Mesevilág az egykori iskolában

Csepel.hu

jatszohaz

Játékok birodalmába csöppenhet az, aki ellátogat a közelmúltban megnyílt csepeli Játszóházba. A II. Rákóczi Ferenc út 88- 92. szám alatti épületben (a volt II. Rákóczi Iskola, bejárat a Szent Imre tér felől) a földszinten három csoportszobát alakítottak ki, ahol – az egészen kicsiktől 16 éves korig – szakemberek foglalkoznak a gyerekekkel. Hétköznaponként egy-egy animátor segít a munkában.

A csepeli önkormányzat fenntartásában, a Humán Szolgáltatások Igazgatósága működtetésével létrejött Játszóház célja, hogy a hivatali ügyintézések ideje alatt a szülők szakavatott kezekre bízhassák csemetéjüket, akik kellemes, biztonságos és barátságos környezetben tölthetik szabadidejüket – mondta el lapunknak Ipacs Dávid vezető.

Nem gyermekmegőrző

„Fontosnak tartom megemlíteni, hogy nem gyermekmegőrzőként és nem óvodaként mű- ködünk, maximum három órát tölthet nálunk a gyermek. A csoportszobákban maximalizáltuk a résztvevők számát, 12 fő tartózkodhat a helyiségekben. Az anyukáknak az sem jelenthet gondot, ha egészen pici babákkal térnek be hozzánk, mivel a pelenkázás megoldható külön szobában” – tette hozzá a vezető. A Játszóházba a szülőkön kívül hozzátartozók is behozhatják a gyermeket. A regisztrációs pultnál pár perces adatfelvétel történik, mindenki kap egy ún. regisztrációs számot, amely legközelebb megkönnyíti a bejutást. Az egyedül közlekedő gyermeknek szülői hozzájárulás szükséges a programok részvételéhez, ez egyszeri formanyomtatvány kitöltésével jár.

Korosztályok, foglalkozások

A három csoportszobában szakképzett munkatársak irányításával (védőnő, kisgyermekgondozó, szociális munkás, szociálpedagógus) péntekenként és szombatonként 3 és 5 órás tematikus foglalkozásokat tartanak a 0-3, 3-6, illetve 6-16 éves gyermekek számára. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Rendkívül széles a skála a foglalkozások tekintetében. A legkisebbek részére például a védőnők a helyes táplálkozásról vagy a mozgásfejlesztésről adnak tanácsot.

A ficánkolók bábozással, mondókával, dalokkal és hangszerekkel is megismerkedhetnek. Az óvodáskorúak a kézműves foglakozásokon papírdíszeket, bábokat és gyurmafigurákat készíthetnek, meghallgatnak konkrét báb előadásokat, a mozgásfejlesztés keretében egyensúlyt, koordinációt fejlesztő játékokon vehetnek részt. A Filmklub kifejezetten a kiskamaszoknak szól. A vezető elmondása szerint e korosztály megnyerése a legnehezebb feladat. A tinédzserek csoportvezetők irányításával dolgozzák fel a filmrészleteket, amelyek olyan szociális kérdéseket érintenek, mint a szegénység, hátrányos helyzet vagy droghasználat. A fiatalok elmondhatják véleményüket a filmbejátszásokról, eljátszhatnak egy-egy érdekes szituációt és kiválaszthatják a következő foglalkozáson vetítésre kerülő filmtémát. Tematikus foglalkozásokat szeptember végéig tartanak.

Vélemények szülőktől

Birinyi Mária két és féléves kisfiával, Marcival érkezett. „A védőnő hívta fel a figyelmemet a játszóházra, ahol kreatívan és hasznosan tölthetjük az időt. A nagyobbik lányom élt is ezzel a lehetőséggel. A fiamat még a gyurmázás, az autók és a vonatok világa köti le. Szereti a kirakózást, kedveli az építőjátékokat. A múltkor három órát játszottunk ebben a barátságos, szépen berendezett környezetben. Szerencsére a közelben lakunk, bármikor átszaladhatunk” – mondja az anyuka. Illyés Renátának is nagyon tetszik a sok, új játék, a jó légkör, a kedves személyzet. „Internetről értesültem, hogy megnyílt a játszó- ház. Tizenhét hónapos kisfiammal másodszor vagyunk itt. Ideális ez a hely, hetente egyszer-kétszer pár órát biztosan itt töltünk majd.”

Csepeli Hírmondó

Itt lehet hozzászólni !