Parlagfű: Csepel-szigeten 300 fertőzött terület lehet

Akár 5 millió is lehet a bírság a kertes házaknál

Pénzcentrum

300 büntetés a Csepel-szigeten

Július elseje óta a megyei növényvédelmi szakemberek öt hektáron rendeltek el parlagfűirtást – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) pénteken a honlapján.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény szerint a földhasználók kötelesek az ingatlanjuk területén június 30-ig megakadályozni a parlagfű virágbimbójának kialakulását, ezt követően pedig folyamatosan fenntartani ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig.

A hatóság július elseje óta ellenőrzi a parlagfűvel fertőzött területeket. A földhivatalok a külterületeken eddig 64 esetben, 69 hektárnyi parlagfűvel fertőzött területen végeztek helyszíni ellenőrzést, ezek alapján a megyei kormányhivatalok növényvédelmi felügyelőinek 29 esetben, öt hektáron kellett közérdekű védekezést elrendelniük.

A hatóság munkáját segítve civil szervezetek parcellaszintű felmérést végeztek a Csepel-szigeten, aminek eredményeként több mint 300 parlagfűvel fertőzött területet azonosítottak.

E mellett idén is bevetnek helikoptereket a felderítéshez, így a nehezen megközelíthető, nagy kiterjedésű, egybefüggő fertőzött területek is a hatóság látókörébe kerülnek. Újdonság, hogy a Belügyminisztérium és az FM megállapodása alapján erre a célra az Országos Rendőr-főkapitányság légirendészeti parancsnokságának helikoptereit használják.

A tárca felhívta minden földtulajdonos és földhasználó figyelmét, hogy tegyenek eleget a törvényi kötelezettségüknek, és még a hatósági szankciók előtt mentesítsék területüket. Ennek elmulasztása esetén a hatóság növényvédelmi bírságot szab ki, amely 15 ezer forinttól ötmillió forintig terjedhet.

Hozzátették: gyommentesítéssel kapcsolatban szakmai információért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz, a megyei kormányhivatalokhoz és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarához fordulhatnak az érintettek.

penzcentrum.hu

13 hozzászólás “Parlagfű: Csepel-szigeten 300 fertőzött terület lehet” bejegyzésre

  1. GONDOLKODÓ! szerint:

    Ne csak fenyegessétek a lusta népséget, hanem keményen büntessétek is, hogy térjenek már észhez. Mások egészségének kárára lustálkodnak. AKIKNEK a TB. által támogatott(adóinkból) finanszírozott gyógyszerekre lesz szükségük. Társasházak előtt is kötelezzék az ott lakókat, a parlagfű, a gaz irtására. Miután az öntevékenység elillant, avagy talán soha nem is volt.

  2. Pákozdi József szerint:

    És mi van a Csepeli önkormányzat tulajdonában lévő Hároson található telkekkel? Ott is irtani kellene a parlagfüvet!! Vagy az nem fontos??

  3. Orsós Rodrígó szerint:

    József! Álnaív a kérdése. Ott burjánozhat szabadon, itt a pénzbeszedés a lényeg megint.

  4. Tarjányi László szerint:

    Meg az Észak-Csepelen levő kétszáz hektárral? Az uralkodó északnyugati szél Csepel felé hozza a pollent!

  5. Elhallgattatni szerint:

    A zsinagóga építésre ingyenesen átruházott telken, meglehetősen sok az e-féle kártevő.

  6. fghfjhgkjhk szerint:

    Közterületen is szét lehet nézni!

  7. Grün Izidor szerint:

    Csak egy kérdés:
    Csepel kerületnek hányad része az a 300 fertőzött terület?!
    Igen furcsa mértékegység a “terület”! 😀

  8. Bercsik Károly szerint:

    Kedves Érdeklődők!

    Kaptam konkrét bejelentést parlagfűvel szennyezett területekről. Már jeleztem is a problémát a Városgazda illetékesének. Grün kedvéért: a bejelentett terület egyben a kerületünkhöz is tartozik (segítség: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100189.TV 🙂 ).

    A fenti bejegyzés értelmezésem szerint a teljes Csepel-szigetre vonatkozó adatot közöl.
    A büntetés nem cél, hanem eszköz.
    Ha parlagfűvel szennyezett önkormányzati területet észlelnek, akkor azt fotóval és a helyszín pontos megjelölésével a bercsik.karoly@fidesz.hu címre, vagy a facebook oldalamra küldjék el.

    Köszönöm!

  9. Grün Izidor szerint:

    Bercsik Károly!
    Ha úgyis a területszám számít a szennyezettségnél és a bírságolásnál, akkor mire kellene a méregetés?!
    .
    Nézze bátyám, magának volt három terület parlagfüve, ezért fizessen be hivatalunk kasszájába másfél zsebnyi pénzt!
    Ez lenne a “területszám alapú bírság”?! 😀 😛

  10. Mr.Gabee szerint:

    Bizonyos emberek nagyon keményen el vannak tévedve, nem vádaskodni kéne, hanem jelezni!

    Pákozdi József és Grün!

    Köszönjük, hogy jeleztétek. megpróbálunk intézkedni! Várjuk további észrevételeiteket. Bármennyire is furcsa, nem vagyunk ott “mindenhol”

  11. Bercsik Károly szerint:

    Kedves Grün!

    Szerintem bírság kiszabására jogszabály alapján kerülhet sor, nem a fenti cikk alapján. Ne keverje a szezont a fazonnal! 🙂

  12. Grün Izidor szerint:

    Bercsik Károly!
    Semmit nem keverek, csak érdekelne mennyi lehet az a területszám-alapú parlagfű fertőzöttség és a miatta kiszabott növényvédelmi bírság?!
    Mi lenne, ha a szokásos terület-mértékegység szerint szabnák ki a bírságot, mondjuk hektár, négyzetméter alapon jobban képben lehetnének a zemberek! 😛 😀

Itt lehet hozzászólni !