Megvédték a községet a lakói

 

Szerszámgépgyár 1945

Szerszámgépgyár – 1945

December 6-án, 12 órakor közös megemlékezést tartottak a csepeli önkormányzat vezetői, a kerület civil szervezetei és pártjai Csepel község kiürítésének megakadályozása alkalmából az önkormányzat falán elhelyezett emléktáblánál.

63 évvel ezelőtt, 1944. november 14-én állapodott meg a Szálasi-kormány a német kormánnyal a magyar javak – nemzeti értékek, ipari, mezőgazdasági termékek, termelőeszközök – Németországba szállításáról. A megállapodásnak megfelelően november 29-én parancsot adtak a Weiss Manfréd Acél- és Fémművek Rt. berendezéseinek leszerelésére és Németországba szállítására. Alig néhány nappal később, december 4-6 között – hasonlóan más községek, települések lakosságának kitelepítéséhez – Csepelen is megkezdődött a község lakóinak, a gyár munkásainak kitelepítése. A kiürítés azonban Csepelen ellenállásba ütközött, és a község lakói, munkásai megtagadták a kiürítési parancsot, nem hagyták el otthonaikat.

December 6-án, csütörtökön erre a jeles eseményre emlékeztek közösen a csepeli önkormányzat vezetői, társadalmi szervezetei és pártjai.

A témához kapcsolódó cikk: Bunkervilág Csepelen

Itt lehet hozzászólni !