrel nőtt a létszám – ismertette. A feldolgozóiparban nyolc-kilencezres bővülés volt éves szinten – tette hozzá.

Valamennyi régióban javult a foglalkoztatási helyzet és a munkanélküliségi adat – jelentette ki Czomba Sándor, hozzátéve, hogy a jelentős területi különbségek jelentik az egyik legnagyobb kihívást a jövőben. Nyugat- és Közép-Magyarországon a növekedést elsősorban a versenyszféra generálja, míg Kelet-Magyarországon arányait tekintve még mindig magas a közfoglalkoztatás növekedése miatti bővülés – mondta.

Czomba Sándor beszámolt arról, hogy sikeres a szabad vállalkozási zónákban, a hátrányos helyzetű térségekben a mikro-, kis- és középvállalkozások számára kiírt kapacitásbővítési pályázat, így lehetséges, hogy megemelik a 10 milliárd forintos keretösszeget.

Az államtitkár kitért arra is, hogy mindkét nem esetében javult a foglalkoztatás és csökkent a munkanélküliség, hozzátéve, hogy általában jobb a férfiak munkaerő-piaci helyzete. A 15-24 év közötti fiatalok munkanélküliségi rátája 18 százalék alá csökkent a négy évvel ezelőtti közel 30 százalékról – ismertette az államtitkár. Czomba Sándor kiemelte: a fiatalok foglalkoztatási rátája 25 százalék fölötti, 278 ezren dolgoznak, ami 18 ezerrel haladja meg az egy évvel ezelőtti adatot. Április-júniusban 60 ezer fiatal volt munkanélküli, ami 8 ezerrel kevesebb a tavalyinál – tette hozzá.

Az államtitkár a sajtótájékoztatón ismertette a foglalkoztatást ösztönző intézkedések eredményét is. A július-augusztusra meghirdetett nyári diákmunka-program keretében mintegy 20 ezer fiatal dolgozik – mondta. A néhány hete meghirdetett kamionos képzésre több mint 14 ezren jelentkeztek, amelyből hatezer embert választanak ki. A Gyere haza fiatal program honlapján több mint kétezren regisztráltak, ők a potenciálisan komoly érdeklődők, közülük 170-en tárgyalnak leendő munkáltatójukkal és 12-en már dolgoznak Magyarországon – ismertette az államtitkár.

Czomba Sándor tájékoztatott arról is, hogy a nyelvvizsgára felkészítő diplomamentő programba közel kilencezren léptek be, és mintegy négyezren végezték el. Mintegy 1300-an mentek el eddig vizsgázni, a többieknek december végéig van erre lehetőségük – mondta. A vizsgázók 90 százaléka sikeres középfokú nyelvvizsgát tett, miközben ez az arány ,,normál üzemmenetben” 60 százalék körül szokott lenni – jegyezte meg az államtitkár.

Forrás: Hirado.hu

14 hozzászólás “23 éves csúcson a foglalkoztatottság” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Ha még beszámítjuk a külföldön munkát vállalólakat, még jobb a kép. Lassan elérjük a finneket.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. ebihal szerint:

    vén barom!
    Azokat már kétszer beszámították!

  3. Grün Izidor szerint:

    “Kellő helyről vett és megfelelő számú statisztikai adattal akár azt is igazolni lehet, hogy a zithon maradt munkaképes lakosság 122%-ka dolgozik!”
    ,
    Ahogy a kedves megrendelő parancsolja! 😀

  4. Grün Izidor szerint:

    “Már 28 olyan település van az országban, ahol egyetlen álláskereső sincs, ezek főként a nyugati megyékben találhatók. A nagyvárosok közül Salgótarján 13,9 százalékos álláskeresési rátával az abszolút sereghajtó, míg Sopronban például 1 százalék alatti az állástalanok aránya.”
    .
    Köszönet Vezírünk állhatatosan végigvitt munkahelyteremtő programjának!
    Most már a többi kb. 3000 település következik?! 😀 😀

  5. felix szerint:

    A foglalkoztatási adat a világon semmit sem jelent. mert nem tudni a tartalmát. Aki bért vett fel az beleszámít, függetlenül a ledolgozott időtől.
    Azért szeretik ennyire ezt az adatot.

  6. fghfjhgkjhk szerint:

    Szeretett kormányunk megteremtette ám itt sokaknak a “tisztességes piaci varsenyt”!
    Egy KFT-vel a háttérben, milyen könnyű versenyezni a sok, – családi kalákába tömörült – kisadózóval, aki 6 milláig szinte semmit nem fizet.

  7. csapajev szerint:

    Ha mindez és az összes többi hazugság igaz lenne,akkor “….Magyarországon 1300 Euró lenne a minimálbér,mi adnánk kölcsön Svájcnak,valamint az Erzsébet utalványt névértéken váltanák Fontra….”

  8. felix szerint:

    A kirúgottak bérén osztoznak a helyükbe lépő közmunkások.

  9. nagyapó szerint:

    Eetásak! 4,2 millióan dolgoznak, fizetnek adót országunkban. Ebből fakad a költségvetés bevételi oldalának növekedése.
    2010-ben hányan adóztak???

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. felix szerint:

    Vén pöcs.
    A növekedés a járműiparból és az EU.-s, pénzel elköltéséből származik és nem abból, hogy ma két közmunkás végzi azt a munkát amit korábban egy alkalmazott.
    És mostanság a minimál bér is adózik.
    Nem elfeledkezni az 50 új adóról sem.

  11. Orsós Rodrigó szerint:

    A minimálbèr adója nálunk a legmagasabb az EU-ban! A bróker kormány jobban teljesìt.., akarommondani ködösìt! Köszi Orbán!

  12. nagyapó szerint:

    Műcigány! Ugye milyen kár, hogy nem végezte el a nyócat? De azért ne keseredjen el Bécsben még sok takarító állás van

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  13. Orsós Rodrigó szerint:

    Papácska, milyen kár, hogy elitta az agyát, különben valami èrtelmeset is tudna ìrni, nem csak borgőzt böfögni ide.
    Tehát támogatja a minimálbèrek 35ezer forintos kurtitását?
    Tudom, sok oligarchát kell eltartani, de azèrt ez nem indok.

  14. fghfjhgkjhk szerint:

    Főleg az öregnak a kiemelt nyugdíját is. 😉

Itt lehet hozzászólni !