Véget ért egy korszak: Megjelent az utolsó Windows

Origo

Véget ért egy korszak: Megjelent az utolsó Windows

Univerzális szoftver

Vélhetően az operációs rendszerek történetének egyik legmeghatározóbb napja a mai, ugyanis megérkezett a Microsoft utolsó szoftvere, a Windows 10. Végre lerántották a leplet a sokak által tesztelt és fejlesztett végleges változatról.

Tavaly október óta volt lehetőség arra, hogy az előzetes változatokkal játszunk, jelentsük az esetleges hibákat, vagy irányt szabjunk a Windowsnak. A fejlesztés azonban sosem áll meg: lehetőség van az idők végezetéig fejlesztői változaton dolgozni. Ennek előnye, hogy elsőként kapjuk meg a fejlesztéseket, a hátránya pedig, hogy elsőként kapjuk meg a fejlesztéseket, ami könnyen hazavághatja a gépünket.

Hullámokban érkezik

Aki nem szeretne kísérletezni, és a stabil(abb) megoldást választja, mától megteheti. Persze az új operációs rendszer nem egyszerre jelenik meg mindenkinél, fokozatosan vezetik be: ahogy a tenger mossa a partot, a Windows 10 is hullámokban érkezik meg azokhoz a felhasználókhoz, akik feliratkoztak a frissítésre.

Ezzel szeretnék biztosítani, hogy ha az első körben még tapasztalnak is hibát, a második körben kiküldött változatból ezt már ki tudják gyomlálni. Ne az legyen, hogy több millió felhasználó egyszerre esik neki a Microsoftnak, amiért valami nem működik, vagy nem úgy, ahogy kellene.

Hozzáférést persze csak akkor kapunk (akkor ingyenes, végleges és kap támogatást a szoftver), ha legális Windows 7, illetve 8/8.1 szoftver van a gépünkön, mobilunkon, egyéb esetben meg kell venni. A Windows 10 ezen felhasználóknak is

csak 12 hónapig ingyenes, ha az első évben telepítjük, egy forintot se kell érte fizetni, megmarad a gépen támogatással együtt, ha nem, akkor “fizethetünk rá elő”.

Mint a mobilappok

De miért is utolsó? Miért nem lesz 11? Mire kell számítani az új operációs rendszer telepítése után? A Windows 10-re úgy tekintenek Redmondban, mint egy szolgáltatásra: már a végleges verzió megjelenése után is folyamatosan toldozzák-foldozzák majd a szoftvert, így aki nem rögtön ma szerzi be, hanem csak később, javított változatot kap kézhez.

Úgy kell ezt elképzelni, mint az appokat a telefonon: jönnek hozzá sorra a frissítések, ha nem a publikáláskor töltjük le és telepítjük a mobilra, már egy javított verzióhoz jutunk hozzá. Egy mobilapplikáció pedig – nézzük csak meg a Facebook Messengert – új funkciókat kaphat, átalakulhat, ingyenes és fizetős tartalmak vannak hozzá, ingyenesen és fizetős formában érhető el.

Be kell hozni a hátrányt

Az az üzleti modell, hogy korlátozottan, de ingyenessé teszik a Windows 10-et, segít abban, hogy minél több eszközön az új operációs rendszer fusson. A cél hosszú távon az, hogy egymilliárd PC futtasson Windows 10-et világszerte. Az új stratégiával küszöbölnék ki azt a korábbi tapasztalatot, hogy az emberek nem szívesen váltanak új rendszerre, vagy csak ha pozitív a visszajelzés, akkor szerzik be a szoftvert.

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a redmondiak komoly hátránnyal indulnak, a mobilpiacon taroló Google-lal (Android) és az Apple-lel (iOS) szemben most veszi fel a kesztyűt az eddig a PC-piacon terpeszkedő Microsoft.

Hogy dobozban adjanak el újabb és újabb szoftvert, az már nem működik, a változás elkerülhetetlen volt: az viszont egyelőre nem derült ki, hogy a szolgáltatásként érkező Windows 10-hez milyen prémium-, fizetős tartalmak, kiegészítők, funkciók kapcsolódnak majd.

Az újfajta hozzáállás már azon is látszódott, ahogy a Windows 10 végleges verziója elkészült: a Microsoft nem zárt ajtók mögött, saját szája íze szerint fejlesztette, hanem a felhasználókat bevonva közösen szabott irányt a szoftvernek. A tesztelésben a redmondiak szerint ötmillióan vettek részt.

Mire számítsunk?

A végére jöjjön a lényeg: mi változik az eddig megszokottól? Igazából nagyon semmi. Az előzetes, tesztelői verziók alapján úgy tűnik, a Microsoft sikeresen egybegyúrta a Windows 7 és 8 legjobb funkcióit. Nagy hangsúlyt fektettek az univerzalitásra, azaz hogy mobilon, tableten, PC-n és konzolon is egy Windows legyen (mindenekfelett). 

1. Xbox mint PC

Ezt segítendő az Xbox is kap egérbillentyűzet támogatást. Ezzel a PC-s és konzolos játékok közötti átmenet elmosódhat. Mint a részleg vezetője, Phil Spencer közölte: egyelőre az Xboxról PC-re való streamelést tesztelik, de a fordítottját se tartja rossz ötletnek, csak még nincs rá tervük. Vagyis a konzoljátékok futni fognak Windows 10-en, sőt, a streamelt szoftverek az Oculus Rift virtuális sisakkal is kompatibilisek lesznek.

2. Mobil mint PC

A Continuumnak köszönhetően pedig már a mobil is funkcionálhat PC-ként, csak egy monitor, egér és billentyűzet kell hozzá. Amint ezeket csatlakoztattuk egy telefonhoz vagy tablethez, az appok nem csak a nagyobb kijelzőhöz alkalmazkodnak, de igazi asztali élményben (desktop experience) lehet részünk.

3. Hangvezérlés

A Windows 8.1 meghozta az érintésvezérlést, a 10 elhozza a hangot. Cortana, a virtuális asszisztens immár nemcsak a Lumia-tulajdonosokat segíti majd, hanem PC-n is aktívan segíti a munkát. A funkció külön helyet kap majd a tálca bal felén. Cortanának pedig nem csak kérdéseket tehetünk fel, folyamatosan tanul: az által “megjegyzett” információkat megtekinthetjük egy jegyzetben, ahová manuálisan magunk is felvihetünk majd fontos adatokat.

Sajnos azonban magyarul még nem ért a virtuális titkár, első körben az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Kínában, Franciaországban, Németországban és Spanyolországban lesz elérhető.

4. Arcfelismerés

A mobilokra érkezik a Windows Hello, ez biztosítja majd, hogy az arcunkat is felismerje a szoftver. Így elég lesz ránézni a telefonra, az az előlapi kamerán keresztül azonosítja a felhasználót, és feloldja a zárat. Az első Windows 10-es mobilok, a Lumia 950 és 950 XL már tudni fogja az arcfelismerést, később pedig ezt a funkciót később más gyártók is alkalmazhatják majd.

5. Új Office

Megérkezett az új irodai csomag, az Office is. A kritikáknak hála a kezelőfelülethez már különböző sötétebb témát is választhatunk, ami kíméli a szemet, a webapplikációból pedig beszivárgott a Tell me szolgáltatás. Ez a gemkapocs súgó továbbfejlesztett változata: gyakorlatilag egy hangvezérlésű kereső.

Az Outlook levelezőprogram is frissült, a mobilos felhasználókra gondolva többféle szinkronizálási módot állíthatunk be, így nemcsak havonta, de akár megadott naponként archiválhatjuk a leveleket. Az Office mobilra ingyenes lett.

6. Új böngésző

A Microsoft végre búcsút int az Internet Explorernek is, a Spartan kódnév alatt fejlesztett böngésző némi közvélemény-kutatás után a Microsoft Edge nevet kapta. Az előzetes tesztelések alapján úgy tűnik, ez már egy olyan felület lesz, amire akár Chrome-ból is szívesen vált majd az ember.

Beépített funkcióként elérhető lesz rajta a korábban Skype WiFi néven futó funkció. Ennek lényege, hogy virtuális valutával is fizethetünk a hotspotokon az internethasználatért. Budapesten például 98 ilyen elérési ponthoz tudunk csatlakozni a Microsoft WiFi által.

7. Megújult kereső

A kereső is kezdi beérni magát: a kereséseket immár a Google és a Yahoo után a Bing is automatikusan titkosítja. Így a felhasználók beazonosítás nélkül szörfölhetnek a neten, a webmesterek csak azt tudják megmondani, hogy előzőleg melyik oldalon jártak, ezt az információt pedig nem adja tovább a rendszer. 

Hogy mennyire lesz zökkenőmentes az átállás, az utolsó Windows telepítése és működése, még nem tudjuk. Az biztos, hogy a Microsoft fejlesztői rengeteg kialvatlan éjszakán vannak túl, és lesznek is még. A Vista és a Windows 8 után a cégen nagy a nyomás, hogy olyan szoftvert dobjon piacra, amit szeretnek a felhasználók, és amire nem lehet panasz – vagy nem olyan sok.

A Windows 10 mától fokozatosan 190 országban és 111 nyelven válik elérhetővé.

Fotó: Microsoft

Forrás: Origo

2 hozzászólás “Véget ért egy korszak: Megjelent az utolsó Windows” bejegyzésre

  1. finalwindows szerint:

    Egy apró kiegészités, bár úgy látom vert nagy hullámokat a cikk 🙂 Nem az utolsó Windows jelent meg, hanem a végső változat a Windows 10-ből, tehát az eredeti “Final” szó erre vonatkozik, nem arra, hogy nem lesz több Windows, lesz abból még újabb! 🙂

  2. Grün Izidor szerint:

    finalwindows!
    Úgy értetted, hogy “bár úgy látom “NEM” vert nagy hullámokat a cikk?!
    Tetted volna hozzá, hogy Gyurcsány javaslatára. Lenne pár száz kommented! 😀
    .
    Ócska vicc!
    Anya, hallottad?! Megszűnik a NAV!
    Itt küldik az utolsó felszólítást!

Itt lehet hozzászólni !